Sta eens stil bij jezelf: Waar krijg jij energie van? Waar gaat jouw hart nu écht sneller van kloppen? Grote kans dat je dit nog helemaal niet weet. Toch is het handig om daar bij het kiezen van een studie of baan zicht op te krijgen. Als je een beroep kiest waarvoor je gemotiveerd bent, dan zal die motivatie je helpen goed te worden in je vak. Maar hoe zit het ook alweer, met motivatie?
Grof gezegd onderscheiden we twee typen motivatie: intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. De eerste komt bij jou van binnenuit, de tweede vanuit je omgeving.
Bij intrinsieke motivatie kun je bijvoorbeeld denken aan:
Bij extrinsieke motivatie kun je denken aan:
De keuzes die je maakt vanuit intrinsieke motivatie komen voort vanuit het gevoel van ‘zelf willen’. Als je oprecht geïnteresseerd bent in de inhoud, wordt het makkelijker om van je studie een succes te maken. Je hebt meer zelfvertrouwen, bent nieuwsgierig en gemotiveerd om te leren.
Keuzes die gebaseerd zijn op extrinsieke motivatie komen voort uit ‘moeten’. Deze motivatie is niet altijd even effectief, omdat het vaak druk kan opleveren. Daarom is het belangrijk om keuzes te maken die voortkomen uit jezelf en het gevoel van ‘willen’.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer te ontdekken wat jouw drijfveren zijn. Waarom sport je zo graag, of waarom wil je elke dag een TikTok-video opnemen?
Nieuwe ervaringen kunnen je ook helpen te achterhalen wat je echt wilt. Wat dacht je ervan om eens een dag mee te lopen met de juf van je oude basisschool, om te zien of lesgeven iets voor jou is. Reflecteer daarna op je ervaringen: wat vond je wel of niet leuk, en vooral: waarom? Onthoud: als je eenmaal gemotiveerd bent voor iets, houd je het veel langer vol.