Blog 2 aug., 2024
Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 15534 keer gelezen
Ben jij je aan het oriënteren op je studiekeuze? Of weet je het al bijna zeker, maar wil je toch nog een keer checken jouw beeld van de opleiding ook echt klopt? De komende tijd kun je nog aanmelden voor allerlei studiekeuzeactiviteiten die je verder op weg kunnen helpen. Denk aan open dagen, proefstuderen en meeloopdagen. Maar wat is precies wat? In deze blog lees je er alles over!
Een open dag (of avond) is een algemene voorlichtingsactiviteit. Hier krijg je informatie over de opleidingen van een hogeschool of universiteit. Dat kan zowel op de locatie zelf als online. Zie het als jouw eerste ontmoeting met een onderwijsinstelling en de opleidingen die je hier kunt volgen. Zie jij jezelf bijvoorbeeld al in het gebouw rondlopen? Welke lessen krijg je? Ook krijg je tijdens een open dag de kans om het gesprek aan te gaan met studenten en docenten. Vraag bijvoorbeeld hoe de sfeer is bij de opleiding of wat de fijnste plekken zijn om te studeren.
Ben je benieuwd naar tips over hoe je het maximale uit je open dag-bezoek haalt? Lees dan ook het blogartikel Een open dag: hoe pak je dat nou aan?.
Tip van een eerstejaarsstudent: "Ga vooral langs bij meerdere open dagen. Als je op tijd start, kun je nog eens langsgaan bij de school die jou het meest aanspreekt.”
Naast fysieke open dagen, bieden veel instellingen ook online open dagen aan. Op een online open dag volg je presentaties over de verschillende opleidingen. Ook kun je chatten met docenten en studenten. Vaak is er een virtuele tour, zodat je kunt zien hoe het gebouw eruitziet. Dit biedt niet helemaal dezelfde ervaring als een fysieke open dag, maar je kunt een online open dag wel gemakkelijker én vaker bijwonen doordat je geen reistijd hebt.
Tip van een docent: "Als je de online voorlichting opneemt, kun je alles nog een keer rustig terugluisteren voor als je net even iets hebt gemist.”
Maar waar vind je dan al die open dagen? Nou, in onze Open Dagen Kalender! Met deze tool kun je alle open dagen gemakkelijk doorzoeken en ze ook opslaan in je MijnStudiekeuze-account. Stel reminders in, zodat je op tijd een herinnering krijgt.
Heb je je aangemeld voor een open dag? Ga goed voorbereid op pad met de tips in het artikel Hoe bereid ik me voor op een open dag?.
Heb je tijdens een open dag een opleiding gezien die jou bevalt? Veel hogescholen en universiteiten bieden je ook de mogelijk om mee te doen aan een meeloopdag of een keer te komen proefstuderen. Maar wat is precies het verschil?
Op een meeloopdag loop je mee met iemand die al studeert. Je gaat mee naar colleges en werkgroepen. De docent past de les niet aan jou aan, en misschien ben je wel de enige studiekiezer in de zaal. Je ervaart dus écht hoe het is om te studeren aan deze opleiding. Vind je de onderwerpen interessant? Wat vind je van de manier van lesgeven? En niet onbelangrijk: wat vind je van de sfeer? Voel je er een beetje thuis? Voor en na de lessen kun je al je vragen stellen aan zowel studenten als docenten.
Benieuwd hoe open dagen, meeloopdagen en proefstuderen jou kunnen helpen bij het maken van je keuze? Beluister de Studiekeuzepodcast op Spotify.
Proefstuderen is ook een verdiepende voorlichtingsactiviteit, maar het is net even anders dan een meeloopdag. Als je gaat proefstuderen, volg je samen met andere studiekiezers een speciaal programma om kennis te maken met een opleiding. Vaak krijg je dan een proefcollege, een practicum of andere opdrachten. Ook leer je meer over de opbouw van de studie, en hoe het eerste jaar eruitziet. Je krijgt dus meer uitleg over de studie zelf. Ook is er alle ruimte voor praktische vragen.
Tip van een decaan: “Volg een proefstudeerdag bij verschillende studies. Zo krijg je een beter beeld van welke vakken of opdrachten er zijn en wat goed bij je past.”
Wil je weten waar en wanneer je een dag kunt meelopen of proefstuderen? Kijk in onze Open Dagen Kalender! Ben je op zoek naar meer informatie en tips die je verder helpen bij het maken van je keuze? Bekijk de overzichtspagina Start met je studiekeuze en de checklist studiekeuze.