Wo master - Kunst en Cultuur

Theologie & Religiewetenschappen

Varianten: Werk en Zingeving, DDM Religion and Pluralism, Geestelijke verzorging, Religion, Conflict and Globalization, Religion and Pluralism, Ancient & Modern,...

Rijksuniversiteit Groningen
Geschreven door Rijksuniversiteit Groningen

Experts op het gebied van religie zijn daarom nodig in een wereld waarin religie niet weg te denken is uit het dagelijks leven.

Aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij bieden we binnen de eenjarige masteropleiding Theologie en Religiewetenschappen verschillende specialisatieprogramma's aan die, elk vanuit een interdisciplinaire benadering, het fenomeen religie onderzoeken in relatie tot specifieke onderwerpen:

Hoe verhouden religie, conflict en vrede zich tot elkaar? Hoe kan antropologisch onderzoek leiden tot een beter begrip van andere leefwerelden? En hoe ver gaat tolerantie in een samenleving?

Religie doet ertoe in de maatschappij: 85% van de wereldbevolking identificeert...

Keuzes binnen de opleiding

  • Let op: het is niet langer mogelijk om je voor deze mastertrack aan te melden.

    Werk is een belangrijke bron voor zingeving, en structurele aandacht hiervoor binnen organisaties bevordert het welzijn van medewerkers. In deze track van de master Theologie en Religiewetenschappen leer je kritisch reflecteren op wat werk betekent voor identiteitsvorming, hoe mensen werk ervaren en samen vormgeven, maar ook wat de impact van werk is op de samenleving. Je onderzoekt welke rol leiderschap speelt op organisatie- en teamniveau, als ook op persoonlijk vlak. Je onderzoekt hoe je ervoor kunt zorgen dat iedereen zich thuis voelt binnen een organisatie, en hoe dit duurzaam bijdraagt aan een gezonde en veerkrachtige organisatie.

    Je analyseert de relatie tussen werk en zingeving vanuit de godsdienst- en organisatiepsychologie, antropologie, sociologie, bedrijfskunde, en filosofie en ethiek. Je ontwikkelt hierdoor vaardigheden om mensen en organisaties te adviseren en begeleiden op het gebied van zingeving in een arbeidscontext. Dit maakt de opleiding ook bijzonder geschikt voor (HR-)professionals en studenten die zich willen specialiseren op het gebied van zingeving, HR, en arbeids- en organisatiepsychologie.

  • Double Degree opleiding over de gevarieerde religieuze oorsprong van de moderne samenleving: identiteit, uitsluiting, integratie en coëxistentie, van de oudheid tot de moderne tijd.

    De religieuze oorsprong van de moderne samenleving is zeer divers. De Grieks-Romeinse religies, het jodendom, christendom en de islam hebben de moderne culturen gevormd. Deze opleiding duikt in de geschiedenis van deze vier naast elkaar levende religies.

    De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) richt zich op het jodendom en christendom in de Grieks-Romeinse wereld en de opkomst van de islam in de (late) oudheid. De historische en filologische analyse van hun getuigenissen belicht de moeizame eerste contacten, de afwisselend gespannen onderlinge relaties en de daaruit voortvloeiende constructie van 'de ander’.

    De Universiteit van Córdoba (UCO) onderzoekt de onderlinge culturele contacten tijdens de middeleeuwen en daarna, specifiek de dynamiek van hun coëxistentie op het Iberisch schiereiland. Focuspunt is de rol van het jodendom en de islam bij het behoud en vertaling van oude kennis, en de overdracht ervan naar het christelijke westen. Welke bijdragen leverden deze tradities aan de vroegmoderne en hedendaagse wereld?

    De DD MA omvat twee programma's:

    * Religion and Pluralism, Ancient and Modern (RUG)

    * Jews, Greeks, and Arabs from the Post-Classical Era to the Early Modern Period (UCO)

  • "De mens kan niet leven van brood alleen", wordt weleens gezegd. Maar waar leeft de mens dan nog meer van? En hoe ervaren mensen zin in hun leven, ook tijdens ingrijpende gebeurtenissen?

    Iedereen wordt voor keuzes gesteld op het terrein van gezondheid en ziekte, leven en dood. Als student Geestelijke Verzorging verdiep jij je in de cruciale rol van zingeving en levensbeschouwing bij ingrijpende gebeurtenissen. Je leert om mensen bij te staan, te begeleiden en te adviseren in crisissituaties, zowel in de eerste lijn als binnen een instelling. Tijdens de opleiding ontwikkel je bovendien een diep begrip van je eigen levensbeschouwelijke identiteit, en leer je dit duidelijk en krachtig te verwoorden. Met deze bagage op zak ben jij vervolgens in staat om met kennis en creativiteit in te spelen op zin- en levensvragen van anderen.

    De master is beroepsgericht en heeft een open, kritische en wetenschappelijke benadering van het werkveld van de geestelijke verzorging. De opleiding is geaccrediteerd door de SKGV (Stichting Kwaliteitsregister Geestelijke Verzorgers), en kan ook in deeltijd worden gevolgd.

    Deze opleiding in Groningen is niet gebonden aan één specifieke religie of levensbeschouwing. Als je wilt gaan werken met een ambtelijke binding aan een levensbeschouwelijk genootschap, dan heb je aanvullende scholing nodig.

  • Ondanks het belang van religie hebben NGO's, regeringen maar ook journalisten - vaak op basis van simplistische en achterhaalde aannames - dikwijls een verkeerd of onvolledig beeld van de rol van religie in de moderne wereld, en de betekenis die het voor verschillende volkeren heeft. Dit kan onnodig leiden tot spanningen en misverstanden, met mogelijk ernstige gevolgen.

    Binnen deze MA-track bestudeer je de sleutelrol van religie in de dynamiek van globalisering, en hoe dit zich verhoudt tot conflicten waardoor hedendaagse samenlevingen worden gevormd. Je verdiept je in de relatie tussen religie, conflict en vredesopbouw en hoe conflicten zijn verweven met religieuze belangen, opvattingen en identiteiten. De opleiding is interdisciplinair van aard, met politieke, sociale, psychologische, culturele en juridische dimensies.

    Gedurende het jaar kun jij je specialiseren in thema's als conflict en vredesopbouw, migratie en gender.

    Hoe verhouden religie, conflict en vrede zich tot elkaar? Wat zijn de gevolgen van globalisering voor lokale religieuze tradities? Hoe worden debatten over conflict, migratie en gender geframed?

    Vandaag de dag speelt religie in veel conflicten wereldwijd, en op verschillende niveaus, een belangrijke rol. Tegelijkertijd vormt religie ook een wezenlijk onderdeel van het leven van mensen, als bron van solidariteit en de wijze waarop mensen samenleven.

  • Sinds mensenheugenis bestaat er een spanningsveld tussen 'wij' en de 'ander'. Welke rol speelde in- en uitsluiting in de klassieke wereld? Hoe ver gaat tolerantie in een samenleving, toen en nu?

    Dit spanningsveld is in Europa sterk voelbaar in de relaties tussen het jodendom, christendom en de islam. Mede vanwege de huidige migratie vanuit islamitische landen worden vragen op het gebied van politieke identiteit en ‘erbij horen’ nog altijd sterk gekoppeld aan religieuze overtuiging. Deze mastertrack bestudeert het (naast elkaar) bestaan van de drie grote monotheïstische religies, en hoe deze relaties onze huidige maatschappij hebben gevormd. Je onderzoekt de impact van religieuze diversiteit op sociale identiteitsvorming in de Grieks-Romeinse en late antieke periode. Je analyseert de rol van tolerantie en acceptatie, van afwijzing en uitsluiting in hun onderlinge relaties gedurende de laatste twee millennia.Je richt je op de historische en filologische analyse van tekstuele bronnen die gaan over contacten tussen deze religieuze tradities. Dat doe je vanuit verschillende invalshoeken: archeologie, codicologie, paleografie, epigrafie, tekstanalyse en interpretatie.Deze track is uniek vanwege zowel de interdisciplinaire studie van klassieke joodse, christelijke en islamitische tradities, als de mogelijkheid om dit te combineren met een moderne specialisatie (zie programma).

  • Hoe moeten musea omgaan met collecties uit het koloniale verleden? Wat is de betekenis van religieus erfgoed in een seculiere samenleving? Hoe wordt erfgoed bewust gebruikt om tradities te beschermen?

    Erfgoed is een belangrijk thema geworden in het politieke debat. In de komende jaren zal een groot deel van de religieuze gebouwen in Nederland zijn oorspronkelijke functie verliezen. Nationale en Europese overheden besteden miljoenen euro’s aan de ontwikkeling van bestemmingsplannen voor vrijgekomen gebouwen. Toerisme en bedevaarten naar religieuze objecten, plekken en festivals zijn booming, en dat werpt vragen op rond duurzaamheid en impact.

    Tegelijkertijd verandert grootschalige migratie en secularisatie de religieuze identiteit van gemeenschappen, en hoe zij hun verleden zien. Het behoud van bedreigd materieel en immaterieel erfgoed bij oorlog, verdrijving, volksverhuizingen en klimaatverandering vergt veel. Hoe bewaar je de balans tussen de zorg voor erfgoed, beschikbare middelen en tegenstrijdige belangen?

    Dit is een unieke interdisciplinaire mastertrack op het snijvlak van religie, identiteit, politiek, geschiedenis, materiële cultuur en erfgoedstudies. De track daagt je uit om je eigen stem te laten horen in het debat. En tijdens de stage ben je in staat om jouw kritische en analytische vaardigheden toe te passen op actuele uitdagingen waar de erfgoedsector voor staat.

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Diploma: Master of Arts

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

23 eerstejaars aan deze opleiding
35% van de eerstejaars studenten is man
65% van de eerstejaars studenten is vrouw
158 opleidingen
62.160 studenten in de gemeente Groningen Meer info over Groningen

Het eerste jaar

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Studieverloop

Diploma binnen 2 jaar

62%

behaalt een diploma voor deze opleiding
5%

behaalt een ander wo master diploma
33%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Rijksuniversiteit Groningen
Landelijk gemiddelde
Theologie & Religiewetenschappen
Vergelijk alle 8 opleidingen
verschil
Studenttevredenheid
- / 5 3.9 / 5 -
Sfeer 4.8 / 5 4.4 / 5
0.4 meer dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.6 / 5 3.9 / 5
0.7 meer dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.5 / 5 4.0 / 5
0.5 meer dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 4.2 / 5 3.9 / 5
0.3 meer dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk - / 5 3.6 / 5 -
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie afgaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie :study en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op Meer informatie.

Meest gekozen beroepen

Theologen en bedienaars van de eredienst 29%

Een baan vinden...

Duurt gemiddeld 12 maanden. 37% krijgt een vast contract

Match tussen studie en beroep

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Startsalaris

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Gemiddelde werkweek

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Het aantal zelfstandigen

Het aantal mensen met deze opleiding dat werkt als zelfstandige. Zelfstandigen en ondernemers als percentage van de beroepsbevolking.

14%

Deze studie

We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Rijksuniversiteit Groningen

Adres

Oude Boteringestraat 44
9712 GL Groningen

Bekijk locatie Rijksuniversiteit Groningen op de kaart

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel Rijksuniversiteit Groningen 050 363 9011
Logo Rijksuniversiteit Groningen

Meer informatie

Bezoek ook de website van Rijksuniversiteit Groningen

Bezoek website van Rijksuniversiteit Groningen

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Theologie & Religiewetenschappen doorsturen?

Deel via WhatsApp