Aanmelden voor een bachelor of ad? Lees hier wat je rechten en plichten zijn. Je moet aan bepaalde regels voldoen. Maar, er zijn ook dingen waar je recht op hebt.
Je meldt je aan via Studielink.nl. Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben.
Lees meer over hoe je je aanmeldtDat is afhankelijk van het moment dat je je aanmeldt en de soort opleiding.
Meld je je uiterlijk 1 mei aan voor een opleiding in Studielink.nl? Dan heb je meestal recht op een studiekeuzecheck. Je hebt eventueel tot 31 augustus de tijd om van opleiding te wisselen als je toch twijfelt.
Meld je je na 1 mei voor het eerst aan voor een opleiding? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding.
Voor opleidingen met een numerus fixus gelden andere voorwaarden. De aanmelddeadline voor deze opleidingen is 15 januari. Kom je niet door de selectie? Dan kun je je aanmelding wijzigen naar een opleiding met vrije instroom. Dit kan tot 31 augustus. Twijfel je nog? Wissel dan voor 1 mei. Dan heb je ook recht op een studiekeuzecheck.
Naast opleidingen met een numerus fixus, zijn er ook opleidingen met een andere vorm van selectie. Dit zijn bijvoorbeeld kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen. Het aanmelden voor deze opleidingen gaat anders en de aanmelddeadline verschilt. Check daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmelddeadline en procedure is.
Ben je al aan het studeren en heb je na 1 mei een negatief bindend studieadvies (BSA) ontvangen? Dan mag je nog wisselen naar een andere opleiding. Deze opleiding kan wel deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen.
Voor particuliere opleidingen meld je je niet aan via Studielink.nl. De aanmeldprocedure is dus anders. Ze mogen ook andere aanmelddeadlines gebruiken. Controleer daarom altijd bij de opleiding zelf hoe het aanmelden daar werkt. Bij particuliere opleidingen heb je ook geen recht op een studiekeuzecheck.
Bij sommige opleidingen is het mogelijk om in februari in te stromen. Hiervoor is geen landelijke aanmelddeadline. Ook zijn onderwijsinstellingen ook niet verplicht om een studiekeuzecheck aan te bieden. Zij mogen zelf bepalen of ze de check aanbieden en of ze deze verplicht stellen. Opleidingen met een februari instroom hebben geen landelijke aanmelddeadline en geen verplichting om een studiekeuzecheck aan te bieden. Een ho-instelling mag zelf beslissen of ze een check aanbieden. Als ze een check aanbieden mogen ze deze wel verplicht stellen.
Je meldt je voor een opleiding aan via Studielink. Jouw gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de hogeschool of universiteit en naar DUO. Om je aan te kunnen melden, heb je een DigiD nodig. Vraag deze dus op tijd aan via DigiD.nl! Het toesturen van de activeringscode kan een aantal werkdagen duren. Studielink heeft een aantal handige stappenplannen waarin wordt uitgelegd hoe je een account aanmaakt binnen Studielink en hoe je je vervolgens inschrijft voor een (fixus)opleiding. Controleer ook altijd op tijd wanneer de aanmelddeadline van een opleiding is.
Lees alles over het aanmelden voor een opleiding op de pagina Rechten en plichten rond aanmelden
Je mag je voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink:
Lees meer over selectie bij numerus fixusopleidingen
Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, moet je de overige verzoeken tot inschrijving in Studielink annuleren.
Voor 1 mei aangemeld en wisselen van studie
Heb jij je voor 1 mei aangemeld voor een opleiding of meegedaan aan de selectieprocedure voor een opleiding met een numerus fixus? Dan mag je daarna nog switchen naar een andere opleiding voordat het nieuwe collegejaar begint. Je hebt toelatingsrecht, omdat je je op tijd hebt aangemeld in het hoger onderwijs. Deze nieuwe opleiding mag wel deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck of over jouw rechten en plichten bij wisselen na 1 mei.
Wisselen na een negatief bindend studieadvies
Ben je al aan het studeren en heb je na 1 mei een negatief bindend studieadvies ontvangen? Ook dan mag je nog wisselen naar een andere studie. Deze opleiding kan wel deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck.
Na 1 mei voor het eerst aanmelden
Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan voor een hbo- of wo-opleiding? Dan zitten daar enkele haken en ogen aan. Wettelijk gezien mag een onderwijsinstelling jouw aanmelding weigeren als deze na 1 mei binnenkomt, als je je nog niet eerder voor een opleiding hebt aangemeld of aan een selectieprocedure voor een opleiding met numerus fixus hebt meegedaan. De onderwijsinstelling beslist in dat geval dus over jouw toelating. De voorwaarden voor toelating kunnen per hogeschool of universiteit en soms zelfs per opleiding verschillen. De onderwijsinstelling mag ook deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen en de uitslag van het studiekeuzeadvies dat je hierna ontvangt mag bindend zijn. Lees meer over de studiekeuzecheck of over jouw rechten en plichten bij aanmelden na 1 mei.
Nee, wanneer je je voor 1 mei voor een opleiding hebt aangemeld of hebt meegedaan aan de selectieprocedure voor een opleiding met een numerus fixus, dan mag je tot 31 augustus ook wisselen naar een opleiding van een andere onderwijsinstelling. Deze opleiding kan deelname aan een studiekeuzecheck wel verplicht stellen. Lees meer over de studiekeuzecheck.
Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan voor een hbo- of wo-opleiding? Dan mag een hogeschool of universiteit jouw aanmelding weigeren. Ze kunnen er ook voor kiezen om extra voorwaardes te stellen als ze je wel nog toelaten. Deze voorwaardes kunnen per hogeschool of universiteit en soms zelfs per opleiding verschillen. De onderwijsinstelling mag ook deelname aan een studiekeuzecheck verplicht stellen en de uitslag van het studiekeuzeadvies dat je hierna ontvangt mag bindend zijn. Voor mensen die zich vóór 1 mei al hebben aangemeld, is de uitslag van de studiekeuzecheck niet bindend. Lees meer over de studiekeuzecheck.
Ben je net begonnen aan een opleiding en wil je toch nog wisselen naar een andere opleiding? Dat kan na 1 september alleen wanneer je toestemming hebt van de opleiding waar je naartoe wil. Neem daarvoor contact op met de hogeschool of universiteit en vraag of het mogelijk is om later in te stromen.
Het is ook slim om langs te gaan bij de studieadviseur van de opleiding die je nu volgt. Die kan je helpen om erachter te komen waarom de opleiding niet bij je past. Vind je de vakken niet leuk? Of past het soort onderwijs toch niet bij je? Misschien is er een oplossing binnen je opleiding, zoals het kiezen van andere vakken.
Lees meer informatie in het artikel Switchen van opleiding.
Je kunt een aanmelding voor een opleiding annuleren als je dit voor de start van de opleiding doet. Maar wacht hier niet mee tot het laatste moment, zodat het voor de opleiding op tijd duidelijk is dat jij niet bij hen gaat starten.
Je kunt je nog tot vlak voor de start van de opleiding afmelden als je niet gaat starten. Maar we raden aan om hier niet zo lang mee te wachten en het zo vroeg mogelijk te doen. De opleiding waar jij je aanmeldt, rekent er namelijk op dat jij bij hen gaat starten. Ze zullen ook vragen om je voor te bereiden op de start van de opleiding, bijvoorbeeld door het aanvragen van een collegekaart of het bestellen van boeken. Wanneer je bent aangemeld voor een opleiding met een numerus fixus of een andere vorm van selectie, hou je daarbij ook de plaats bezet van iemand anders die wel aan de opleiding wil starten. Wanneer je je op het laatste moment afmeldt, kan jouw plaats niet altijd meer gevuld worden.
Ja, als je studeert, maar aan een nieuwe opleiding wil beginnen, dan geldt 1 mei als aanmelddeadline voor opleidingen met vrije instroom en 15 januari voor opleidingen met een numerus fixus.
Studiekeuze123.nl toont alleen opleidingen in Nederland. Wil je naar het buitenland? Lees dan meer over studeren in het buitenland.