Wo master - Recht en Bestuur

Nederlands Recht

Deze opleiding heet ook wel: Duale Master Onderneming & Recht
Varianten: Publiekrecht, Staats- en Bestuursrecht, Financieel recht, Ondernemingsrecht, Burgerlijk recht, Strafrecht

Radboud Universiteit
Geschreven door Radboud Universiteit

In de master Nederlands recht verdiep je je verder in het burgerlijk recht, ondernemingsrecht, staats- of bestuursrecht, straf(proces)recht of financieel recht.

Kies voor de master Nederlands recht aan de Radboud Universiteit. In Nijmegen leer je niet alleen hoe het recht eruitziet, maar ook waarom het er zo uitziet. En of het ook anders zou kunnen. Zo leer je het recht echt doorgronden.

Keuzes binnen de opleiding

  • Ben je geïnteresseerd in publiekrecht en wil je graag onderzoek doen? De Nijmeegse rechtenfaculteit biedt deze master aan in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

    Ben je geïnteresseerd in publiekrecht en wil je graag onderzoek doen? Dan is de onderzoeksmaster Publiekrecht misschien iets voor jou. De Nijmeegse rechtenfaculteit biedt deze master aan in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

    De master duurt twee jaar; het eerste jaar daarvan volg je in Nijmegen. Het tweede jaar volg je samen met de Groningse studenten in Groningen. Tijdens de master volg je in totaal zes klassiek juridische vakken, zoals Amerikaans staatsrecht, Milieurecht of Strafrecht verdiept. Deze vakken kies je uit de Nijmeegse opleiding. Zo kun je een accent leggen in de onderzoeksmaster. Bijzonder aan de onderzoeksmaster is dat je ook een fiks aantal onderzoeksvaardighedenvakken volgt. Daarin leer je hoe je een onderzoek moet opzetten en onderzoek van anderen kunt beoordelen.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen
  • De masterspecialisatie Staats- en Bestuursrecht biedt je een uitstekende opleiding waarmee je alle kanten op kunt in de juridische beroepspraktijk. Of je nu in de advocatuur, bij de overheid of in de wetenschap aan de slag wilt, deze specialisatie verschaft een essentiële en voortreffelijke basis.

    Staats- en bestuursrecht is een specialisatie van de master Nederlands recht van de Radboud Universiteit.

    Het staats- en Bestuursrecht legt het juridische fundament voor het overheidsbestuur en -organisatie in de democratische rechtsstaat. De belangen van burgers en overheid dienen in een rechtstaat in evenwicht te zijn. Zorg jij voor dit evenwicht?

    In deze opleiding houd je je bezig met de balans tussen de individuele belangen van de burgers en het algemeen belang binnen de rechtsstaat. Zeker in een tijd waarin het streven naar efficiëntie en effectiviteit een grote rol speelt, staat het staats- en bestuursrecht voor complexe maar tegelijkertijd uitdagende vraagstukken. Je bestudeert de rol van de overheid binnen uiteenlopende maatschappelijke thema’s en bekijkt daarbij hoeveel ruimte de overheid heeft, welke instrumenten de overheid kan inzetten en hoe burgers en bedrijven voldoende rechtsbescherming ontvangen.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen
  • In de masterspecialisatie Financieel Recht aan de Radboud Universiteit bestudeer je de regulering van de financiële markt en de spelers die daarop actief zijn. Je legt een stevige wetenschappelijke basis en gaat praktijkgericht aan de slag.

    Deze studie leidt je op tot sectorspecialist. Alle regels waarmee je in het werkveld te maken krijgt, passeren tijdens je opleiding de revue. Na afronding van de masterspecialisatie Financieel Recht kun je als jurist aan het werk in de financiële sector. De Europese oriëntatie van het vakgebied zorgt evengoed voor baankansen in het buitenland.n de masterspecialisatie Financieel Recht aan de Radboud Universiteit bestudeer je de regulering van de financiële markt en de spelers die daarop actief zijn. Je legt een stevige wetenschappelijke basis en gaat praktijkgericht aan de slag. De ontwikkelingen op het relatief jonge terrein van het financieel recht volg je nauwgezet.

    De specialisatie Financieel recht is onderdeel van de master Nederlands recht aan de Radboud Universiteit.

    Twintig jaar geleden was er nauwelijks sprake van financieel recht, maar de omvang en impact zijn de laatste decennia sterk toegenomen. Deze explosie aan nieuwe wetten en regels vraagt om specialisten in het financieel recht. Die specialist word jij.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen
  • Ondernemingsrecht is een van de specialisaties van de master Nederlands recht aan de Radboud Universiteit.

    Tijdens deze master verdiep je je in de juridische aspecten van financiering, risicomanagement en reorganisaties. De masterspecialisatie Ondernemingsrecht is een uitstekend vertrekpunt voor een carrière in de commerciële advocatuur.

    Tijdens de opleiding ga je meteen flink de diepte in. Je krijgt een uitstekend inzicht in het vakgebied en leert dwarsverbanden leggen tussen de verschillende onderdelen ervan. Je verdiept je in de juridische aspecten van onder meer financiering, risicomanagement en reorganisaties. Je komt alles te weten over onderwerpen als corporate governance issues, procederen in ondernemingsrechtelijke geschillen, rechtspersoonlijkheidstheorieën, vertegenwoordiging, medezeggenschap en besluitvorming in de bestuurskamer. Tijdens colleges en werkgroepen is er veel aandacht voor actuele ontwikkelingen. Bovendien werken vrijwel alle docenten zowel aan de universiteit als in de rechtspraktijk. Zo combineer je het beste van twee werelden.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen
  • De master Burgerlijk recht is een specialisatie binnen de master Nederlands recht.

    Met de masterspecialisatie Burgerlijk Recht leg je de beste basis voor een civielrechtelijke loopbaan. Je onderscheidt je niet alleen door je inhoudelijke kennis, maar ook door je vermogen om complexe juridische vraagstukken te ontleden.

    In de masterspecialisatie Burgerlijk Recht leer je hoe je argumenten kunt gebruiken om diverse standpunten te onderbouwen. Dat inzicht en die vaardigheden sluiten nauw aan bij hoe het in de praktijk werkt. In deze opleidingen bestudeer je actuele problemen uit de praktijk. Je docenten zijn namelijk veelal werkzaam in het veld. Je leert manieren van denken en argumenteren die je op alle civielrechtelijke problemen kunt toepassen.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen
  • Strafrecht is een specialisatie van de master Nederlands recht van de Radboud Universiteit.

    Strafrecht is nadrukkelijk aanwezig in onze samenleving. In het vakgebied vinden grote ontwikkelingen plaats. Daarom is er behoefte aan goede juristen met gefundeerde kennis van het straf(proces)recht die dit kunnen toepassen in de rechtspraktijk.In de masterspecialisatie Strafrecht bestudeer je het geldende strafrecht en de grondslagen ervan, actuele juridische ontwikkelingen, fundamentele rechten, het penitentiaire recht en de criminologie. Je krijgt een introductie in het internationale strafrecht en maakt kennis met hoogspecialistische thema’s zoals drugs- en wapenwetgeving. Je wordt opgeleid tot een goede klassieke jurist die aan de hoge eisen van deze tijd voldoet. Je leert het vak kennen én kunnen.In het strafrecht komt het aan op de kracht van argumenten. Argumenten die verankerd zijn in het recht. Dat die argumenten uit woorden bestaan – waarbij interpretatie dus een rol speelt – zorgt voor kansen, maar ook voor bedreigingen. Daar leer je in deze opleiding mee om te gaan, door arresten en wetten diepgaand te analyseren. Je leert vanuit de grondslagen redeneringen op te bouwen, argumentaties aan te voeren en kritisch te beschouwen. Met je specialistische kennis van het straf(proces)recht kun je na je studie aan de slag in de zittende magistratuur, het OM, de advocatuur, p

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Diploma: Master of Laws

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

260 eerstejaars aan deze opleiding
37% van de eerstejaars studenten is man
63% van de eerstejaars studenten is vrouw
99 opleidingen
46.634 studenten in de gemeente Nijmegen Meer info over Nijmegen

Het eerste jaar

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Studieverloop

Diploma binnen 2 jaar

36%

behaalt een diploma voor deze opleiding
6%

behaalt een ander wo master diploma
58%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Radboud Universiteit
Landelijk gemiddelde
Nederlands recht
Vergelijk alle 4 opleidingen
verschil
Studenttevredenheid
4.1 / 5 4.0 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.1 / 5 3.9 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.3 / 5 4.2 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 4.1 / 5 4.0 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.2 / 5 3.1 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Nederlands recht

74% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
90% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie vergaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie Nederlands recht en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op 'Meer informatie'.

Meest gekozen beroepen (na deze studie)

Juristen, niet elders geclassificeerd 34%
Advocaten 24%
Professoren en andere onderwijsgevenden in het hoger onderwijs 8%
Vakspecialisten op juridisch gebied e.d. 7%
Specialisten op het gebied van beleidsadministratie 6%

Een (substantiële) baan vinden...

duurt gemiddeld 6 maanden.
33% krijgt een vast contract.

Match tussen studie en beroep

80% vond een baan binnen het vakgebied van de studie

71% vond een baan op het niveau van de studie

Startsalaris

Het startsalaris na deze studie is hoger dan het gemiddelde van alle wo master studies.

€ 3.000

Geschatte startsalaris na deze studie

€ 2.949

Geschat van alle wo master studies

Gemiddelde werkweek

Hoeveel uur afgestudeerden gemiddeld werken bij hun huidige baan.

37 uur

Het percentage zelfstandigen

Het aandeel mensen dat werkt als zelfstandige of ondernemer.

2%

Tevredenheid huidige baan

Het gemiddelde oordeel dat afgestudeerden geven over hun huidige baan.

4.1 / 5

Tevredenheid carrièrekansen

Het gemiddelde oordeel dat afgestudeerden geven over de mogelijkheden en vooruitzichten in hun loopbaan.

4.0 / 5

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Radboud Universiteit

Adres

Houtlaan 4
6525 XZ Nijmegen

Bekijk locatie Radboud Universiteit op de kaart
Logo Radboud Universiteit

Meer informatie

Bezoek ook de website van Radboud Universiteit

Bezoek website van Radboud Universiteit

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Nederlands Recht doorsturen?

Deel via WhatsApp