Als je studeert, maak je kosten voor boeken of studiematerialen die je voor je studie nodig hebt. Ook betaal je lesgeld of collegegeld. Tot 1 januari 2022 kon je studiekosten die je maakte boven de € 250,- aftrekken van je inkomsten. Dat is inmiddels niet meer mogelijk. Wel zijn er verschillende regelingen en subsidies waardoor je een bijdrage voor je studiekosten kunt krijgen. Meer hierover lees je in het artikel Studeren naast je werk: wat zijn je studiekosten?
Om een baan te krijgen en te kunnen behouden moet je over bepaalde kennis en vaardigheden beschikken. Ook als je een volgende stap wil zetten in je carrière is het van belang om je kennis en vaardigheden op een bepaald niveau te krijgen. Of wellicht wil je je laten omscholen en een heel ander beroep gaan uitoefenen: met scholing is het allemaal mogelijk. Gezien de ontwikkelingen in de maatschappij is het meer dan ooit van belang dat je je blijft scholen. De tijd dat je 30, 40 jaar hetzelfde beroep uitoefent is voorbij, ook de inhoud van het werk zelf verandert steeds sneller. Lees meer over studeren naast je werk.
Er zijn verschillende vormen waarin het onderwijs wordt aangeboden. Je kunt hierbij denken aan klassikaal, afstandsonderwijs of leren op de werkplek. Of een combinatie. Op deze wijze kan je de studie volgen op de manier die bij je past. Vraag bij de instelling waar je je opleiding wilt gaan volgen naar de mogelijkheden! Lees meer over studeren naast je werk.