Wo master - Gezondheid

Diergeneeskunde

Varianten: Geneeskunde van gezelschapsdieren, Gezondheidszorg landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid, Gezondheidszorg paard

Universiteit Utrecht
Geschreven door Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht is de enige instelling in Nederland die jonge mensen opleidt tot dierenarts. De opleiding bestaat uit een driejarige bachelor- en driejarige masteropleiding Diergeneeskunde.

In de opleiding tot dierenarts staat de gezondheid en het welzijn van dieren, in relatie met hun omgeving, centraal.

De wereld staat niet stil. Ontwikkelingen in de maatschappij hebben invloed op de diergeneeskunde en de dierenarts, en andersom. Denk aan diergezondheidsvraagstukken zoals duurzame veehouderij, diergeneesmiddelen resistentie, voeding en huisvesting en het fokkerijbeleid en ziekten die van dieren naar mensen kunnen overspringen (zoönosen). De expertise van de dierenarts speelt een belangrijke rol bij deze vraagstukken. De masteropleiding tot dierenarts beweegt mee met deze maatschappelijke vraagstukken en veranderingen in het beroepenveld.

Je wordt opgeleid tot algemeen bevoegd dierenarts, waarbij je kennis vergaart over een breed scala aan onderwerpen in het veterinaire veld. Binnen de opleiding heb je ruim de mogelijkheid om keuzevakken, coschappen en eerstelijns praktijkstages (extern) te volgen. Ook is er veel aandacht voor individuele competentieontwikkeling en kun...

Keuzes binnen de opleiding

  • Het masterprogramma Geneeskunde van gezelschapsdieren valt onder de masteropleiding Diergeneeskunde. Je wordt opgeleid tot algemeen bevoegd dierenarts. De Universiteit Utrecht is de enige universiteit in Nederland die je opleidt tot dierenarts. Het programma richt zich op de gezelschapsdierensector. Je houdt je voornamelijk bezig met het onderzoeken en behandelen van gezelschapsdieren (honden, katten, konijnen, cavia’s en vogels) en communiceert veelvuldig met de patiënteigenaren.

    Een groot deel van het programma ben je als diergeneeskundig student (coassistent) werkzaam in het dierenziekenhuis van de faculteit Diergeneeskunde en bij externe dierenartspraktijken. Je volgt in toenemende mate de patiënt tijdens het gehele traject van het achterhalen van de voorgeschiedenis van de ziekte tot het vaststellen van de ziekte op grond van de verschijnselen en de behandeling. Je ontwikkelt zelfstandigheid in het handelen en bepalen van welke zorg de patiënt nodig heeft en waarom.

    De masteropleiding Diergeneeskunde wordt erkend door Europese organisaties én door de overkoepelende organen in de Verenigde Staten en Canada. Dit betekent dat je als dierenarts in Nederland aan de slag kan, maar ook in andere Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. Meer informatie: https://www.uu.nl/masters/geneeskunde-van-gezelschapsdieren.

    Kennismaken met deze variant?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht
  • Het masterprogramma Gezondheidszorg landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid (LH/VV) valt onder de masteropleiding Diergeneeskunde. Je wordt opgeleid tot algemeen bevoegd dierenarts. De Universiteit Utrecht is de enige universiteit in Nederland die je opleidt tot dierenarts. Het programma focust op de preventieve gezondheidszorg van landbouwhuisdieren (herkauwers, varkens en pluimvee). Je leert hoe je veehouders kan helpen hun bedrijf zo in te richten dat dieren gezond blijven en er zo min mogelijk gezondheidsproblemen ontstaan. Je adviseert het bedrijf op het gebied van: diergezondheid, dierenwelzijn en volksgezondheid.

    Je komt veelvuldig in aanraking met de praktijk en het werkveld. Je analyseert en adviseert meerdere bedrijven, volgt onderwijs in de kliniek voor landbouwhuisdieren en in het dierenziekenhuis van de faculteit Diergeneeskunde. Ook ga je aan de slag in de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk in Harmelen en bij een externe dierenartspraktijk.

    De masteropleiding Diergeneeskunde wordt erkend door Europese organisaties én door de overkoepelende organen in de Verenigde Staten en Canada. Dit betekent dat je als dierenarts in Nederland aan de slag kan, maar ook in andere Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. Meer informatie: https://www.uu.nl/masters/gezondheidszorg-landbouwhuisdieren-en-veterinaire-volksgezondheid.

    Kennismaken met deze variant?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht
  • Het masterprogramma Gezondheidszorg Paard valt onder de masteropleiding Diergeneeskunde. Je wordt opgeleid tot algemeen bevoegd dierenarts. De Universiteit Utrecht is de enige universiteit in Nederland die je opleidt tot dierenarts. Het programma richt zich op de diersoort paard. Je houdt je voornamelijk bezig met het onderzoeken en behandelen van het zieke paard en communiceert veelvuldig met de patiënteigenaren.

    Een groot deel van het programma ben je als diergeneeskundig student (coassistent) werkzaam in het dierenziekenhuis van de faculteit Diergeneeskunde, zowel in de paardenkliniek als bij de ambulante kliniek voor paarden om zorg te verlenen aan huis, en bij externe dierenartspraktijken. Je maakt kennis met alle aspecten van de paardengeneeskunde, van de ondersteunende disciplines op stal en in de polikliniek, de smederij, de sterilisatie tot aan de klinieken zelf: inwendige ziekten, heelkunde en voortplanting. In het eerste jaar pas je ’s ochtends de theorie toe die in de middag daarvoor is behandeld.

    De masteropleiding Diergeneeskunde wordt erkend door Europese organisaties én door de overkoepelende organen in de Verenigde Staten en Canada. Dit betekent dat je als dierenarts in Nederland aan de slag kan, maar ook in andere Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. Meer informatie: https://www.uu.nl/masters/gezondheidszorg-paard.

    Kennismaken met deze variant?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht
  • Het honoursprogramma master diergeneeskunde biedt excellente studenten de mogelijkheid om zich te verdiepen in veterinair wetenschappelijk onderzoek..

    Kennismaken met deze honoursprogramma?

    feb.

    7

    13:00 - 19:00 uur
    Utrecht

Kennismaken met de opleiding?

Master's Open Day
13:00 - 19:00 uur
Utrecht

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 669
Studiepunten: 180 ECTS
Honours: 1 programma
Diploma: Master of Science

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

669 studenten volgen deze opleiding
69 eerstejaars aan deze opleiding
10% van de eerstejaars studenten is man
90% van de eerstejaars studenten is vrouw
129 opleidingen
68.804 studenten in de gemeente Utrecht Meer info over Utrecht

Het eerste jaar

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Studieverloop

Diploma binnen 4 jaar

75%

behaalt een diploma voor deze opleiding
25%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Studenttevredenheid
3.9 / 5
Sfeer 4.1 / 5
Studiefaciliteiten 3.7 / 5
Studie opnieuw kiezen 4.2 / 5
Inhoud en opzet 3.8 / 5
Aansluiting beroepspraktijk 3.5 / 5
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie vergaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie Diergeneeskunde en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op 'Meer informatie'.

Meest gekozen beroepen

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Een baan vinden...

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Match tussen studie en beroep

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Startsalaris

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Gemiddelde werkweek

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Het aantal zelfstandigen

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Universiteit Utrecht

Adres

Heidelberglaan 8
3584 CS Utrecht

Bekijk locatie Universiteit Utrecht op de kaart

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Universiteit Utrecht 030 - 2533550
Logo Universiteit Utrecht

Meer informatie

Bezoek ook de website van Universiteit Utrecht

Bezoek website van Universiteit Utrecht

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Diergeneeskunde doorsturen?

Deel via WhatsApp