Wisselen van aanmelding, kan dat nu nog?

Blog 6 jul., 2023

Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 5 min · 8626 keer gelezen

Je hebt je aangemeld voor een studie, maar je twijfelt. Wat nu? In veel gevallen kun je nog wisselen. Dat kan binnen dezelfde hogeschool of universiteit, maar er zijn ook mogelijkheden om te wisselen naar een opleiding bij een andere onderwijsinstelling. In deze blog lees je wat je opties zijn.

Waarom wisselen van aanmelding? 

Er zijn allerlei redenen om nog te wisselen van opleiding voor de start van het studiejaar in september. Misschien heb je al heel lang een onderbuikgevoel dat deze opleiding het eigenlijk niet is voor jou. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er er door de studiekeuzecheck bent achter gekomen dat er toch een minder goede 'match' was dan dat je van te voren had gedacht. Of de selectieprocedure van jouw voorkeursopleiding is helaas niet goed uitgepakt. Gelukkig zijn er vaak nog wel mogelijkheden om te wisselen, zeker als je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld in Studielink voor een of meerdere opleidingen.

Oké, je wil gaan wisselen... wat nu?

Bedenk goed waarom je graag wil wisselen en welke mogelijkheden er zijn. Vraag eventueel een gesprek aan bij de opleiding. Misschien kunnen zij je helpen de twijfel weg te nemen. Wil je echt wat anders gaan doen? Vergelijk dan opleidingen in het opleidingenoverzicht. Ook kan de informatie onder Wat ga jij kiezen? je verder op weg helpen. Heb je een andere opleiding gevonden? Check nog een keer goed hoe het werkt met de toelatingseisen, het aanmelden en of de opleiding echt is wat je er van verwacht, bijvoorbeeld door de opleidingswebsite uitgebreid te bekijken en de studiekeuzecheck te doen (als dit nog mogelijk is).

Welke mogelijkheden zijn er voor jou?

Welke mogelijkheden je nog hebt om te wisselen dat hangt af van of je uiterlijk 1 mei dit jaar of pas na 1 mei een aanmelding via Studielink hebt ingediend voor één of meerdere opleidingen. In het eerste geval heb je meer mogelijkheden om nog te wisselen. Dat geld ook als je gaat wisselen van opleiding vanwege een negatief bindend studieadvies.

  • Ik heb mezelf uiterlijk 1 mei aangemeld: als jij je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding via Studielink dan kun je nog switchen naar een andere opleiding voordat het collegejaar begint. Hierop zijn wel uitzonderingen, waaronder de opleidingen met selectie en particuliere opleidingen. Als je je voor 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding in het hoger onderwijs en je voldoet aan de toelatingseisen dan mag de nieuwe opleiding je in principe niet weigeren. Dit komt omdat je bij een aanmelding op uiterlijk 1 mei gebruik kunt maken van het toelatingsrecht. De nieuwe opleiding kan je wel verplichten om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Als je kort voor de start van het collegejaar wisselt, dan is het niet altijd meer mogelijk om de studiekeuzecheck of andere voorwaarden die nodig zijn voor inschrijving op tijd te regelen. Ben je van plan om te wisselen, neem dan het liefste zo snel mogelijk contact op met de onderwijsinstelling om na te gaan of het nog haalbaar is om je aan te melden en wat hiervoor nodig is. Lees meer over jouw rechten en plichten als je je voor 1 mei hebt aangemeld.

  • Ik heb mezelf na 1 mei voor het eerst aangemeld: meld je je pas na 1 mei voor het eerst aan voor een opleiding in Studielink dan mag de hogeschool of universiteit je aanmelding weigeren. Als ze je wel nog willen toelaten dan mogen ze extra voorwaarden stellen. Zo kunnen ze je verplichten om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Ook kan het advies van deze studiekeuzecheck bindend zijn. Als de hogeschool of universiteit dan een negatief advies geeft dan mag je niet starten. Ben je van plan om te wisselen, neem dan het liefste zo snel mogelijk contact op met de onderwijsinstelling om na te gaan of het nog haalbaar is om je aan te melden en wat hiervoor nodig is. Lees meer over je rechten en plichten bij aanmelden na 1 mei.

  • Ik heb een negatief BSA en heb me daarom niet op tijd kunnen aanmelden: studeer je al en krijg je dit jaar na 1 mei een negatief bindend studieadvies (BSA). Ook dan kun je meestal nog wisselen naar een andere opleiding zolang je voldoet aan de toelatingseisen. Hierop zijn er wel een aantal uitzonderingen, waaronder de opleidingen met selectie en particuliere opleidingen. Verder kan de nieuwe opleiding je wel verplichten om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Dit is niet altijd meer haalbaar voor de start van het nieuwe studiejaar. Ben je van plan om te wisselen, neem dan het liefste zo snel mogelijk contact op met de onderwijsinstelling om na te gaan of het nog haalbaar is om je aan te melden en wat hiervoor nodig is. Lees meer over je rechten en plichten rond aanmelden.

Er zijn ook opleidingen die een latere aanmelddeadline aanhouden. Voor deze opleidingen kun je je na 1 mei nog aanmelden zonder extra voorwaarden. Je vindt de aanmelddeadline op de opleidingspagina's via Studiekeuze123.nl/opleidingen.

Weet je nog niet zeker welke opleiding?

Als je nog twijfelt over je studiekeuze of je weet nog niet wat je wil gaan doen... Overweeg dan een tussenjaar. Zo’n ‘gap year’ of 'breekjaar' kun je gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen. Dat kan door begeleiding te zoeken bij je keuze of een studiekeuzeprogramma te volgen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook overwegen om een of meerdere meeloopstages te zoek of vrijwilligerswerk (in het buitenland) te gaan doen, werkervaring op te doen of (oud)studenten te interviewen over hun ervaringen tijdens de opleiding. Lees meer over de invulling van een tussenjaar bij het TussenjaarKenniscentrum.

Kun je nog wisselen na 1 september?

Op 1 september start het collegejaar. Wil je daarna nog wisselen van opleiding dan kan dat alleen als je toestemming krijgt van de opleiding die je wil volgen. Neem in dat geval contact op met de hogeschool of universiteit en vraag of het mogelijk is om later in te stromen. Ook is het slim om langs te gaan bij de studieadviseur van de opleiding die je nu volgt. Die kan je helpen om erachter te komen waarom de opleiding niet bij je past. Vind je de vakken niet leuk? Of past het soort onderwijs toch niet bij je? Misschien is er een oplossing binnen je opleiding, zoals het kiezen van andere vakken. Meer informatie hierover vind je in het artikel Switchen van opleiding.

Categorieën
Delen via: