Op Studiekeuze123.nl/numerus-fixus vind je uitgebreide informatie over opleidingen met een numerus fixus. Vind je daar het antwoord op jouw vraag niet? Kijk dan eens hier bij de veelgestelde vragen en antwoorden.
Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen. Dit heet een numerus fixus (een vorm van selectie). Voor deze opleidingen is er een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Ook gelden er extra regels en voorwaardes bij het aanmelden voor opleidingen met een numerus fixus.
Om te zien welke opleidingen een numerus fixus (een vorm van selectie) hebben, kun je in het opleidingenoverzicht de filter 'numerus fixus' gebruiken. Op de opleidingspagina vind je meer informatie, bijvoorbeeld hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn en hoe vaak je bij die hogeschool of universiteit mee mag doen aan de selectie van de opleiding. We hebben ook een overzicht van alle numerus fixusopleidingen op de pagina Welke opleidingen hebben een numerus fixus?
Heb je je aangemeld voor een opleiding met een numerus fixus? Dan wordt er een selectiepoging geregistreerd, ook als je niet deelneemt aan de selectieprocedure. Alleen als je je vóór 15 januari afmeldt, wordt er geen verbruikte selectiepoging geregistreerd. Je kunt je afmelden via Studielink.
Je mag je per studiejaar voor maximaal 2 opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Voor de opleidingen Geneeskunde, Fysiotherapie, Tandheelkunde, Mondzorgkunde of Verloskunde geldt een uitzondering. Voor deze opleidingen kun je je per studiejaar maar één keer aanmelden. Je mag je wel voor 2 van deze opleidingen naast elkaar aanmelden, bijvoorbeeld voor Geneeskunde en voor Tandheelkunde, of voor een andere opleiding met een numerus fixus. Maar je kunt je dus niet bij 2 universiteiten aanmelden voor Geneeskunde.
Lees meer over het aanmelden voor een opleiding met numerus fixus
In totaal heb je per studie 3 selectiepogingen. Je kunt je dus 3 keer aanmelden voor Geneeskunde, daarnaast 3 keer voor Tandheelkunde, dan nog 3 keer voor Fysiotherapie etc. Hogescholen en universiteiten mogen ervoor kiezen om zelf een lager maximum aan te houden. Je mag dan bij die onderwijsinstelling maar 1 of 2 keer deelnemen aan de selectie voor die bepaalde opleiding. Je andere selectiepogingen moet je dan bij een andere onderwijsinstelling doen. Je vindt het maximum aantal deelnames op de opleidingspagina's en in het overzicht van numerus fixusopleidingen op de pagina Welke opleidingen hebben een numerus fixus?
Lees meer over alle regels en voorwaarden voor het aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus op de pagina Aanmelden voor een opleiding met numerus fixus.
Je kunt je tot 15 januari aanmelden voor een opleiding met numerus fixus. Je meldt je aan via Studielink. Om je aan te kunnen melden, heb je een DigiD nodig. Vraag deze dus op tijd aan via DigiD.nl! Het toesturen van de activeringscode kan een aantal werkdagen duren.
Nee, het moment waarop je je aanmeldt is niet van invloed op je kans om geselecteerd te worden.
Nee, hogescholen en universiteiten kunnen alleen aanmeldingen bij de eigen onderwijsinstelling zien. Ze kunnen en mogen niet weten dat je je ook ergens anders hebt aangemeld. Dit is dus niet van invloed op je kans om geselecteerd te worden.
Na 15 januari kun je je niet meer aanmelden voor een opleiding met numerus fixus. Ben je door overmacht niet in staat geweest om je op tijd aan te melden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de hogeschool of universiteit. Zij bepalen of er nog een mogelijkheid is om je toch nog aan te melden.
Je kunt je verzoek tot inschrijving voor een opleiding met numerus fixus nog annuleren. Dit doe je via Studielink. Trek je je verzoek vóór 15 januari in? Dan wordt er geen verbruikte selectiepoging geregistreerd. Trek je je verzoek ná 15 januari in? Dan wordt er wel een selectiepoging geregistreerd. Dit is dus ook als je uiteindelijk niet deelneemt aan de selectieprocedure. Je hebt per opleiding maar een beperkt aantal selectiepogingen. Dit kan dus gevolgen hebben als je je in de toekomst weer voor een numerus fixusopleiding wil aanmelden. Op de pagina Aanmelden voor een opleiding met numerus fixus lees je meer over het maximaal aantal selectiepogingen en andere regels en voorwaarden bij het aanmelden voor fixusopleidingen.
Je kunt bij de hogeschool of universiteit opvragen hoeveel aanmeldingen er voor een opleiding waren. De website Studiekeuze123.nl heeft deze gegevens niet.
Het verschilt per opleiding wanneer de selectieprocedure plaatsvindt. Voor opleidingen met een numerus fixus (een vorm van selectie) is dat ergens tussen de aanmelddeadline op 15 januari en het bekendmaken van de resultaten op 15 april. Voor opleidingen met andere vormen van selectie kan dit weer anders zijn. Wanneer de selectieprocedure precies plaatsvindt en hoe deze eruit ziet, vind je op de website van de hogeschool of universiteit.
Op 15 april ontvang je via Studielink een e-mail met jouw rangnummer. Valt jouw rangnummer binnen het aantal beschikbare plaatsen van de opleiding? Dan krijg je nog een tweede e-mail van Studielink. Hierin wordt je een plaats aangeboden voor de opleiding. De aangeboden plaats moet je binnen 14 dagen via Studielink accepteren of weigeren. Accepteer je de plaats niet binnen 14 dagen? Dan wordt deze automatisch geweigerd en aangeboden aan de volgende persoon op de ranglijst. Jij bent de plaats dan kwijt.
Krijg je niet direct een plaats aangeboden? Dan kan dit later alsnog gebeuren. Steeds wanneer iemand zijn plaats weigert, niet op tijd accepteert of zakt voor zijn (eind)examen, dan krijgt de volgende persoon op de ranglijst die plaats aangeboden. Je kunt dus na 15 april alsnog een plaats aangeboden krijgen. Studielink stuurt je dan een bericht. Hou daarom je e-mail en je account in Studielink in de gaten, want je moet je aangeboden plaats binnen 2 weken accepteren.
Ben je benieuwd naar de motivering van je rangnummer? Die kun je opvragen bij de hogeschool of universiteit waar je hebt deelgenomen aan de selectie.
Als je gezakt bent voor je eindexamen, kun je de hogeschool of universiteit vragen om je selectiepoging ongedaan te maken. Neem hiervoor zo snel mogelijk contact met hen op. Dit is belangrijk, omdat je maar een aantal keer mag deelnemen aan de selectie. Afhankelijk van de opleiding en de onderwijsinstelling, is dat één tot drie keer. Als je volgend jaar weer wil deelnemen aan de selectie, heb je die selectiepoging misschien nodig.
Lees meer over het maximum aantal selectiepogingen en de regels bij het aanmelden voor een fixusopleiding op onze pagina Aanmelden voor een opleiding met numerus fixus
Heb je geen plaats aangeboden gekregen en ben je het niet eens met je rangnummer? Als je naar jouw mening hele goede argumenten hebt waarom je een beter rangnummer zou moeten krijgen, dan heb je het recht om bezwaar te maken. Doe dit altijd zo snel mogelijk. Op de website van de onderwijsinstelling vind je de procedure die je moet volgen.
Krijg je niet direct een plaats aangeboden? Dan kan dit later alsnog gebeuren. Steeds wanneer iemand zijn plaats weigert, niet op tijd accepteert of zakt voor zijn (eind)examen, dan krijgt de volgende persoon op de ranglijst die plaats aangeboden. Je kunt dus na 15 april alsnog een plaats aangeboden krijgen. Studielink stuurt je dan een bericht. Hou daarom je e-mail en je account in Studielink in de gaten, want je moet je aangeboden plaats binnen 2 weken accepteren.
Tip: Denk ook na over een andere opleiding en schrijf je voor de zekerheid voor 1 mei in voor een opleiding met vrije instroom. Als er geen plaats voor jou beschikbaar komt bij de numerus fixusopleiding, kun je dan in september toch aan een opleiding starten. In het Opleidingenoverzicht vind je een overzicht van alle opleidingen.
Het klopt dat je rangnummer niet verandert. Wanneer iemand boven jou op de ranglijst zijn aangeboden plaats weigert of niet op tijd accepteert, wordt de plaats automatisch aangeboden aan de eerstvolgende op de ranglijst. Het is net als het systeem in een winkel waarbij je een nummertje moet trekken. Dit nummer hou je, maar steeds wordt de volgende op de lijst opgeroepen. Studiekeuze123.nl heeft geen inzage in het aantal geaccepteerde plaatsen. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de opleiding zelf.
Gefeliciteerd met je aangeboden plaats! Je moet deze binnen 14 dagen in Studielink accepteren. Als je dit niet doet, wordt jouw plaats automatisch geweigerd en aan de volgende op de ranglijst aangeboden. Jij bent je plaats dan kwijt. Studielink heeft een handig stappenplan met informatie over het accepteren of weigeren van een plek.
Je kunt een geaccepteerde plaats later toch nog weigeren. Een aangeboden plaats moet je binnen 14 dagen accepteren via Studielink. Doe je dit niet, dan wordt je plaats automatisch geweigerd en aangeboden aan de volgende op de ranglijst. Jij bent je plaats dan kwijt. Al je je plaats wel binnen 14 dagen accepteert, maar er daarna achter komt dat je toch liever een andere opleiding wil gaan doen, dan heb je tot 31 augustus de tijd om je plek toch nog te weigeren. Maar we raden aan om hier niet zo lang mee te wachten. De opleiding rekent er namelijk op dat je bij hen gaat starten. Ze zullen je vragen om je voor te bereiden op de studie, bijvoorbeeld door een collegekaart aan te vragen en boeken te bestellen. Daarnaast hou je de plek bezet voor iemand anders die ook graag aan de opleiding wil beginnen.
Je kunt maximaal 4 opleidingen tegelijk in Studielink registreren. Dus naast de geaccepteerde numerus fixusopleiding, mag je je voor 3 vrije instroomopleidingen aanmelden. Doe dit het liefst voor 1 mei zodat je tijdig uitgenodigd kan worden voor een Studiekeuzecheck. Je hebt tot uiterlijk 31 augustus de tijd om je af te melden voor een opleiding. Dit geldt zowel voor een numerus fixusopleiding als een vrije instroomopleiding.
Maar we raden aan om hier niet zo lang mee te wachten. De opleiding rekent er namelijk op dat je bij hen gaat starten. Ze zullen je vragen om je voor te bereiden op de studie, bijvoorbeeld door een collegekaart aan te vragen en boeken te bestellen. Daarnaast hou je in het geval van een numerus fixusopleiding de plek bezet voor iemand anders die ook graag aan de opleiding wil beginnen.
Als je je hebt aangemeld bij twee opleidingen en maar één plaats krijgt aangeboden, heb je een aantal opties.
Je aangeboden plaats moet je binnen 14 dagen in Studielink accepteren. Wil je afwachten of je ook voor de tweede opleiding nog een plaats aangeboden krijgt? Dan kun je dit in Studielink aangeven. Wanneer je later ook voor die opleiding een plaats krijgt aangeboden, kun je je eerder geaccepteerde plaats annuleren en je nieuwe plaats accepteren. Dit moet je ook binnen 14 dagen doen. Anders wordt je plaats automatisch geweigerd en aangeboden aan de volgende op de ranglijst. Jij bent de plaats dan kwijt.
Je aangeboden plaats moet je binnen 14 dagen in Studielink accepteren. Doe je dit niet? Dan wordt je plaats automatisch geweigerd en aangeboden aan de volgende op de ranglijst. Jij bent de plaats dan kwijt. Weet je zeker dat je de opleiding waarvoor je geen plaats aangeboden hebt gekregen niet wil gaan doen? Dan kun je je verzoek tot inschrijving voor die opleiding annuleren. Er wordt voor allebei de opleidingen een verbruikte selectiepoging genoteerd.
Krijg je een plaats aangeboden voor een opleiding die je toch niet wil gaan doen? Dan kun je die plaats weigeren. Hij wordt dan aangeboden aan de volgende op de ranglijst. Er wordt ook voor geweigerde plaatsen een verbruikte selectiepoging genoteerd. Wil je afwachten of je voor de tweede opleiding wel nog een plaats aangeboden krijgt? Dan kun je dit in Studielink aangeven.
Studielink heeft een handig stappenplan waarin staat uitgelegd hoe het accepteren, weigeren of afwachten van een plaats bij twee fixusverzoeken werkt.
Je kunt maar voor één opleiding een plaats accepteren. Krijg je voor twee opleidingen een plaats aangeboden? Dan kun je het volgende doen:
Maak in ieder geval binnen 2 weken je keuze, anders wordt je plaats automatisch geweigerd en aan de volgende op de ranglijst aangeboden. Voor allebei de opleidingen wordt een verbruikte selectiepoging genoteerd.
Studielink heeft een handig stappenplan waarin staat hoe het accepteren, weigeren of afwachten van een plaats bij twee fixusverzoeken werkt.
Wanneer je je plaats niet op tijd accepteert, wordt deze automatisch aangeboden aan de volgende student op de ranglijst. Dit kun je niet meer veranderen. Je hebt een selectiepoging verbruikt. Was je door overmacht niet in staat om de plaats op tijd de accepteren? Dan kun je een bezwaarschrift indienen bij de hogeschool of universiteit waar je je hebt aangemeld. Je kunt hiervoor met hen contact opnemen.
Als je een plaats hebt geweigerd, dan kun je dit helaas niet meer veranderen. De geweigerde plaats wordt namelijk automatisch direct aangeboden aan een andere student op de ranglijst. Je hebt de selectiepoging verbruikt.
Alle informatie over numerus fixus vind je op Studiekeuze123.nl/numerus-fixus. Naast numerus fixus zijn er nog andere vormen van selectie. Informatie daarover vind je op Studiekeuze123.nl/selectie. Wil je weten welke opleidingen een numerus fixus hebben? Dan kun je in het opleidingenoverzicht de filter 'numerus fixus' gebruiken. Op de opleidingspagina zie je meer informatie, bijvoorbeeld hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn en hoe vaak je bij die onderwijsinstelling mee mag doen aan de selectie van de opleiding.