Wo master - Techniek

Mechanical Engineering

Technische Universiteit Eindhoven
Geschreven door Technische Universiteit Eindhoven

Werktuigbouwkunde gaat over het bedenken, ontwerpen, analyseren, maken en verbeteren van technologische oplossingen. Op grote schaal én nanometerniveau.

In de masteropleiding Mechanical Engineering leer je concepten en modellen toe te passen op complexe technische problemen uit het bedrijfsleven en de wetenschap. Je werkt met de nieuwste tools en technieken en combineert onderwijs met een flinke dosis onderzoek. Je maakt kennis met de meest recente ontwikkelingen in het vakgebied. De master Mechanical Engineering bestaat uit drie onderzoeksclusters, met elk zijn eigen onderzoeksgebieden. In het begin van de master maak je een keuze uit een van deze clusters, namelijk Dynamical Systems Design (DSD), Computational and Experimental Mechanics (CEM) of Thermo Fluids Engineering (TFE). De specialisatie die je kiest is een belangrijke focus van je masteropleiding. Het eerste jaar van de opleiding bestaat uit een hoofdprogramma, specialisatievakken, professionale vaardigheden en keuzevakken. Het tweede jaar bestaat grotendeels uit stage en een afstudeerproject.

De masteropleiding Mechanical Engineering is een uitstekend vertrekpunt voor een interessante carrière: de faculteit werkt int...

Keuzes binnen de opleiding

  • Bij AMS is het belangrijk dat je materialen fundamenteel leert begrijpen zodat je ze kunt omvormen tot tastbare apparaten. Je beheerst de experimentele en digitale instrumenten die nodig zijn om producten te vervaardigen. De elementaire basis van deze mastertrack helpt je om een veelzijdige specialist te worden die door technologische doorbraken een verschil kan maken in de industrie en onze samenleving. Door de multidisciplinariteit van de track, een kernprincipe van mechanical engineering, kun je in je leeromgeving ervaren hoe je effectief kunt samenwerken in onderzoeks- en ontwikkelingsteams - in de industrie of in kennisinstellingen - zoals in het ecosysteem van Brainport.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • De materialen waarvan constructies en apparaten zijn gemaakt moeten bestand zijn tegen mechanische en externe invloeden. Dit cluster houdt zich bezig met de analyse, verwerking en ontwikkeling van materialen in de breedste zin.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • In de Mastertrack Computational Engineering verwerf je de kennis en vaardigheden om computationele methodes, kunstmatige intelligentie en wiskundige modellen te begrijpen en toe te passen in de werktuigbouwkunde. Met deze expertise ontwikkel je jezelf tot een computationele ingenieur die complexe technische vraagstukken op een creatieve manier kan benaderen met behulp van simulaties en gegevensanalyse. Dankzij je interdisciplinaire profiel ben je in staat effectief samen te werken in diverse teams; een zeer gewilde eigenschap binnen zowel de industriële sector als de onderzoeksgemeenschap. Als je de ins en outs kent van programmeren, algoritmeontwikkeling en gegevensbeheer, heb je niet alleen meer mogelijkheden op het gebied van techniek, maar openen zich ook deuren in sectoren waar een grote vraag is naar computationele vaardigheden.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • Verschillende componenten samen vormen een systeem, dat moet functioneren volgens de eisen en wensen van de gebruiker. Een goede controle op verschillende niveaus is daarom essentieel, evenals een juiste assemblage van de verschillende componenten.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • In de Mastertrack Energy Conversion and Storage komen onderwerpen samen die relevant zijn voor de energietransitie. Thema's die aan bod komen zijn onder meer schone motoren, brandstoffen en oplossingen voor energieopslag. Deze oplossingen richten zich op verschillende toepassingsniveaus; van duurzame huizen tot industriële verwerking en toepassingen op systeemniveau. Door berekeningen en experimenten uit te voeren, leer je hoe je de techniek van energiesystemen, machines en materialen kunt verbeteren. Je past daarbij essentiële fundamentele principes toe van geavanceerde thermodynamica en stromingsmechanica.

    We stomen je klaar voor uitdagingen in de energietransitie waar jij wel raad mee weet als toekomstig ingenieur die afstudeert in deze mastertrack. We werken met je samen bij het ontwikkelen van oplossingen voor het decarboniseren van de energiesector en het optimaliseren van de stroming.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • Bij Engineering Fluid Mechanics verwerf je fundamenteel inzicht in vloeistofstromingen en leer je de tools te beheersen om die kennis te gebruiken voor de ontwikkeling van technologische innovaties. De basis van deze mastertrack helpt je om een specialist in vloeistofmechanica te worden, waarbij je een impact hebt op een breed scala aan gebieden en toepassingen. Door de aandacht voor multidisciplinariteit in deze mastertrack, die kenmerkend is voor een werktuigbouwkundig ingenieur, word je opgeleid tot een effectieve teamspeler in een onderzoeks- en ontwikkelingsomgeving.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • Als jij jezelf ziet als dé specialist tot wie toepassingsgerichte collega's zich wenden voor gedegen advies over mechanica-georiënteerde uitdagingen, dan is deze mastertrack een goed uitgangspunt om je visie te verwezenlijken. Als jij de ingenieur wilt zijn die de conceptuele ontwerpen van anderen omzet in realiteit, heeft ESM daarvoor alles in huis. Als nauwkeurig werken in jouw dna zit, net als het systematisch oplossen van problemen, dan past deze mastertrack wellicht goed bij je. We zijn een team van toegewijde, toegankelijke docenten en helpen je graag je toekomst vorm te geven door middel van een stevig vakinhoudelijk fundament.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • Aan bod komen thema's als materiaalkunde, continuümmechanica, experimentele technieken, computationele mechanica, systeemontwerp, optimalisatie en meer. Material for High Tech Systems Design behandelt een verscheidenheid van verschillende onderwerpen . Deze mastertrack rust op drie pijlers van de wetenschap: experimenten, theorie en simulaties. Gespecialiseerde laboratoria (zoals het Multiscale lab, het Mechanical Testing lab en het Polymer Processing Lab) en krachtige computerfaciliteiten nemen binnen ons onderwijs en onderzoek een centrale plek in. MHS voorziet je van de vaardigheden en kennis om deze voorzieningen te gebruiken, inclusief training in softwareontwikkeling en state-of-the-art simulatietools (zowel open source-codes als commerciële pakketten).

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • In deze mastertrack leer je hoe je met systeemdenken hightechoplossingen kunt ontwikkelen voor complexe problemen. Vanuit de opleiding krijg je op gegevens en modellen gebaseerde tools aangereikt om mechanisch-dynamische systemen te ontwerpen, optimaliseren en besturen. Aan de hand van ontwerpprincipes ervaar je hoe je onzekerheden en variaties in het proces, de werking en de omgeving kunt inschatten om op basis hiervan beslissingen te kunnen nemen. Je leert ook belangrijke aspecten in het ontwerp van hightechsystemen en robotica te integreren. Dit kan gaan om operatorondersteuning voor het onderhoud van hightechapparatuur, detectie en identificatie van storingen, veiligheid en geoptimaliseerde prestaties, maar ook om materiaalontwerp en materiaaleigenschappen.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • Met de Mastertrack Robotics betreed je een wereld van concrete expertise en praktische toepassingen. Je verdiept je in de complexe aspecten van dynamische manipulatie en mobiele robots met een sterke focus op de basisprincipes van regeltechniek. Verder werk je aan de interactie tussen robot en mens, perceptie en gedrag van robotteams. Denk je eens in dat je robots programmeert die door complexe omgevingen navigeren, systemen ontwikkelt die naadloos samenwerken met mensen of juist volledig autonoom in nabijheid van mensen. Hoe zou het zijn om robotteams te laten coördineren zodat ze complexe taken uitvoeren? Aan de hand van praktijkervaring in moderne laboratoria en gezamenlijke projecten bouw je in deze gespecialiseerde opleiding expertise op. Je ontwikkelt niet alleen technische vaardigheden maar gaat ook deel uitmaken van een hechte gemeenschap, waarin je leert van de wetenschappers in de faculteit en samenwerkt met andere robotica-fanaten, waaronder voormalige MSc- en PhD-studenten en PostDocs die nu werkzaam zijn in de sector.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven
  • stroming en transport van warmte en materie vormen de kern van het onderzoek in dit cluster, met energieconversie en -opslag als twee van de belangrijkste toepassingsgebieden.

    Kennismaken met deze afstudeerrichting?

    feb.

    11

    15:00 - 20:00 uur
    Eindhoven

Kennismaken met de opleiding?

Master's Open Day
15:00 - 20:00 uur
Eindhoven

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 637
Studiepunten: 120 ECTS
Diploma: Master of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

637 studenten volgen deze opleiding
145 eerstejaars aan deze opleiding
90% van de eerstejaars studenten is man
10% van de eerstejaars studenten is vrouw
36 opleidingen
35.101 studenten in de gemeente Eindhoven Meer info over Eindhoven

Het eerste jaar

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Studieverloop

Diploma binnen 3 jaar

60%

behaalt een diploma voor deze opleiding
1%

behaalt een ander wo master diploma
39%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Technische Universiteit Eindhoven
Landelijk gemiddelde
Mechanical Engineering
Vergelijk alle 4 opleidingen
verschil
Studenttevredenheid
4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.0 / 5 4.1 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.8 / 5 3.9 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.2 / 5 4.1 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 4.1 / 5 4.1 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.5 / 5 3.4 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Mechanical Engineering

82% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
83% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie vergaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie Mechanical Engineering en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op 'Meer informatie'.

Meest gekozen beroepen

Werktuigbouwkundig ingenieurs 27%
Softwareontwikkelaars 11%
Industrieel ingenieurs en productie-ingenieurs 8%
Ingenieurs, niet elders geclassificeerd 8%
Professoren en andere onderwijsgevenden in het hoger onderwijs 8%

Een baan vinden...

Duurt gemiddeld 3 maanden. 50% krijgt een vast contract

Match tussen studie en beroep

86% vond een baan binnen het vakgebied van de studie

56% van de banen zijn op het niveau van de studie

Startsalaris

Het startsalaris na deze studie ligt hoger dan het gemiddelde van alle Wo master opleidingen.

€ 3.251

Geschatte startsalaris na deze opleiding

€ 2.949

Geschat van alle Wo master opleidingen

Gemiddelde werkweek

Hoeveel uur afgestudeerden gemiddeld werken bij hun huidige baan.

39 uur

Gemeten 1,5 jaar na afstuderen

Het aantal zelfstandigen

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Tevredenheid van afgestudeerden over hun huidige baan

Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal 1 tot 5) dat afgestudeerden geven over hun huidige baan

4.1 / 5

Beoordeeld 1,5 jaar na afstuderen

Tevredenheid van afgestudeerden over hun carrièrekansen

Het gemiddelde oordeel dat afgestudeerden geven over de mogelijkheden en vooruitzichten in hun loopbaan.

3.9 / 5

Beoordeeld 1,5 jaar na afstuderen

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Technische Universiteit Eindhoven

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Technische Universiteit Eindhoven 040 - 2479111
Logo Technische Universiteit Eindhoven

Meer informatie

Bezoek ook de website van Technische Universiteit Eindhoven

Bezoek website van Technische Universiteit Eindhoven

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Mechanical Engineering doorsturen?

Deel via WhatsApp