Wo master - Kunst en Cultuur

Theologie & Religiewetenschappen

Deze opleiding heet ook wel: Religiewetenschappen
Varianten: Religie en beleid, Islam, Politiek en Samenleving, Geestelijke verzorging, Religiestudies

Radboud Universiteit
Geschreven door Radboud Universiteit

In this English-taught Master's programme you will learn how to systematically reflect on fundamental questions and ideas that play a central role in science, culture and faith. This will help you to bridge the gap between faith and knowledge.

What is the public relevance of Christian practices and doctrines in today’s society? How is meaning attributed to biblical texts? And how have Christians through the ages given meaning and expression to their ideas and expectations?

Radboud's theology programme teaches you to answer these kinds of questions from the perspective of one of its five specialisation programmes.

In addition to these specialisations, you may take tutorial classes in Canon Law, Old and New Testament Exegesis, Pastoral Theology, Missiology, Theological Ethics or Dogmatic Theology.

Radboud's theology programme is ideal for students wanting to focus on the relevance of theology for contemporary society.

Keuzes binnen de opleiding

  • In de masterspecialisatie Religie en Beleid verdiep je je in de thema's multiculturaliteit en multireligiositeit, inclusie, diversiteit, migratie en de samenhang tussen geloof en politiek.

    In de samenleving en het publieke – en ook private – domein, hebben we voortdurend met religie te maken. Maar we missen de expertise op het snijvlak van religie en beleid. Hier word jij die expert. In de masterspecialisatie Religie en Beleid verdiep je je in thema's als multiculturaliteit en multireligiositeit, inclusie, diversiteit, migratie en de samenhang tussen geloof en politiek. Je leert beleidsnotities en -adviezen ontwerpen, implementeren en evalueren en je leert kwalitatief onderzoek te doen in de vorm van individuele en collectieve interviews. De masterspecialisatie Religie en Beleid is een wetenschappelijke opleiding gericht op praktische toepassing, waarin veel aandacht is voor actualiteit en politiek.

    Na je afstuderen ben je een specialist op het grensgebied van beleid, multiculturaliteit en religie. Je bezit een unieke combinatie aan zowel religie- als beleidswetenschappelijke bagage. Je theoretische kennis en praktijkgeoriënteerde visie kun je inzetten in uiteenlopende beleidsfuncties bij de (semi)overheid, bij advies- en onderzoeksbureaus, religieuze organisaties of bij bedrijven.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen
  • In de masterspecialisatie Islamstudies bestudeer je het Midden-Oosten en Europa vanuit sociaalwetenschappelijk en literair-historisch perspectief.

    Wat heeft de Arabische lente teweeggebracht? Hoe onderhouden migranten relaties met het land van herkomst of met andere migranten onderling? Welke positie hebben moslims in Europa? Waar liggen de historische wortels van termen als jihad en salafisme en hoe wordt nu tegen die begrippen aangekeken? Hoe plaatsen we termen als democratie en burgerschap in het Midden-Oosten? Jij leert hoe je dergelijke vragen kunt onderzoeken en beantwoorden.

    De masterspecialisatie Islamstudies kent een multidisciplinaire aanpak. Je bestudeert twee regio's – het Midden-Oosten en Europa – vanuit sociaalwetenschappelijk en literair-historisch perspectief. Enerzijds focus je op de politieke geschiedenis van de moslimwereld. Anderzijds focus je bij de sociaalwetenschappelijke benadering op begrippen als migratie, transnationaliteit en diaspora. Tevens is er de de mogelijkheid om een onderzoeksstage te doen.

    Na je afstuderen kun je zelfstandig en kritisch reflecteren op theorieën en methoden op het gebied van de islam.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen
  • In gesprek gaan over leven en dood, over liefde en lijden, over passie en zin. Als geestelijk verzorger begeleid je mensen met allerlei levensbeschouwelijke vragen.

    Als geestelijk verzorger begeleid je mensen bij levensbeschouwelijke vraagstukken. Je gaat het gesprek aan over leven en dood, over liefde en lijden, over passie en zin. Daarnaast ondersteun je betrokkenen zoals familieleden en breng je ethische adviezen uit aan organisaties. De master Geestelijke verzorging aan de Radboud Universiteit biedt een wetenschappelijk afstudeerprofiel waarin basiskwalificaties worden ontwikkeld voor professionele functies op het terrein van religie en zorg. Daartoe behoren in het bijzonder startkwalificaties voor het beroep van geestelijk verzorger. De opleiding tot geestelijk verzorger is geaccrediteerd door de grootste beroepsvereniging van geestelijk verzorgers, de VGVZ en het kwaliteitsregister van de beroepsgroep, de SKGV. De opleiding heeft een beroepsvoorbereidend karakter en kent een beroepsstage in een gezondheidsinstelling. De opleiding kan in voltijd en in deeltijd gevolgd worden.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen
  • In deze masterspecialisatie leer je gedegen wetenschappelijk onderzoek te doen naar actuele religie-vraagstukken. Je vergelijkt godsdiensten en specialiseert je in één van de vijf kerndisciplines.

    Jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. In deze masterspecialisatie verdiep je je in de vijf wereldgodsdiensten. Welke betekenis heeft religie in het leven van mensen? Hoe geven mensen vorm aan belangrijke stadia van leven, zoals geboorte en dood? Welke rol heeft religie in de actualiteit? In deze masterspecialisaties verrijk je je kennis van en expertise op het gebied van de vijfwereldreligies en het fenomeen religie. In de masterspecialisatie Religiestudies leer je gedegen wetenschappelijk onderzoek doen. Je onderzoekt actuele vraagstukken, vergelijkt godsdiensten en discussieert met docenten en medestudenten. Je specialiseert je in één van deze vijf kerndisciplines:

    Vergelijkende Godsdienstwetenschappen

    Bronteksten Jodendom en Christendom

    Geschiedenis en Actualiteit van het Christendom

    Empirische en Praktische Religiewetenschap

    Systematische Religiewetenschappen

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    15

    10:00 - 15:00 uur
    Nijmegen

Kennismaken met de opleiding?

Master Open Dag (on campus en online)
10:00 - 15:00 uur
Nijmegen

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studiepunten: 60 ECTS
Diploma: Master of Arts

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Om aan een master te kunnen starten, heb je een bachelordiploma nodig.

Sluit je bachelor niet direct aan op de master, of stroom je door van hbo naar wo? Dan moet je meestal een schakelprogramma of premaster volgen. Lees meer over schakelprogramma’s (Schakelprogramma, is dat nodig? - Studiekeuze123)

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de universiteit


Meer weten?

Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

34 eerstejaars aan deze opleiding
32% van de eerstejaars studenten is man
68% van de eerstejaars studenten is vrouw
99 opleidingen
46.634 studenten in de gemeente Nijmegen Meer info over Nijmegen

Het eerste jaar

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Studieverloop

Diploma binnen 2 jaar

45%

behaalt een diploma voor deze opleiding
3%

behaalt een ander wo master diploma
52%

behaalt geen diploma

Meer weten?

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
Radboud Universiteit
Landelijk gemiddelde
Theologie & Religiewetenschappen
Vergelijk alle 7 opleidingen
verschil
Studenttevredenheid
3.7 / 5 3.9 / 5
0.2 minder dan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.5 / 5 4.4 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 3.7 / 5 3.9 / 5
0.2 minder dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.8 / 5 3.9 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.8 / 5 3.6 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Theologie & Religiewetenschappen

22% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
83% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie vergaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie Theologie & Religiewetenschappen en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op 'Meer informatie'.

Meest gekozen beroepen

Theologen en bedienaars van de eredienst 29%

Een baan vinden...

Duurt gemiddeld 12 maanden. 37% krijgt een vast contract

Match tussen studie en beroep

52% vond een baan binnen het vakgebied van de studie

44% van de banen zijn op het niveau van de studie

Startsalaris

Het startsalaris na deze studie ligt lager dan het gemiddelde van alle Wo master opleidingen.

€ 2.492

Geschatte startsalaris na deze opleiding

€ 2.949

Geschat van alle Wo master opleidingen

Gemiddelde werkweek

Hoeveel uur afgestudeerden gemiddeld werken bij hun huidige baan.

31 uur

Gemeten 1,5 jaar na afstuderen

Het aantal zelfstandigen

Het aantal mensen met deze opleiding dat werkt als zelfstandige. Zelfstandigen en ondernemers als percentage van de beroepsbevolking.

14%

Deze studie

Tevredenheid van afgestudeerden over hun huidige baan

Het gemiddelde tevredenheidsoordeel (schaal 1 tot 5) dat afgestudeerden geven over hun huidige baan

3.7 / 5

Beoordeeld 1,5 jaar na afstuderen

Tevredenheid van afgestudeerden over hun carrièrekansen

Het gemiddelde oordeel dat afgestudeerden geven over de mogelijkheden en vooruitzichten in hun loopbaan.

2.9 / 5

Beoordeeld 1,5 jaar na afstuderen

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Radboud Universiteit

Adres

Houtlaan 4
6525 XZ Nijmegen

Bekijk locatie Radboud Universiteit op de kaart
Logo Radboud Universiteit

Meer informatie

Bezoek ook de website van Radboud Universiteit

Bezoek website van Radboud Universiteit

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Theologie & Religiewetenschappen doorsturen?

Deel via WhatsApp