Selectieprocedure opleidingen met numerus fixus

Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe de selectieprocedure eruit ziet. Dit betekent dat de selectie voor twee vergelijkbare opleidingen kan verschillen per hogeschool of universiteit. Daarom wordt het ook wel decentrale selectie genoemd.

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

Opleidingen met een numerus fixus kunnen kiezen uit drie verschillende manieren om de beschikbare opleidingsplaatsen te verdelen:

  • Selectie op basis van kwalitatieve selectiecriteria. Dit betekent dat de onderwijsinstelling kijkt hoe goed jij bij de opleiding past. Hiervoor gebruiken ze minimaal twee criteria. Dit kan je cijferlijst, een motivatiebrief, maar ook je persoonlijkheid zijn. Daarom moet je vaak een motivatiebrief schrijven, op gesprek komen of een test maken. De studenten die het beste bij de opleiding passen, krijgen een opleidingsplaats aangeboden.

  • Selectie op basis van loting. Bij deze vorm van selectie heeft iedereen die zich op tijd heeft aangemeld een gelijke kans om ingeloot te worden en een opleidingsplaats aangeboden te krijgen.

  • Combinatie van selectie kwalitatieve selectiecriteria en loting. De opleiding kan een deel van de opleidingsplaatsen verdelen aan de studenten die het beste bij de opleiding passen en een deel van opleidingsplaatsen verloten. De opleiding kan er ook voor kiezen om alle plaatsen te verloten, maar hierbij wel gewicht toe te kennen op basis van kwalitatieve criteria. Dat betekent dat studenten die door hun cijferlijst, motivatie of persoonlijkheid beter bij de opleiding passen, maar kans maken in de loting.

De hogeschool of universiteit geeft op de eigen website meer informatie over wat je kunt verwachten bij de selectieprocedure. Wanneer je via Studiekeuze123.nl/opleidingen de opleiding opzoekt, vind je op de opleidingspagina een link naar de eigen website van de onderwijsinstelling.

Minder aanmeldingen dan plaatsen?

Wanneer minder studenten zich aanmelden dan het aantal beschikbare plaatsen? Dan is er geen selectie nodig. Alle studenten die aan de toelatingseisen voldoen, krijgen op 15 april een plaats aangeboden voor de opleiding. Je moet de aangeboden plaats dan wel binnen 2 weken accepteren.

Uitslag op 15 april

Op 15 april ontvangt iedereen die heeft deelgenomen aan de selectieprocedure een rangnummer van Studielink.

Lees meer over de uitslag van de selectie

Lees meer over numerus fixus

Welke opleidingen hebben numerus fixus?

Benieuwd welke opleidingen een numerus fixus hebben?

Bekijk het overzicht

Aanmelden

Er gelden andere regels en voorwaarden bij het aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus.

Lees waar je rekening mee moet houden

De uitslag

Op 15 april krijg je van Studielink je rangnummer. En dan?

Lees meer over de uitslag van de selectieprocedure

Stappenplan

Studielink heeft een stappenplan gemaakt met daarin alle stappen van aanmelden tot de start van de opleiding.

Bekijk het stappenplan