Blog 18 aug., 2022
Auteur: Studiekeuze123 · leestijd 3 min · 3862 keer gelezen
Het collegejaar gaat bijna van start. Als je voor het eerst gaat studeren, is dat natuurlijk super spannend! In deze blog helpen we je om goed voorbereid aan dit avontuur te beginnen.
Studeren bestaat uit veel meer dan alleen het opdoen van kennis. Je gaat jezelf ontwikkelen. En je leert veel nieuwe mensen kennen. De introductietijd is daarvoor een goed begin! In veel studentensteden is er een algemene introductietijd. Je wordt ingedeeld in groepjes studenten van alle verschillende opleidingen van alle hogescholen en universiteiten in de stad. Er wordt van alles georganiseerd om je kennis te laten maken met de stad. Je leert dus niet alleen nieuwe mensen kennen, je ontdekt ook wat er allemaal te doen is. Zo maak je kennis met verschillende verenigingen, zoals sportverenigingen en studentenverenigingen. Maar je ontdekt ook welke musea, bioscopen, clubs en kroegen er zijn. Naast deze algemene introductietijd, organiseert de opleiding zelf ook een introductie. Dit is meestal in de eerste week van het collegejaar. Hier leer je je nieuwe medestudenten kennen. Maar je krijgt ook informatie over de campus, de voorzieningen, de begeleiding en de studievereniging.
Zorg dat je alle boeken op tijd binnen hebt. Zo hoef je op de eerste collegedag niet lang in de rij te staan en kun je je focussen op andere zaken. Als je studieboeken nieuw koopt, zijn ze vaak duur. Terwijl je ze meestal maar voor één of twee vakken nodig hebt. Het is slim om te kijken of je ze van ouderejaars- of oud-studenten kunt overnemen. Dat scheelt je uiteindelijk veel geld! Het kan even duren voor je ze gevonden hebt. Het is daarom slim om op tijd te beginnen met zoeken.
Voor veel van je klasgenoten is studeren ook een nieuwe ervaring. Wees daarom niet bang om iets ‘verkeerds’ te vragen of te zeggen. Docenten waarderen het juist. Hoe meer je weet, hoe succesvoller jij je studie kan doorlopen. Wees jezelf en laat je niet tegenhouden door wat anderen misschien van je denken.
Studeren betekent niet dat je aan één stuk door moet blokken. Ga op zoek naar een manier van leren die goed werkt voor jou. En neem voldoende rust. Als je merkt dat je informatie niet meer goed opslaat, neem dan een pauze en ga later verder. Of ga lekker sporten! Dat is niet alleen fijn om je hoofd leeg te maken, maar ook gezond en goed voor je sociale leven.
Gaan studeren is spannend. De lessen zijn anders dan op de middelbare school. Misschien woon je ook wel voor het eerst op jezelf. Hierdoor kun je tegen dingen aanlopen. Studeer je je te pletter, maar blijf je toch steken op een onvoldoende? Lukt het niet om een goede planning te maken? Of is er iets misgegaan bij het inschrijven voor een vak? Neem dan contact op met je studieadviseur. Hier kun je terecht met alle vragen rond je studie. Heb je vragen of problemen die breder zijn dan de opleiding? Dan kun je terecht bij de studentendecaan. Bijvoorbeeld bij mantelzorg, financiële problemen of faalangst. Buiten de onderwijsinstelling heb je nog je eigen ouders, familie of vrienden die je kunnen helpen. Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag altijd om hulp als je ergens mee zit.
Het kan spannend zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar het maakt je studiejaren alleen maar leuker en leerzamer! Je medestudenten zie je natuurlijk vaak. Je spreekt hen makkelijk aan tijdens een college. Je studievereniging is ook een goede manier om met je medestudenten in contact te komen. De vereniging organiseert verschillende (sociale) activiteiten. En je hebt alvast een ding gemeen: jullie opleiding! Maar ook buiten je studie kun je nieuwe mensen leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan een bijbaan, vrijwilligerswerk, een (sport)vereniging, een studentenvereniging, een theatergroep, een bandje of orkest. Daarnaast is in de meeste studentensteden de donderdagavond dé avond voor studenten om de stad in te gaan. Er zijn dus meer dan genoeg manieren om nieuwe mensen te leren kennen!