Ondersteuning op de werkvloer

Heb je een ondersteuningsbehoefte en ga je de arbeidsmarkt op? Dan zoek je werk dat past bij jouw behoeften. Soms kun je daar extra hulp bij gebruiken, of is het gewoonweg fijn om te weten dat een werkgever begrijpt wat je nodig hebt. Met de juiste voorbereiding, begeleiding en informatie kun jij een passende baan vinden. Hieronder een paar tips! 

Werken met een ondersteuningsbehoefte 

Veel studenten krijgen tijdens hun studie extra ondersteuning. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor is er behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit. Ook als je gaat werken, is het fijn om extra ondersteuning te krijgen.

Inclusieve werkplekken 

Steeds meer bedrijven hebben een inclusief beleid. Dit betekent dat ze openstaan voor mensen met een ondersteuningsbehoefte. Deze bedrijven willen dat iedereen een eerlijke kans krijgt en vermelden dit vaak in hun vacatureteksten. 

Tips voor voorbereiding en begeleiding 

1. Start op tijd

Begin vroeg met nadenken over welke baan bij jou past. Bespreek dit met je studieloopbaanbegeleider of iemand van de gemeente. Een stage of vrijwilligerswerk kan ook helpen. Zo ontdek je wat voor werk je leuk vindt.

2. Ken je rechten

Je hebt recht op aanpassingen op de werkvloer als je een ondersteuningsbehoefte hebt. Denk aan een aangepaste werkplek of flexibele werktijden. Weet welke regelingen voor jou gelden, zoals subsidies voor aanpassingen of jobcoaching. 

3. Ken jezelf

Zet op een rij wat jij nodig hebt om goed te werken. Kun je dit ook duidelijk uitleggen aan een werkgever? Denk na over je sterke punten en waar je nog hulp bij kunt gebruiken. Werkervaring, zoals een bijbaan of vrijwilligerswerk, kan je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Netwerken is ook belangrijk. Maak een LinkedIn-profiel aan en ga naar banenmarkten. Zo kom je in contact met mensen die je kunnen helpen een passende baan te vinden. 

Hulp bij jezelf leren kennen

Op verschillende hogescholen en universiteiten zijn er programma’s om je sterke punten te ontdekken en verder te ontwikkelen, of om sollicitatievaardigheden te verbeteren. Ook gespecialiseerde organisaties kunnen je helpen. Emma at Work ondersteunt bijvoorbeeld jongeren met een fysieke beperking bij het zoeken naar werk.

4. Regelgeving en ondersteuning

Er zijn verschillende regelingen die je kunnen helpen om werk te vinden. Denk aan de Participatiewet. Deze wet stimuleert werkgevers om mensen met een beperking aan te nemen. Er zijn ook jobcoaches en trajectbegeleiders die je kunnen ondersteunen.

Klaar voor de toekomst

De overstap naar de arbeidsmarkt vraagt om voorbereiding en de juiste ondersteuning. Door vroeg te beginnen met oriënteren, je netwerk uit te breiden en zowel jezelf als je rechten te kennen, vergroot je je kans op succes. Soms lukt een ‘gewone’ baan niet. Ook dan zijn er alternatieven, zoals beschut werk of een vorm van dagbesteding. Lees er meer over bij de Rijksoverheid.  

Meer tips en ervaringsverhalen

Op de website Hogeronderwijstoegankelijk.nl van ECIO vind je meer informatie (ook sollicitatietips!) en ervaringsverhalen over werken met een functiebeperking of ondersteuningsvraag

Meer informatie

Lees meer over de arbeidsmarkt

Hoe blijf je gemotiveerd?

Sta eens stil bij jezelf: Waar krijg jij energie van? Waar gaat jouw hart nu écht sneller van kloppen? Grote kans dat je dit nog helemaal niet weet. Toch is het handig om daar bij het kiezen van een studie of baan zicht op te krijgen. Als je een beroep kiest waarvoor je gemotiveerd bent, dan zal die motivatie je helpen goed te worden in je vak. Maar hoe zit het ook alweer, met motivatie?

Jouw keuze, jouw pad

Een studie- of beroepskeuze voelt misschien als een definitieve stap, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wist je dat een kwart van de afgestudeerden 1,5 jaar na hun diploma al in een totaal andere richting werkt dan waarvoor ze zijn opgeleid? Dat is geen mislukking, maar een teken van groei en ontwikkeling.