Wo master - Recht en Bestuur

Nederlands Recht

Varianten: Privaatrecht, Strafrecht, Staats- en Bestuursrecht, Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht

Rijksuniversiteit Groningen
Geschreven door Rijksuniversiteit Groningen

Heb jij concrete plannen om aan het werk te gaan als advocaat, officier van justitie of rechter? Of wil je juist worden opgeleid tot allround jurist? Deze master geeft je die mogelijkheden!

In combinatie met de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid vormt deze eenjarige master de klassieke juridische opleiding waarmee je alle kanten op kunt: je kunt advocaat, rechter of officier van justitie worden. Maar door de brede opzet van deze opleiding kun je ook op veel andere plaatsen terechtkomen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven of bij de overheid. Je kunt je specialiseren in zes richtingen:

* Arbeidsrecht

* Ondernemingsrecht

* Privaatrecht

* Staats- en bestuursrecht

* Strafrecht

* Togamaster (een traject van 1,5 jaar, inclusief stageperiodes)

Alle specialisaties geven toegang tot de togaberoepen.

Naast verplichte vakken kun je zelf invulling geven aan je opleiding door het kiezen van keuzevakken en het volgen van een stage, die bij de Togamaster verplicht is.

Je hebt zelfs de mogelijkheid om twee specialisaties te kiezen en je scriptie te schrijven binnen één van deze specialisaties. Houd er wel rekening mee dat de studieduur wat langer wordt. In plaats van een vast speciali...

Keuzes binnen de opleiding

  • Met de Master Privaatrecht heb je uitstekende kansen op een goede en bij jou passende baan. Deze master biedt toegang tot onder andere de advocatuur, de rechterlijke macht, het (internationale) bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap.

    Wat zijn de rechten en verplichtingen van partijen bij het sluiten van contracten? Hoe worden eigendomsrechten geregeld en beschermd? Wat zijn de gevolgen van aansprakelijkheid bij schade? Dat zijn vragen waar je je mee bezig houdt in de Master Privaatrecht.

    Na het afronden van deze master weet je te werken met regels en belangenafwegingen in een dynamisch rechtsgebied dat nauw aansluit bij maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Daar heb je veel aan, ongeacht welke (juridische) kant je later opgaat!

    Kennismaken met deze variant?

    dec.

    6

    9:30 - 19:00 uur
    Groningen
  • In de Master Strafrecht verdiep je je in de regels en voorschriften die het gedrag van individuen in de samenleving reguleren, evenals de sancties die van toepassing zijn op personen die zich niet aan deze regels houden.

    Je bestudeert intrigerende onderwerpen zoals legaliteit, opsporingsonderzoek, criminologie en preventiebeleid. Ook leer je meer over juridische kwesties zoals zedendelicten, vermogensdelicten en ernstige verkeersdelicten. Tevens komt het internationale aspect van het strafrecht aan bod, zoals internationale samenwerkingen in strafzaken.In deze master krijg je volop de kans om je eigen pad te kiezen. Dompel jezelf onder in de praktijk met vakken als 'Recht en werkelijkheid in de strafrechtketen', scherp je procedeer skills aan met de 'Masterclass strafrechtelijk procederen' of maak kennis met de relevante partijen in het strafproces in de Masterclass Penologie. Of wat dacht je van een kijkje achter de schermen bij een gevangenis bij de 'Bezoekgroep P.I. Esserheem' of een verdieping in de wereld van cybercrime tijdens de 'Masterclass OM in cybercrimezaken'? Ook kun je kiezen voor een stage bij gerenommeerde instanties zoals de rechtspraak, advocatuur, het Openbaar Ministerie of de reclassering.Na het afronden van deze master ben je in staat om (inter)nationale juridische vraagstukken te analyseren en te verdedigen, terwijl je kritisch blijft en oog hebt vo

    Kennismaken met deze variant?

    dec.

    6

    9:30 - 19:00 uur
    Groningen
  • Ben jij gefascineerd door de juridische uitdagingen waar de samenleving voor staat en wil je hier graag over meedenken? Dan is de Master Staats- en Bestuursrecht wat voor jou!

    Deze master biedt niet alleen diepgaand inzicht in hoe het openbaar bestuur omgaat met cruciale maatschappelijke kwesties, maar daagt je ook uit om actief mee te denken over oplossingen.

    Kunnen lokale overheden de beloften van de wetgever bij vergaande decentralisaties bijvoorbeeld wel waarmaken? Welke prestaties kan de centrale overheid eigenlijk vragen van decentrale overheden? Hoe ver gaan de bevoegdheden van de overheid voor het oplossen van crisissituaties? Wat zijn de rechten van burgers en bedrijven wanneer zij zich keren tegen voor hen nadelige overheidsbesluiten? In deze master krijg je de kans om te reflecteren en bij te dragen aan dit soort actuele vraagstukken.

    Met een dynamisch vakkenaanbod, waarbij je zelf je accenten kunt leggen, biedt deze master volop ruimte voor jouw persoonlijke interesses. Kies uit zes optioneel-verplichte vakken om jouw expertise te verdiepen, bijvoorbeeld op het gebied van politiek en bestuur, sociaal bestuursrecht of andere thema’s. En binnen de scriptie, het seminaar en het Recht in de Praktijk-onderdeel krijg je veel keuzeruimte.

    Kennismaken met deze variant?

    dec.

    6

    9:30 - 19:00 uur
    Groningen
  • In de Master Arbeidsrecht houd je je bezig met de juridische verhoudingen tussen werkgevers en werknemers. In economische voor- én tegenspoed is het speelveld van het arbeidsrecht steeds in beweging.

    Miljoenen Nederlanders hebben dagelijks te maken met het arbeidsrecht. Zij werken op basis van een arbeidsovereenkomst of – en dat gebeurt steeds vaker – als (schijn)zelfstandige. Wat als die werknemers hun baan verliezen, hebben zij dan recht op een uitkering? Welke ontslagregels gelden er? Kunnen werkgevers eenzijdig arbeidsvoorwaarden zoals het loon wijzigen? Zijn platformwerkers werknemers? Kunnen werkgevers optreden tegen stakende werknemers? Hoe zit het met (nieuwe) arbeidsrisico’s als ‘24/7’ bereikbaarheid, seksuele intimidatie en het voortdurend door de werkgever in de gaten worden gehouden door middel van camera’s? Zomaar een greep uit de vragen waar jij mee aan de slag gaat.

    In deze master is veel aandacht voor de praktijk. Denk aan gastdocenten die regelmatig worden ingeschakeld bij verschillende vakken. Maar ook tijdens de Masterclass ‘Procederen in arbeidszaken’, waar je een kijkje neemt in de wereld van de arbeidsrechtelijke procespraktijk.Tijdens deze masterclass woon je zittingen bij en krijg je op locatie les van bijvoorbeeld advocaten.

    Kennismaken met deze variant?

    dec.

    6

    9:30 - 19:00 uur
    Groningen
  • De master is gericht op verdieping en verbreding van kennis van en inzicht in het Nederlandse ondernemingsrecht. Daarbij wordt ruime aandacht geschonken aan internationale en Europese invloeden.

    De Master Ondernemingsrecht is één van de zes specialisaties die binnen de Master Nederlands Recht valt. Met deze master word je juridisch specialist in het ondernemingsrecht, waarmee je aan de slag kan in onder andere de advocatuur en in het bedrijfsleven.

    Doordat je jezelf niet tot één vakgebied beperkt, is de Master Ondernemingsrecht tijdens de studie én in het werkveld interessant en waardevol!

    Als juridisch specialist in het ondernemingsrecht adviseer je bedrijven over een scala aan zaken, zoals geschillen tussen aandeelhouders, fusies, reorganisaties en het opstellen en naleven van contracten. Deze rol kan zowel binnen de advocatuur als binnen het bedrijfsleven worden vervuld. Ook voor wie een carrière in het internationale bedrijfsleven ambieert, is de Master Ondernemingsrecht uitermate geschikt.

    Tijdens je studie heb je de mogelijkheid om een zelfgekozen seminar in het Nederlands recht te volgen en te kiezen voor een vak binnen het Recht in Praktijk-onderdeel dat aansluit bij jouw interesses. Dit stelt je in staat om je te profileren op een terrein dat nauw aansluit bij jouw passie en interessegebieden.

    Kennismaken met deze variant?

    dec.

    6

    9:30 - 19:00 uur
    Groningen

Kennismaken met de opleiding?

Een dag student Rechten
9:30 - 19:00 uur
Groningen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Diploma: Master of Laws

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

169 eerstejaars aan deze opleiding
31% van de eerstejaars studenten is man
69% van de eerstejaars studenten is vrouw
158 opleidingen
62.160 studenten in de gemeente Groningen Meer info over Groningen

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Studieverloop

Diploma binnen 2 jaar

54%

behaalt een diploma voor deze opleiding
5%

behaalt een ander wo master diploma
41%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Rijksuniversiteit Groningen
Landelijk gemiddelde
Nederlands recht
Vergelijk alle 4 opleidingen
verschil
Studenttevredenheid
4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 3.8 / 5 4.0 / 5
0.2 minder dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.8 / 5 3.9 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.2 / 5 4.2 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.1 / 5 3.1 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Nederlands recht

74% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
90% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie afgaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op 'Meer informatie'.

Meest gekozen beroepen

Juristen, niet elders geclassificeerd 34%
Advocaten 24%
Professoren en andere onderwijsgevenden in het hoger onderwijs 8%
Vakspecialisten op juridisch gebied e.d. 7%
Specialisten op het gebied van beleidsadministratie 6%

Een baan vinden...

Duurt gemiddeld 6 maanden. 33% krijgt een vast contract

Match tussen studie en beroep

80% vond een baan binnen het vakgebied van de studie

71% van de banen zijn op het niveau van de studie

Startsalaris

Het startsalaris na deze studie ligt hoger dan het gemiddelde van alle Wo master opleidingen.

€ 3.000

Geschatte startsalaris na deze opleiding

€ 2.800

Geschat van alle Wo master opleidingen

Gemiddelde werkweek

Hoeveel uur afgestudeerden gemiddeld werken bij hun huidige baan.

37 uur

Gemeten 1,5 jaar na afstuderen

Het aantal zelfstandigen

Het aantal mensen met deze opleiding dat werkt als zelfstandige. Zelfstandigen en ondernemers als percentage van de beroepsbevolking.

2%

Deze studie

Tevredenheid van afgestudeerden over hun huidige baan

Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal 1 tot 5) dat afgestudeerden geven over hun huidige baan

4.1 / 5

Beoordeeld 1,5 jaar na afstuderen

Tevredenheid van afgestudeerden over hun carrièrekansen

Het gemiddelde oordeel dat afgestudeerden geven over de mogelijkheden en vooruitzichten in hun loopbaan.

4.0 / 5

Beoordeeld 1,5 jaar na afstuderen

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Rijksuniversiteit Groningen

Adres

Oude Boteringestraat 44
9712 GL Groningen

Bekijk locatie Rijksuniversiteit Groningen op de kaart

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Rijksuniversiteit Groningen 050 363 9011
Logo Rijksuniversiteit Groningen

Meer informatie

Bezoek ook de website van Rijksuniversiteit Groningen

Bezoek website van Rijksuniversiteit Groningen

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Nederlands Recht doorsturen?

Deel via WhatsApp