Blog 12 jul., 2021
Auteur: Nibud · leestijd 4 min · 4737 keer gelezen
Je studiekeuze heb je gemaakt, je hebt besloten of je op kamers gaat wonen of nog een poos thuis blijft. Misschien heb je de lijst met wat je allemaal nodig hebt voor je studie zelfs al in je mailbox. Maar hoe ga je je studie betalen? Hoe weet je wat je daarvoor nodig hebt? En hoe zorg je ervoor dat je rond kunt komen? Je financiële leven als student begint bij het maken van een begroting.
Op deze site vind je een schema waarmee je je inkomsten en uitgaven op een rij kunt zetten. Je kunt ook een Excel downloaden als je het schema wilt aanpassen. Waar het op neerkomt is dat je zo in één oogopslag kunt zien of je inkomsten matchen met je uitgaven. Hou je geld over? Dan kun je misschien je lening verlagen. Of restbedragen op een spaarrekening zetten zodat je een buffer opbouwt en geld achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven. Handig voor als je telefoon kapot valt ofzo. Kom je tekort? Kijk dan waar je op kunt besparen of hoe je je inkomsten kunt verhogen.
Geef je veel geld uit aan boodschappen? Zoek dan naar goedkopere alternatieven in de supermarkt waar je altijd komt. Of ga naar een goedkopere supermarkt. Koop studieboeken tweedehands. Check welke winkels, horeca en sportverenigingen studentenkorting bieden. Deel kosten en eet samen met anderen. En neem lunch mee van huis als je naar college gaat. Dat is altijd goedkoper dan een broodje in de kantine. Hier kun je zien wat studenten gemiddeld uitgeven aan allerlei posten. Daarmee kun je jezelf vergelijken en zien of ergens (ver) onder of boven zit.
Het makkelijkst lijkt het misschien om je lening te verhogen als je geld tekort komt. Maar met een hogere lening heb je straks ook een hogere studieschuld. Kijk altijd eerst goed of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Vraag zorgtoeslag aan. Het maakt niet uit of je ouders je zorgverzekering betalen. Voor de overheid ben je vanaf je 18e financieel zelfstandig en is je inkomen vaak laag genoeg om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Hoe is je woonsituatie? Check of je ook huurtoeslag kunt krijgen. Op deze site van de Belastingdienst kun je makkelijk een proefberekening maken. En heb je een bijbaan? Doe dan jaarlijks belastingaangifte. Vaak krijg je een behoorlijk bedrag terug. Vorig jaar konden studenten die aangifte hadden gedaan gemiddeld € 29 per maand bij hun inkomen optellen.
Hoeveel belastinggeld je terug kunt krijgen, is uiteindelijk afhankelijk van het salaris dat je met je bijbaan verdient. Maar let op: de grens voor het bedrag dat je maximaal mag bijverdienen kan jaarlijks veranderen. Check het van tevoren op de site van DUO, dit voorkomt financieel gedoe achteraf.
Als je geld overhoudt, kan je vier dingen doen:
Om met het laatste te beginnen: veel jongeren zijn op dit moment bezig met de handel in aandelen en/of crypto. En niet allemaal met evenveel succes. Het risico bestaat dat je uiteindelijk minder geld overhoudt of het zelfs helemaal kwijtraakt. Als je het moeilijk vindt om de verleiding te weerstaan, adviseren we je om hier alleen geld voor te gebruiken dat je echt nergens anders voor nodig hebt. Dan doet het eventuele verlies misschien iets minder pijn.
Als je het meteen wilt uitgeven, kun je je ook eerst afvragen hoe noodzakelijk die uitgave is. Kom je tot de conclusie dat het eigenlijk niet hoeft of kan het nog een poosje wachten? Zet het dan op een spaarrekening. Dat levert je geen extra rente op, maar het is wel geld dat je kunt gebruiken op het moment dat je het echt nodig hebt. Fijn voor onverwachte uitgaven. Maar het belangrijkste is eigenlijk dat je geen hoger bedrag leent om te sparen of je in crypto te storten. Hoe hoger je lening, hoe hoger je studieschuld straks is. De rente is op dit moment 0 procent, maar kan elke vijf jaar veranderen. Als je leent, leen dan alleen wat je echt nodig hebt.
Om je uitgaven niet uit de hand te laten lopen is het niet alleen handig om een begroting te maken. Het helpt ook als je regelmatig je bij- en afschrijvingen checkt en weet wanneer rekeningen automatisch worden betaald. Bewaar contracten (van bijvoorbeeld je telefoon en andere abonnementen) en andere belangrijke documenten op een plek waar je ze makkelijk terug kunt vinden. In een speciaal mapje bijvoorbeeld.
Wil je meer handige info over hoe je je geldzaken kunt regelen, kijk dan op de site van het Nibud.