Blog 21 mrt., 2024
Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 13004 keer gelezen
Je hebt je keuze gemaakt voor een hbo- of wo-opleiding en gaat je aanmelden. Maar hoe regel je dat? Met dit overzicht heb je de belangrijkste punten om rekening mee te houden alvast op een rij!
De eerste stap is het regelen van je DigiD.... Die heb je nodig om in te loggen in Studielink en je aan te melden voor een opleiding. Het aanvragen en activeren van een DigiD kan tot 5 werkdagen duren. Het is daarom aan te raden om hier op tijd mee te starten.
Meld je op tijd aan voor de opleiding die je graag volgen. De landelijke aanmelddeadline voor Associate degree- en bacheloropleidingen zonder numerus fixus is op 1 mei. Meld je je pas ná 1 mei bij een opleiding? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding, zoals een positief advies bij de studiekeuzecheck. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina rechten en plichten bij aanmelding.
Goed om te weten: dit geldt alleen voor bekostigde bacheloropleidingen en associate degrees zonder selectie. Voor opleidingen met een numerus fixus of een andere vorm van selectie én particuliere opleidingen kunnen andere aanmelddeadlines gelden. Controleer daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmelddeadline is.
Je aanmelding voor een opleiding regel je via Studielink.nl. In Studielink dien je een verzoek tot inschrijving in voor de opleiding die je van plan bent om te gaan volgen. Dit geldt alleen voor bekostigde opleidingen. Voor particuliere opleidingen meld je je rechtstreeks aan bij de onderwijsinstelling zelf. Wil je weten wat het verschil is? Bekijk de pagina bekostigd of particulier onderwijs.
Aanmelden voor meerdere opleidingen
Je mag je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Maximaal 2 opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben. Meer hierover lees je op de pagina hoe meld ik me aan. Voordat de opleiding van start gaat, maak je je definitieve keuze en annuleer je de andere aanmeldingen in Studielink. Dit kan nog tot uiterlijk 31 augustus, maar het is aan te raden om dit eerder te regelen zodat jij en de opleiding nog voldoende tijd hebben voor de voorbereiding op de start van het studiejaar.
Berichten over je aanmelding
Na je aanmelding krijg je een aantal e-mails en berichten van Studielink. Zo hoor je of je wordt uitgenodigd voor een (verplichte) studiekeuzecheck en of je misschien nog extra informatie moet aanleveren om je inschrijving af te ronden. Hou daarom je Studielink-account goed in te gaten.
Tip: bekijk ook de informatie en veelgestelde vragen in de Studielink VRAAGbaak.
Als je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld, heb je meestal recht op een studiekeuzecheck. Bij sommige opleidingen heeft de studiekeuzecheck een andere naam (bijvoorbeeld matching). De studiekeuzecheck helpt jou te bepalen of de opleiding die je hebt gekozen ook echt bij je past. De opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Wil je meer weten over de studiekeuzecheck? Neem dan een kijkje op onze pagina Alles over de studiekeuzecheck.
Kom je er na 1 mei achter dat de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld, toch niet bij je past dan kun je je aanmelding tot 31 augustus wijzigen naar een opleiding met vrije instroom. De onderwijsinstelling mag je dan in principe niet weigeren. Dit komt omdat je bij een aanmelding op uiterlijk 1 mei gebruik kunt maken van het toelatingsrecht. Wel kan het zijn dat de onderwijsinstelling bepaalde voorwaarden heeft voor toelating, zoals verplichte deelname aan de studiekeuzecheck.
Lees meer over het wisselen van aanmelding
Goed om te weten: wanneer je op het laatste moment wisselt, is het niet altijd meer mogelijk om de studiekeuzecheck of andere voorwaarden die nodig zijn voor inschrijving op tijd te regelen. Wacht daarom niet te lang met het maken van je definitieve keuze.
De meeste studenten hebben recht op studiefinanciering. Dit bestaat uit een aantal onderdelen: een lening, het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Waar je recht op hebt, is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de opleiding die je volgt, je leeftijd en waar je woont. Studiefinanciering vraag je aan bij DUO. Ben je benieuwd met welke kosten je rekening moet houden als je gaat studeren? Bekijk dan onze pagina Wat kost studeren?