Aanmelden voor een opleiding met numerus fixus
Er gelden andere regels en voorwaarden bij het aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus. Hier vind je alle informatie.
Meld je uiterlijk 15 januari aan
De aanmelddeadline voor een numerus fixusopleiding is 15 januari. Dat is dus een stuk eerder dan de andere opleidingen. Daarvoor moet je je uiterlijk 1 mei aanmelden. Aanmelden doe je in Studielink. Na 15 januari beginnen de selectieprocedures. De uitslag ontvang je op 15 april.
Let op: Om je aan te melden in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je deze nog niet, vraag die dan op tijd aan via DigiD.nl. Het kan tot 5 werkdagen duren voor je de activeringscode ontvangt.
Maximaal 2 fixusopleidingen per jaar
Je kunt je in Studielink per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen aanmelden. Hiervan mogen maximaal 2 opleidingen een numerus fixus hebben.
Uitzondering: Maximaal 1 aanmelding per jaar
Voor sommige opleidingen geldt een uitzondering. Voor deze opleidingen mag je je per studiejaar maar bij 1 hogeschool of universiteit aanmelden. Het gaat om:
- Geneeskunde
- Tandheelkunde
- Mondzorgkunde
- Verloskunde
- Fysiotherapie
Je mag je wel voor 2 van deze opleidingen naast elkaar aanmelden, bijvoorbeeld voor Geneeskunde en voor Tandheelkunde, of voor een andere opleiding met een numerus fixus. Maar je kunt je dus niet bij 2 universiteiten aanmelden voor Geneeskunde.
Wat als een opleiding met én zonder numerus fixus wordt aangeboden?
Er zijn opleidingen die bij sommige onderwijsinstellingen een numerus fixus hebben, maar bij andere onderwijsinstellingen niet. De opleidingen zonder numerus fixus tellen niet mee in de regels voor numerus fixusopleidingen. Je kunt je dan dus voor 2 opleidingen met een numerus fixus aanmelden en daarnaast ook kiezen voor dezelfde opleiding zonder numerus fixus.
In totaal 3 selectiepogingen
In totaal heb je per studie 3 selectiepogingen. Je kunt je dus 3 keer aanmelden voor Geneeskunde, daarnaast 3 keer voor Tandheelkunde, dan nog 3 keer voor Fysiotherapie etc.
Ander maximum bij onderwijsinstellingen
Hogescholen en universiteiten mogen ervoor kiezen om zelf een lager maximum aan te houden. Je mag dan bij die onderwijsinstelling maar 1 of 2 keer deelnemen aan de selectie voor die bepaalde opleiding. Je andere selectiepogingen moet je dan bij een andere hogeschool of universiteit doen. Je vindt het maximum aantal deelnames in het overzicht van numerus fixusopleidingen op de pagina Welke opleidingen hebben een numerus fixus?.
Eerdere selectiepogingen tellen mee
Heb je eerder al eens meegedaan aan een selectieprocedure? Dan telt dit mee als een selectiepoging. Dit geldt ook voor de opleidingen met loting in het oude systeem. Deze selectiepogingen worden 'verbruikte selectiepogingen' genoemd. In je account in Studielink kun je je verbruikte selectiepogingen bekijken. Wanneer er na 15 januari een aanmelding voor een fixusopleiding in Studielink stond, dan wordt dit geteld als een selectiepoging, ook als je uiteindelijk niet hebt deelgenomen aan de selectieprocedure. Heb je wel deelgenomen, maar ben je gezakt voor je eindexamen? Dan kun je je selectiepoging soms ongedaan laten maken. Hiervoor moet je contact opnemen met de hogeschool of universiteit waar je hebt meegedaan. Doe dit zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 augustus.
Stappenplan Studielink
Studielink heeft een stappenplan gemaakt waarin wordt uitgelegd welke stappen je neemt van het aanmelden voor een numerus fixusopleiding tot de start van de opleiding. Er wordt aangegeven waar je rekening mee moet houden en wanneer er belangrijke deadlines zijn. Bekijk het stappenplan.
Lees meer over numerus fixus
Welke opleidingen hebben numerus fixus?
Benieuwd welke opleidingen een numerus fixus hebben?
Bekijk het overzichtDe selectieprocedure
Hoe ziet de selectieprocedure eruit? Wat is belangrijk?
Lees meer over de selectieprocedureDe uitslag
Op 15 april krijg je van Studielink je rangnummer. En dan?
Lees meer over de uitslag van de selectieprocedureStappenplan
Studielink heeft een stappenplan gemaakt met daarin alle stappen van aanmelden tot de start van de opleiding.
Bekijk het stappenplan