Op kamers gaan, waar moet ik aan denken?

Blog 31 aug., 2020

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 4 min · 22148 keer gelezen

Veel studenten gaan op kamers wonen. Hier komt veel bij kijken. Zo moet je je afvragen hoe je wil wonen. Ga je voor een kamer of een studio? En hoe zit het met de huur? Hoeveel betaal je gemiddeld voor een kamer en heb je recht op huurtoeslag? Ook moet je rekening houden met hoe moeilijk het is om een kamer te vinden. En wat is er eigenlijk te doen in de stad waar je misschien wil gaan wonen? Wij hebben deze informatie voor je verzameld!

Verschillende soorten woningen

Er zijn verschillende soorten woningen, zoals een kamer, een studio of een appartement. Maar wat zijn de verschillen? En moet je wanneer je een kamer huurt met andere rekening houden dan wanneer je een studio huurt? We beantwoorden deze vragen voor je!

Een kamer

Een kamer bevindt zich vaak in een (studenten)huis waar ook andere kamers verhuurd worden. De badkamer, keuken en wc deel je over het algemeen met anderen. Een kamer is over het algemeen goedkoper dan een studio of een appartement. Vaak worden kamers alleen verhuurd aan studenten of aan mensen die ergens tijdelijk willen verblijven. De meeste studenten die uit huis gaan, kiezen voor een kamer in een studentenhuis.

Een studio

Een studio is eigenlijk een eenkamerappartement. Dit betekent dat je woonkamer ook meteen je slaapkamer is. Maar je deelt niks met andere personen. Je hebt een badkamer en keuken(blok) voor jezelf. De huurprijs van een studio ligt over het algemeen hoger dan die van een kamer.

Een appartement

Met een appartement wordt meestal een woonruimte met in elk geval één aparte slaapkamer bedoeld. Ook heb je in een appartement een eigen badkamer, keuken en wc. Sommige studenten huren een appartement met vrienden of medestudenten, maar niet alle verhuurders willen hun woning op deze manier verhuren. Houd hier dus rekening mee. Over het algemeen is een appartement de duurste optie van de drie. 

Studentenhuisvesting

Er zijn kamers en woningen die alleen aan studenten worden verhuurd. Dit wordt studentenhuisvesting genoemd. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. Aanbieders van studentenhuisvesting zijn bijvoorbeeld particuliere verhuurders, studentenverenigingen, onderwijsinstellingen en woningcorporaties. Deze kamers vind je vaak via (online) advertenties, makelaars of via via. Om in aanmerking te komen voor een woning via een woningcorporatie, moet je je meestal eerst bij deze corporatie inschrijven en kom je op een wachtlijst terecht. Meestal geldt dat hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een woning of kamer. Wanneer je al weet in welke stad je wil studeren, is het slim je om je op tijd in te schrijven bij een corporaties in die stad. Kenniscentrum studentenhuisvesting Kences heeft een lijst van woningcorporaties per studentenstad.

Meer informatie over studentenhuisvesting vind je in ons artikel Op kamers in jouw studiestad.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in je kosten voor de huur van je woning. In sommige gevallen heb je hier recht op. Een voorwaarde is dat je een zelfstandige woning huurt. Dat wil zeggen dat je woning een eigen toegangsdeur, eigen woon(slaap)kamer, eigen keuken en eigen toilet heeft. Dit is bijvoorbeeld een flat of een rijtjeshuis. Als je een studentenkamer huurt, dan kom je meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag. Maar er is een uitzondering! Als je woning vóór 1 juli 1997 door de overheid is aangewezen voor huurtoeslag, dan kom je misschien alsnog in aanmerking, ook als het niet om een zelfstandige woning gaat. De verhuurder weet of de woning zo is aangewezen. Vraag dit daarom altijd even na. Bekijk de website van de Belasting voor meer informatie over huurtoeslag.

Populaire steden om op kamers te gaan

De meest populaire steden voor studenten om op kamers te gaan zijn Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Maar er zijn nog veel meer steden waar je kunt gaan studeren. Op Studiekeuze123.nl/steden vind je een overzicht van alle studiesteden. Op de stedenpagina's vind je handige informatie, zoals hoeveel hogescholen en universiteiten er zijn, hoeveel studenten er wonen en studeren, hoe moeilijk het is om er een kamer te vinden en wat de gemiddelde huurprijs en woonoppervlakte is. Ook zie je hoeveel cafés, musea, bioscopen en theaters er in de stad zijn.

Gemiddelde huurprijs

Voordat je op zoek gaat naar de cijfers van jouw favoriete studiestad, is het goed om te weten wat de landelijke cijfers zijn. Zo kun je de cijfers met elkaar vergelijken! In 2019 was de gemiddelde huurprijs voor een kamer in Nederland €434,-. Het gemiddelde woonoppervlak van een kamer of appartement in 2019 was 17,1 m².

Categorieën
Delen via: