Wo master - Recht en Bestuur

Nederlands recht

Deze opleiding heet ook wel: Nederlands Recht
Varianten: Arbeidsrecht, Intellectueel eigendomsrecht, innovatie en technologie, Strafrecht, Staats- en bestuursrecht, Privaatrecht

Universiteit Utrecht
Geschreven door Universiteit Utrecht

Keuzes binnen de opleiding

  • Arbeidsrecht speelt een belangrijke rol bij veel actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Denk aan de grote groei van het aantal flexibele arbeidskrachten, zoals platformwerkers en zzp’ers, aan digitalisering, maar ook aan de gevolgen van de pandemie en de ongelijkheid bij verdeling van inkomen en werk. Hoofddoel van arbeidsrecht is om de ongelijke verhoudingen tussen werkgever en werknemer en werknemers onderling te compenseren. Het arbeidsrecht draagt bij aan de ontwikkeling van normen om de samenleving te verbeteren, zowel op nationaal, als Europees en internationaal niveau.

    In Utrecht bestudeer je het arbeidsrecht grondig, waardoor je goed voorbereid wordt op de praktijk. Bovendien wordt de invloed van andere rechtsgebieden op het arbeidsrecht geïntegreerd behandeld. We noemen het ondernemingsrecht, socialezekerheidsrecht en Europees en internationaal recht. Ook leer je onderzoeksvaardigheden en skills voor de praktijk. Je verdiept je kennis door keuzevakken (Capita Selecta).

    Kennismaken met deze variant?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht, Middelburg
  • Slimme technologieën als artificiële intelligentie, robotica en online platformen, hebben een grote impact op de exploitatie van intellectueel eigendom. In hoeverre mogen de Big Tech-platformen de vruchten plukken van de creatieve inspanningen van musici, film- en gamemakers? Moeten online platformen uploads filteren of leidt dat tot censuur? En wie heeft het intellectueel eigendomsrecht als systemen zelf kunstwerken creëren, muziek componeren en uitvindingen doen? Onze informatiemaatschappij ontwikkelt zich in rap tempo. Dit vereist goed voorbereide juristen die op al deze uitdagingen een zorgvuldig juridisch antwoord weten te formuleren. Ben jij de jurist van morgen? Wil je je analytische vaardigheden inzetten op juridische vragen binnen een relatief onontgonnen terrein? Wil jij stevige procesrechtelijke kennis opdoen, zodat je na je afstuderen gauw aan de slag kan in de rechtspraktijk? Dan is dit jouw masterprogramma!

    Kennismaken met deze variant?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht, Middelburg
  • Wil je opkomen voor de belangen van een verdachte of een slachtoffer in de strafrechtspleging? Wil je, bijvoorbeeld als rechter of officier van justitie, zelf een afweging maken van de verschillende belangen die in de strafrechtspleging op het spel staan? Wil je weten wanneer het strafrecht kan worden ingezet voor het tegengaan van bepaald gedrag? Kies dan voor de master Strafrecht. In deze master gaan wij uitgebreid in op het fascinerende vakgebied van het straf(proces)recht. Fascinerend en uitdagend omdat het raakt aan grote belangen in de samenleving. Het straf(proces)recht heeft verstrekkende consequenties voor mensen die er, bijvoorbeeld als verdachte of als slachtoffer, mee te maken krijgen. Omdat het zo ingrijpend is, is voor de toepassing van het strafrecht een aantal fundamentele rechtsbeschermende waarborgen nodig. In de strafrechtspleging zijn daardoor elementaire uitgangspunten van onze democratische rechtsstaat herkenbaar. De strafrechtspleging is een spiegel voor de samenleving en onderwerp van publieke debatten in de media.

    Binnen het programma van Strafrecht heb je de keuze uit drie verschillende specialisaties.

    * Strafrecht en criminologie

    * Forensische psychiatrie en strafrecht

    * European Criminal Justice

    Kennismaken met deze variant?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht, Middelburg
  • In de master ‘Staats- en bestuursrecht’ duik je diep in de essentie van onze democratische rechtsstaat. De verhoudingen tussen overheid en burger, tussen regering en parlement, tussen de belangen van het bedrijfsleven en de roep om een veilige en meer duurzame leefomgeving vormen de thematiek waarmee je direct aan de slag gaat. Je kunt kiezen uit twee specialisaties: ‘Governance, democratie en grondrechten’ en ‘Recht voor een duurzame leefomgeving’. Bij beide specialisaties maak je uitgebreid kennis met de praktijk en train je verschillende juridische vaardigheden, zodat je straks optimaal voorbereid het werkveld betreedt.

    Welke richting je ook kiest; de master Staats- en bestuursrecht is ongekend relevant. De samenleving, en in het verlengde daarvan de wetgever, het bestuur en de (bestuurs)rechter, zien zich momenteel voor buitengewone uitdagingen gesteld. Of het nu gaat om de toeslagenaffaire, de Coronacrisis, de digitalisering van besluitvorming of het klimaatvraagstuk: fundamentele maatschappelijke uitdagingen vragen om zelfstandige, breed georiënteerde professionals. Juristen die niet alleen in staat zijn om kritisch op (ontwikkelingen in) het recht te reflecteren en creatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke kwesties, maar die ook de dialoog met experts uit andere disciplines aan kunnen gaan.

    Kennismaken met deze variant?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht, Middelburg
  • Binnen het programma Privaatrecht word je zo goed mogelijk voorbereid om met deze veranderende inhoud van het privaatrecht en actuele maatschappelijke ontwikkelingen om te kunnen gaan. De maatschappij van nu lijkt op geen enkele manier meer op de samenleving van vroeger: de mobiliteit van de Nederlandse bevolking neemt toe, de technische ontwikkeling gaat door, de invloed van internet wordt omvangrijker en het internationale handelsverkeer wordt steeds intensiever. Samengestelde gezinnen zijn geen nieuw fenomeen meer, contracten worden complexer en mogelijke aansprakelijke partijen komen eerder onder vuur te liggen. Dat alles in een globaliserende wereld waarin landsgrenzen lijken weg te vallen. Dit soort maatschappelijke veranderingen en de internationalisering van het recht brengt tal van moeilijkheden met zich en vergt van de student van nu en van de jurist van morgen dat zij of hij snel kan schakelen tussen verschillende normen- en rechtsstelsels. Huidige regels moeten kritisch worden bestudeerd en worden geïnterpreteerd in het licht van deze ontwikkelingen.

    Kennismaken met deze variant?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht, Middelburg

Kennismaken met de opleiding?

Master's Open Day
13:00 - 19:00 uur
Utrecht, Middelburg

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Diploma: Master of Laws

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

257 eerstejaars aan deze opleiding
31% van de eerstejaars studenten is man
69% van de eerstejaars studenten is vrouw
129 opleidingen
68.804 studenten in de gemeente Utrecht Meer info over Utrecht

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Studieverloop

Diploma binnen 2 jaar

86%

behaalt een diploma voor deze opleiding
3%

behaalt een ander wo master diploma
11%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Universiteit Utrecht
Landelijk gemiddelde
Nederlands recht
Vergelijk alle 4 opleidingen
verschil
Studenttevredenheid
3.9 / 5 4.0 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.2 / 5 4.0 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.8 / 5 3.9 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.1 / 5 4.2 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.9 / 5 4.0 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.1 / 5 3.1 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie afgaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie :study en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op Meer informatie.

Meest gekozen beroepen

Juristen, niet elders geclassificeerd 34%
Advocaten 24%
Professoren en andere onderwijsgevenden in het hoger onderwijs 8%
Vakspecialisten op juridisch gebied e.d. 7%
Specialisten op het gebied van beleidsadministratie 6%

Een baan vinden...

Duurt gemiddeld 6 maanden. 33% krijgt een vast contract

Match tussen studie en beroep

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Startsalaris

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Gemiddelde werkweek

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Het aantal zelfstandigen

Het aantal mensen met deze opleiding dat werkt als zelfstandige. Zelfstandigen en ondernemers als percentage van de beroepsbevolking.

2%

Deze studie

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Universiteit Utrecht

Adres

Heidelberglaan 8
3584 CS Utrecht

Bekijk locatie Universiteit Utrecht op de kaart

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Universiteit Utrecht 030 - 2533550
Logo Universiteit Utrecht

Meer informatie

Bezoek ook de website van Universiteit Utrecht

Bezoek website van Universiteit Utrecht

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Nederlands recht doorsturen?

Deel via WhatsApp