Numerus fixus: Wat als je geen plaats aangeboden hebt gekregen?

Blog 14 apr., 2022

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 2 min · 3733 keer gelezen

Heb je deelgenomen aan de selectieprocedure van een opleiding met een numerus fixus? Dan ontvang je op 15 april een e-mail van Studielink met daarin je rangnummer. Dit rangnummer bepaalt of je een plaats aangeboden krijgt voor de opleiding. Maar wat als je geen plaats aangeboden hebt gekregen?

Shannon vertelt hoe het bij haar ging. Bekijk de video!

Wat is numerus fixus eigenlijk?

Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een maximaal aantal beschikbare plaatsen. Dat noemen we een numerus fixus. Voor deze opleidingen is er een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten.

Nu geen plaats, maar later wel?

Wanneer je niet direct een plaats aangeboden krijgt, kan dit later toch nog gebeuren. Steeds wanneer iemand zijn plaats weigert, niet op tijd accepteert of wanneer iemand is gezakt voor zijn (eind)examen, dan krijgt de volgende persoon op de ranglijst een plaats aangeboden. Dit betekent dus dat je na 15 april toch nog een plaats aangeboden kunt krijgen. Hou daarom je e-mail en je Studielink-account goed in de gaten! Je moet je aangeboden plaats namelijk wel binnen 2 weken accepteren. Anders ben je hem weer kwijt.

Je rangnummer verandert niet

Soms vraagt iemand waarom het rangnummer niet verandert als je wacht op een plaats. Als mensen hun plaats weigeren, zou je toch een plekje op de ranglijst op moeten schuiven? Maar je rangnummer blijft gelijk. Je kunt het vergelijken met het trekken van een nummertje in een winkel. Dit nummer hou je, maar wanneer de persoon voor jou is geweest, word jij opgeroepen. Voor informatie over het aantal geaccepteerde plaatsen, kun je contact opnemen met de hogeschool of universiteit.

Plan B

Wacht je nog op een plaats? Denk dan ook na over andere opleidingen die je interessant vindt. Schrijf je voor de zekerheid voor 1 mei ook in voor een opleiding zonder selectieprocedure. Als je dan geen plaats meer aangeboden krijgt, dan kun je in september toch beginnen aan een opleiding. Je vindt alle opleidingen in het opleidingenoverzicht. Je kunt ook een MijnStudiekeuze-account aanmaken. Daarin vind je een stappenplan dat je helpt bij je studiekeuze.

Neem een tussenjaar

Krijg je geen plaats aangeboden, maar wil je ook niet aan een andere opleiding beginnen? Dan kun je ook een tussenjaar nemen. Zo’n ‘gap year’ of 'breekjaar' kun je gebruiken om je verder ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te gaan reizen, vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen of een nieuwe taal te leren. Zo kun je je voorbereiden op de selectieprocedure volgend jaar. Of erachter komen dat je toch een andere opleiding wil gaan doen. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.

Meer informatie over numerus fixus

Zoek je meer informatie? Kijk dan op de pagina over selectie bij numerus fixus. Naast numerus fixus zijn er ook andere vormen van selectie. Meer informatie daarover vind je op de pagina over selectie.

Categorieën
Delen via: