Hoe blijf je gemotiveerd?

Sta eens stil bij jezelf: Waar krijg jij energie van? Waar gaat jouw hart nu écht sneller van kloppen? Grote kans dat je dit nog helemaal niet weet. Toch is het handig om daar bij het kiezen van een studie of baan zicht op te krijgen. Als je een beroep kiest waarvoor je gemotiveerd bent, dan zal die motivatie je helpen goed te worden in je vak. Maar hoe zit het ook alweer, met motivatie?

Motivatie van binnenuit of vanuit je omgeving

Grof gezegd onderscheiden we twee typen motivatie: intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. De eerste komt bij jou van binnenuit, de tweede vanuit je omgeving.

Bij intrinsieke motivatie kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Waar je interesse ligt
    Je wil een baan die past bij waarin jij oprecht geïnteresseerd bent, of waar je passie ligt. Je houdt bijvoorbeeld van dansen, hout bewerken, hockeytraining geven of programmeren.
  • Waar je nieuwsgierig naar bent
    Je wil een baan in een richting waarover je alles wilt weten, bijvoorbeeld het heelal.
  • Wat je belangrijk vindt
    Je hecht veel waarde aan gezond leven. Daarom wil je een baan die zich richt op sport of leefstijl.
  • Wat je jezelf als doel stelt
    Je wil bijvoorbeeld een eigen bedrijf starten, en hebt daar bepaalde kennis en vaardigheden voor nodig.

Bij extrinsieke motivatie kun je denken aan:

  • Welke beloning er tegenover staat
    Je kiest voor een bepaalde richting omdat je daar een hoog salaris ontvangt.
  • Wat de baankansen zijn
    Je gaat voor een bepaalde richting omdat je weet dat je snel of altijd werk vindt.
  • Wat anderen vinden of doen
    Je ouders hebben een bepaald toekomstbeeld voor jou voor ogen, bijvoorbeeld dat je arts wordt.

Willen of moeten?

De keuzes die je maakt vanuit intrinsieke motivatie komen voort vanuit het gevoel van ‘zelf willen’. Als je oprecht geïnteresseerd bent in de inhoud, wordt het makkelijker om van je studie een succes te maken. Je hebt meer zelfvertrouwen, bent nieuwsgierig en gemotiveerd om te leren.

Keuzes die gebaseerd zijn op extrinsieke motivatie komen voort uit ‘moeten’. Deze motivatie is niet altijd even effectief, omdat het vaak druk kan opleveren. Daarom is het belangrijk om keuzes te maken die voortkomen uit jezelf en het gevoel van ‘willen’.

Onderzoeken wat JIJ echt wilt

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer te ontdekken wat jouw drijfveren zijn. Waarom sport je zo graag, of waarom wil je elke dag een TikTok-video opnemen?

Nieuwe ervaringen kunnen je ook helpen te achterhalen wat je echt wilt. Wat dacht je ervan om eens een dag mee te lopen met de juf van je oude basisschool, om te zien of lesgeven iets voor jou is. Reflecteer daarna op je ervaringen: wat vond je wel of niet leuk, en vooral: waarom? Onthoud: als je eenmaal gemotiveerd bent voor iets, houd je het veel langer vol.

Lees meer over de arbeidsmarkt

Met plezier aan het werk

Wat kun je allemaal verwachten als je aan het werk gaat? Er zijn veel dingen om te overwegen. Lees hieronder meer over werkplezier, werkdruk en veilige werkomgevingen. 

Jouw keuze, jouw pad

Een studie- of beroepskeuze voelt misschien als een definitieve stap, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wist je dat een kwart van de afgestudeerden 1,5 jaar na hun diploma al in een totaal andere richting werkt dan waarvoor ze zijn opgeleid? Dat is geen mislukking, maar een teken van groei en ontwikkeling.