Hbo bachelor - Aarde en Milieu
Deze opleiding heet ook wel:
Docent en kennismanager Groene sector
Varianten:
Docent en Kennismanager Agrotechniek, Docent en Kennismanager Natuur en Communicatie, Docent en Kennismanager Paardensector, Docent en Kennismanager R...
De hbo-opleiding Docent en kennismanager Groene sector leidt op tot docent in het groene (v)mbo-onderwijs en kennismanager in de groene sector. Als (v)mbo-docent geef je les over onderwerpen als natuur, planten, dieren of voeding. Je leert leerlingen bijvoorbeeld over het telen en verwerken en bereiden van voedsel, het aanleggen van tuinen en parken of het verzorgen van dieren.
Je loopt de hele opleiding 2-3 dagen stage per week; in het onderwijs en het bedrijfsleven. Op deze manier ben je steeds bezig om het geleerde in de praktijk toe te passen. Tijdens de lessen geef je veel aandacht aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals duurzaamheid, energietransitie, biodiversiteit en technologische innovatie. Zo leid jij groene veranderaars op die zich in de toekomst inzetten voor een duurzame samenleving.
Als kennismanager kun je in het bedrijfsleven of bij maatschappelijke organisaties aan de slag als bijvoorbeeld adviseur, trainer of educatief medewerker; kortom, alle banen die te maken hebben met communicatie en educatie in combinatie met groene vakkennis.
Binnen de opleiding kun je je specialiseren door steeds eigen keuzes te maken voor:
* de thema’s waar je meer over wilt wet...
Raak jij niet uitgepraat over landbouwmachines, de toepassing van de moderne techniek binnen de landbouw, de verschillende klimaten en elektrische installaties? Lijkt het je leuk om leerlingen op te leiden naar een baan binnen de agrarische techniek of landbouw? Dan is de opleiding Docent en Kennismanager Agrotechniek echt iets voor jou! Tijdens deze studie leer je alles over agrotechniek én hoe je andere mensen hierover leert. Een baan in het onderwijs is ook goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven.
Tijdens de studie leer je:
* lesgeven, communiceren en (jezelf) presenteren;
* hoe automatisering bijdraagt aan vernieuwingen binnen de groene sector;
* welke technieken worden ingezet om het beste uit het land te halen;
* over metaaltechniek, logistiek, robotica en mechatronica.
nov.
23
Ben jij een echte natuurfanaat en raak je er niet over uitgepraat? Dat komt mooi uit, want Nederland barst van de natuur; binnen en buiten de woongebieden. Zie jij jezelf al lesgeven als praktijkdocent binnen het (v)mbo, of werken bij een mooie natuurorganisatie? Dan is de opleiding Docent en kennismanager Natuur en Communicatie jou op het lijf geschreven! Je leert van de natuur, over de natuur en in de natuur. Je verdiept je in hoe de mens en natuur elkaar versterken en inspireert anderen over de waarde van de natuur voor de samenleving. Een baan in het onderwijs is ook goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven.
Tijdens de studie leer je:
* lesgeven, communiceren en (jezelf) presenteren;
* hoe je communicatie kunt inzetten om mensen te informeren over de natuur;
* over planten, dieren en andere soorten;
* over duurzaamheid en ecologisch denken;
* over beleid en regelgeving en de relatie tussen mens en natuur.
nov.
23
Wil je van je passie voor paarden je beroep maken? Vind je het leuk om jouw opgedane kennis over te dragen op anderen? Dan is de opleiding Docent en kennismanager Paardensector echt iets voor jou! Je wordt opgeleid om nieuwe kennis over het verbeteren van het welzijn van paarden uit te dragen en zelf toe te passen. Na je studie ga je aan de slag als praktijkdocent in het (v)mbo. Reiken je ambities verder dan het onderwijs? Dan kun je ook aan de slag als bijvoorbeeld journalist bij een vakblad of als organisator van hippische evenementen. Een baan in het onderwijs is ook goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven.
Tijdens de studie leer je:
* lesgeven, communiceren en (jezelf) presenteren;
* over fokkerij, erfelijke aandoeningen, ziektes en kreupelheden;
* over gedrag en trainingsleer;
* je rijniveau te verbeteren;
* over de bedrijfsmatige kant van de hippische sector.
nov.
23
Dieren zijn onmisbaar in onze samenleving. Heb je affiniteit met dieren en wildlife en wil je er graag meer over leren en ermee werken? Vind je het bovenal leuk om jouw kennis en ervaring met anderen te delen? Dan is de opleiding Docent en kennismanager Recreatie- en Gezelschapsdieren echt iets voor jou! Met dit diploma geef je les in het groene beroepsonderwijs. Je leert leerlingen bijvoorbeeld over soorten en rassen in de dierenwereld, dierverzorging en over het gedrag en trainen van dieren. Een baan in het onderwijs is ook goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven.
Tijdens de studie leer je:
* lesgeven, communiceren en (jezelf) presenteren;
* jouw kennis over te dragen aan een specifieke doelgroep;
* dierenethiek en ecologie;
* over ethologie en diertraining;
* over genetica en het verantwoord fokken van dieren.
nov.
23
De tuin- en akkerbouw is een sector waarin veel gebeurt. Het gebruik van energie en pesticiden, gezondheid van voeding en de kwaliteit van de leefomgeving liggen onder een vergrootglas. Heb je iets met gewassen, groente en fruit en word je enthousiast van de vele uitdagingen in deze sector? Vind je het bovenal leuk om jouw kennis en ervaring met anderen te delen, bijvoorbeeld leerlingen op het (v)mbo? Dan is de opleiding Docent en kennismanager Tuin- en Akkerbouw iets voor jou!
Bij deze studierichting staat kennis over teelt van gewassen, bodemgezondheid en de tuinbouwwereld, in combinatie met die kennis delen, centraal. Een baan in het onderwijs is ook goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven.
Tijdens de studie leer je:
* lesgeven, communiceren en (jezelf) presenteren;
* hoe gewassen groeien en hoe je ze teelt met oog voor bodem en teeltomstandigheden;
* over innovaties, verantwoord en duurzaam ondernemen;
* over de economische en organisatorische kanten van het runnen van een bedrijf.
nov.
23
Nederland is dichtbevolkt en dat heeft gevolgen voor onze leefomgeving. Zie jij het belang in om de buitenruimte, tuinen en ons landschap zo optimaal mogelijk in te richten? Vind je het een uitdaging om eisen en wensen van anderen om te zetten in een ontwerp en uitvoering? En vind je het bovenal leuk om jouw kennis en ervaring met anderen te delen? Dan is de opleiding Docent en kennismanager Tuin en Landschap iets voor jou! Tijdens de studie combineer je creativiteit met kennis. Kennis over groen, vormgeving en beleving staan centraal. Jij weet na deze opleiding hoe je dat het best kunt doen, zodat de mensen om je heen én jezelf blijven leren. Een baan in het onderwijs is ook goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven.
Tijdens de studie leer je:
* lesgeven, communiceren en (jezelf) presenteren;
* over het toekomstbestendig inrichten en ontwerpen van tuinen en parken;
* hoe het groen in wijken/parken/tuinen bijdraagt aan een prettige leefomgeving;
* hoe een groene buitenruimte effect heeft op een specifieke groep mensen.
nov.
23
Wil jij eraan bijdragen dat de veehouderij sector voorbereid is op de wereld van morgen? Een wereld die continu in ontwikkeling is en thema's als beweiding, voedselveiligheid, mestproductie, dierenwelzijn en fokkerij aansnijdt. Heb jij ideeën over het verduurzamen van en investeren in deze sector en vind je het bovenal leuk om dit met anderen te delen? Dan is de studie Docent en kennismanager Veehouderij jou op het lijf geschreven. Na je studie ben je bevoegd om als (v)mbo praktijkdocent voor de klas te staan en leid je de volgende generatie professionals op. Een baan in het onderwijs is ook goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven.
Tijdens de studie leer je:
* lesgeven, communiceren en (jezelf) presenteren;
* over de relatie tussen voer en productie;
* over verantwoord ondernemerschap;
* over economie in de veehouderij.
nov.
23
Kies jij bewust voor een gezonde en duurzame leefstijl en goede voeding? Wil jij de expert worden in het verantwoord omgaan met voeding, hygiëne en voedselverwerking? En vind je het bovenal leuk om jouw kennis en ervaring met anderen te delen? Dan is de studie Docent en kennismanager Voeding en Communicatie iets voor jou! Bij deze studie staat kennis over voeding en voedselproductie centraal. En je leert hoe je deze kennis kunt overbrengen op anderen, bijvoorbeeld aan leerlingen op het (v)mbo. Een baan in het onderwijs is ook goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven.
Tijdens de studie leer je:
* lesgeven, communiceren en (jezelf) presenteren;
* over productgroepen en (industriële) productiemethoden;
* over voedselverspilling, duurzaamheid en hoe je de kwaliteit van producten kunt behouden;
* wat de relatie is tussen voeding en gezondheid;
* de bedrijfskundige kant van voedselproductie.
nov.
23
Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.
Bekijk instellingswebsiteOm toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.
Bekijk de aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld op de website van de onderwijsinstelling.
Als je je op tijd hebt aangemeld, heb je bij de meeste opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.
Meer informatie over collegegeld lees je op de overzichtspagina Alles over collegegeld.
Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer
Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de hogeschool
Mis geen belangrijke gebeurtenissen. Check belangrijke data ook bij de opleiding zelf.
Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.
Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?
Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?
Studenttevredenheid
Meer informatie | 3.5 / 5 |
---|---|
Sfeer | 4.3 / 5 |
Studiefaciliteiten | 3.8 / 5 |
Studie opnieuw kiezen | 3.4 / 5 |
Inhoud en opzet | 3.6 / 5 |
Aansluiting beroepspraktijk | 4.0 / 5 |
Studenttevredenheid
Meer informatie | 3.5 / 5 |
Sfeer | 4.3 / 5 |
Studiefaciliteiten | 3.8 / 5 |
Studie opnieuw kiezen | 3.4 / 5 |
Inhoud en opzet | 3.6 / 5 |
Aansluiting beroepspraktijk | 4.0 / 5 |
Docenten | 3.6 / 5 |
Lesstof in het Engels | 3.0 / 5 |
Studiebegeleiding | 3.9 / 5 |
Toetsing en beoordeling | 3.6 / 5 |
Betrokkenheid en contact | 3.7 / 5 |
Studiedruk |
We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.
Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.
Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie afgaat op de arbeidsmarkt.
De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie :study en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op Meer informatie.
Docenten algemene vakken secundair onderwijs | 47% |
Docenten beroepsgerichte vakken secundair onderwijs | 23% |
Duurt gemiddeld 1 maanden. 49% krijgt een vast contract
We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.
We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.
We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.
We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.
We hebben niet voldoende betrouwbare informatie over dit onderdeel.
Meer weten over de opleiding? Neem contact op met Aeres Hogeschool
Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie
Bekijk hier de samenvatting