Jouw keuze, jouw pad

Een studie- of beroepskeuze voelt misschien als een definitieve stap, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wist je dat een kwart van de afgestudeerden 1,5 jaar na hun diploma al in een totaal andere richting werkt dan waarvoor ze zijn opgeleid? Dat is geen mislukking, maar een teken van groei en ontwikkeling.

Wat je nu leuk vindt of waar je goed in bent, kan in de toekomst veranderen. Dus wees niet bang om een keuze te maken, ook al blijkt het later anders uit te pakken. Elke ervaring draagt bij aan je persoonlijke en professionele groei.

Ontdek in deze video hoe Sywert ervoor koos om een ongebruikelijke cariéreswitch te maken:

Vind de juiste begeleiding

Er zijn veel manieren om hulp te krijgen bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een loopbaancoach kan je helpen om je doelen duidelijk te maken en een plan op te stellen om ze te bereiken. Een mentor op de werkvloer is ook enorm waardevol; iemand met ervaring die je praktische tips en inzichten geeft. Denk bijvoorbeeld aan een oudere collega die je stap voor stap uitlegt hoe bepaalde taken efficiënter kan uitvoeren. Daarnaast bieden veel bedrijven en scholen trainingen en cursussen aan, zodat je nieuwe skills kunt leren. Zo blijf je jezelf continu ontwikkelen en groei je verder.

Bekijk in deze video welke tips werkgelukcoach Laura geeft voor het vinden van een leuke studie en baan:

Lees meer over veranderingen in je loopbaan:

Lees meer over de arbeidsmarkt

Ondersteuning op de werkvloer

Heb je een ondersteuningsbehoefte en ga je de arbeidsmarkt op? Dan zoek je werk dat past bij jouw behoeften. Soms kun je daar extra hulp bij gebruiken, of is het gewoonweg fijn om te weten dat een werkgever begrijpt wat je nodig hebt. Met de juiste voorbereiding, begeleiding en informatie kun jij een passende baan vinden. Hieronder een paar tips! 

Hoe blijf je gemotiveerd?

Sta eens stil bij jezelf: Waar krijg jij energie van? Waar gaat jouw hart nu écht sneller van kloppen? Grote kans dat je dit nog helemaal niet weet. Toch is het handig om daar bij het kiezen van een studie of baan zicht op te krijgen. Als je een beroep kiest waarvoor je gemotiveerd bent, dan zal die motivatie je helpen goed te worden in je vak. Maar hoe zit het ook alweer, met motivatie?