Een open dag: hoe pak je dat nou aan?

Blog 1 nov., 2023

leestijd 4 min · 13046 keer gelezen

Het seizoen voor de open dagen is weer begonnen! Maar hoe zorg je er nou voor dat een open dag nuttig voor je is? Met deze tips bereid je je goed voor.

Open dagen vinden

Allereerst moet je natuurlijk weten wanneer er een open dag wordt georganiseerd. Daarvoor gebruik je onze Open dagen kalender, een handig overzicht van alle voorlichtingsactiviteiten van hogescholen en universiteiten. Je kunt hier gericht zoeken naar open dagen van een bepaalde opleiding of onderwijsinstelling. Of je gebruikt de filters aan de bovenkant van de pagina om gericht te zoeken, bijvoorbeeld op de richting die je interessant lijkt of het soort activiteit. Ook kun je met de filters aangeven of je op zoek bent naar een online open dag of juist een op locatie.

Goed om te weten: sommige activiteiten hebben een vaste datum, maar er zijn ook allerlei doorlopende activiteiten waaraan je kunt deelnemen op een moment dat jou het beste uitkomt. Kies daarvoor het filter 'doorlopend'.

Haal het maximale uit je open dag

Je kunt je natuurlijk compleet laten verrassen, maar met een beetje inspanning vooraf haal je veel meer uit je open dag-bezoek. Maar wat kan je precies doen om jezelf voor te bereiden op een open dag?

  • Lees je vooraf in: voor je een open dag bezoekt, is het handig om je al een beetje in te lezen. Op de website van de hogeschool of universiteit vind je veel informatie. Zo weet je alvast welke opleidingen er zijn en waar ze over gaan. Zo blijft er tijdens je bezoek meer tijd over om rond te kijken, sfeer te proeven en vragen te stellen waarop je het antwoord nog niet hebt kunnen vinden.

  • Bedenk alvast wat je doel is: het is aan te raden om al vooraf te bedenken wat je graag te weten wil komen tijdens de open dag. Wil je een indruk krijgen van de sfeer bij een bepaalde hogeschool of universiteit en welke opleidingen je hier allemaal kunt volgen? Of ben je juist heel gericht op zoek naar verdiepende informatie over een specifieke opleiding? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om meer te weten te komen over de vakken of een beter beeld te krijgen van de beroepsmogelijkheden na de opleiding? Als je weet waar je naar op zoek bent, kan je veel gerichter zoeken naar antwoorden.

  • Stel slimme vragen op de juiste plek: bedenk alvast een aantal goede vragen. Om je op weg te helpen, hebben we een lijst met slimme vragen voor je gemaakt. Ook is het handig om na te denken aan wie je de vraag het beste kunt stellen. Vraag een student bijvoorbeeld naar eigen ervaringen en tips en stel de verdiepende vragen die je hebt over het onderwijs en de toelatingseisen aan de medewerkers van de opleiding. Ook is er op een open dag vaak een decaan of studiekeuzeadviseur aanwezig die je verder kan helpen bij vragen over het maken van je keuze.

  • Maak aantekeningen: als je deelneemt aan meerdere open dagen dan is het soms lastig om alle informatie te onthouden. Het is daarom aan te raden om aantekeningen te maken. Zo kun je het later nog eens teruglezen.

  • Reis met het openbaar vervoer: bezoek je een open dag op locatie? Reis er dan heen met het openbaar vervoer. Als je straks gaat studeren, reis je waarschijnlijk ook met het openbaar vervoer. Zo ervaar je nu al de reis die je vaker gaat maken.

  • Praat na met iemand die jou goed kent: het kan ook veel opleveren door je indrukken en ervaringen na afloop de open dag te bespreken met iemand die jou goed kent. Welke indrukken heb je opgedaan? Wat sprak je aan, wat niet, en waarom was dat zo? Schrijf dit ook allemaal op. Misschien bedenk je nog wel vragen die je bij andere open dagen wil stellen. Voeg die dan toe aan je eigen lijst met slimme vragen.

Bezoek meer open dagen en verdiepende voorlichtingsactiviteiten

Door aan meerdere open dagen mee te doen, kun je echt vergelijken. Zitten er verschillen in de manier waarop de opleiding wordt gegeven? Worden er andere vakken gegeven? Waar voelt de sfeer goed?

Ben je enthousiast geworden na het bezoeken van een algemene open dag.... Bekijk dan of er mogelijkheden zijn om deel te nemen aan een verdiepende studiekeuzeactiviteit. Zo zijn er meeloopdagen, waarbij je meeloopt met een student die nu studeert. Ook kun je een dagje proefstuderen. Je bent dan een dag(deel) echt student en volgt met andere studenten college. Lees meer over de verschillende voorlichtingsactiviteiten.

Meer informatie

Wil je meer weten? Bekijk dan onze pagina Hoe bereid ik me voor op een open dag? en beluister de Studiekeuzepodcast: open dagen, meeloopdagen en proefstuderen.

Categorieën
Delen via: