Blog 7 jan., 2021
Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 4341 keer gelezen
Je bent gestart met je studie. Maar je vindt het niet zo leuk als je vooraf had verwacht. Shit, wat nu? Eigenlijk heb je 3 opties: Doorgaan, switchen of stoppen. Maar allereerst:
Soms is het eerste studiejaar gewoon een kwestie van doorzetten. Je krijgt dan vooral algemene, inleidende vakken. Dat zijn misschien niet de leuke vakken waar je op de open dag over hoorde. Maar die komen later echt nog wel. Ouderejaarsstudenten kunnen daar meer over vertellen. Ga daarom eens in gesprek met iemand die één of twee jaar verder is.
Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur. Hij of zij kan met je uitzoeken waarom de opleiding tegenvalt. Zijn het de vakken? Is het de inhoud van de opleiding? Of misschien past het soort onderwijs niet zo goed bij jou. Samen kun je de mogelijkheden bespreken. Ga je door met de opleiding, switch je of ga je stoppen?
Wanneer blijkt dat een andere studie of een ander niveau beter bij je past, dan kun je switchen van opleiding. Je kunt naar een andere onderwijsinstelling gaan, maar ook bij dezelfde hogeschool of universiteit blijven. Inleidende vakken worden soms aan meerdere opleidingen tegelijkertijd gegeven. Wanneer je switcht binnen dezelfde onderwijsinstelling, kun je daarom soms (een deel van) je studiepunten meenemen.
Als je gaat switchen is het belangrijk dat je je goed oriënteert. Ga eerst in gesprek met je studieadviseur. Bespreek waarom je je huidige opleiding niet leuk vindt. Zo krijg je een beter beeld wat wel en niet bij je past en waar je op moet letten bij het kiezen van een volgende studie. Ga hierna zelf op onderzoek uit. Vergelijk opleidingen in de Opleidingenvergelijker en neem deel aan open dagen. Je kunt ook de Studiekeuze checklist nog eens nalopen.
Sommige opleidingen hebben naast een startmoment in september ook een instroommoment in februari. Dit kan een goed moment zijn om te switchen van opleiding. Zo hoef je niet nog een aantal maanden te wachten voordat je aan je nieuwe opleiding kunt beginnen.
Wil stoppen met je opleiding? Dan is het slim om dat voor 1 februari te doen. Dan hoef je je studentenreisproduct namelijk niet terug te betalen. Als je een aanvullende beurs krijgt, dan hoef je ook die niet terug te betalen. Dit wordt ook wel de 1-februariregeling genoemd. Een eventuele lening moet je wel altijd terugbetalen. Meestal is het mogelijk om een deel van het collegegeld terug te krijgen. Dit wordt restitutie van je collegegeld genoemd.
Wanneer je stopt met je opleiding, moet je een aantal dingen regelen. Je moet je uitschrijven via Studielink. Daarnaast geef je aan DUO en je onderwijsinstelling door dat je stopt.
Bij sommige opleidingen moet je In het eerste studiejaar een bepaald aantal studiepunten halen. Hier wordt een bindend studieadvies (BSA) aan gekoppeld. Heb je te weinig studiepunten gehaald? Dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Je moet dan met de opleiding stoppen. Je mag het eerste jaar dan ook niet nog eens opnieuw doen. Heb je in de eerste maanden van je opleiding heel weinig studiepunten gehaald? Dan kun je ervoor kiezen om voor 1 februari te stoppen. Je zou de opleiding dan volgend jaar weer opnieuw kunnen starten. Al is het natuurlijk wel belangrijk om te bedenken waarom je zo weinig studiepunten hebt behaald en of de opleiding wel bij je past. Misschien is een andere opleiding een betere keus. Een studieadviseur binnen jouw hogeschool of universiteit kan je hierbij helpen.
Doordat het onderwijs door corona dit jaar anders was, versoepelen veel onderwijsinstellingen het BSA. Vraag daarom altijd bij je opleiding na of er een BSA is en welke norm er geldt.
Twijfelen over je studie is een veelvoorkomend fenomeen. In deze aflevering delen Daan Kampschreur en studiekeuzecoach Mary van Kronenburg hun ervaringen met studietwijfels. Wat blijkt? Twijfelen is heel normaal en kan zelfs leiden tot een betere studiekeuze.
Bekijk de aflevering "Twijfelen? Zo maak je de beste keuze" op YouTube
Beluister de aflevering "Twijfelen? Zo maak je de beste keuze" op Spotify