Hbo bachelor - Kunst en Cultuur

Vormgeving

Varianten: Animation, Audiovisual Media, Design for Change and Innovation, Graphic Design, Illustration, Image and Media Technology, Photography, Fashion Design,...

HKU
Geschreven door HKU

Kies bij HKU uit de richtingen Fashion Design, Graphic Design, Illustration, Photography, Product Design, Spatial Design, Animation, Audiovisual Media, Design for Change and Innovation en Image and Media Technology.

HKU Media:

Animation

Audiovisual Media

Graphic Design

Image and Media Technology

Illustration

Photography

HKU Design:

Fashion Design

Product Design

Spatial Design

HKU Creative Transformation:

Design for Change and Innovation

Keuzes binnen de opleiding

  • Animation leidt je op tot animator, regisseur of vormgever in het vakgebied van animatie. Animaties worden gebruikt in film en tv, virtual reality, videoclips, games, apps en online.

    Bij Animation HKU onderzoek je vanuit jouw verbeeldingskracht diverse vertelvormen en technieken. Vanaf het eerste jaar krijg je de keuze om je te specialiseren in 2D of 3D animatie. Bij 3D animatie creëer je beeld, animaties en belevingen door middel van geavanceerde 3D software. Bij 2D animatie maak je verhalen met analoge en digitale animatietechnieken of combinaties hiervan. Denk hierbij aan de getekende animaties, maar ook poppen- en klei-animaties, verf op glas en meer.

    Naast het beheersen van animatietechnieken ontwikkel je concepten voor zowel toegepaste als vrije animaties. Je leert over alle onderdelen van een animatieproductie: van storyboard t/m geluidsafwerking, met daarbij aandacht voor kwaliteit en het proces (als maker).

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • Audiovisual Media bereidt je voor op een toekomst als creatief maker van films in alle soorten en maten (documentaire, fictie, experimenteel) voor TV, opdrachtgevers, festivals, web of andere vormen.

    Je talent om verhalen te vertellen door middel van beeld en geluid, kun je hier ontwikkelen. Je krijgt kennis van en inzicht in de belangrijkste onderdelen van een audiovisuele productie.

    Je leert bij Audiovisual Media:

    * Ideeën te ontwikkelen voor diverse soorten audiovisuele producties (documentair, fictief, experimenteel).

    * Inhoudelijk realiseren van je ideeën: research en scenario-ontwikkeling.

    * Organisatorisch realiseren van je ideeën: productie.

    * Technisch realiseren van je ideeën: camera, geluid, montage.

    * Samenwerken met specialisten in een crew.

    * Inzicht te krijgen in het totale productieproces door ervaring op te doen met alle disciplines: waaronder camera, geluid, montage, productie, scenario, regie.

    Audiovisual Media is een kunststudie die je opleidt tot een eigenzinnige, onafhankelijke en ondernemende filmmaker. Je leert na te denken over de kracht van het beeld in relatie tot het verhaal. Je leert verschillende stijlen te hanteren om - vanuit een persoonlijke visie en thematiek - beeldend te vertellen.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • Wil jij serieuze maatschappelijke problemen oplossen? Kom dan naar Design for Change and Innovation, waar je samen met anderen innovatieve oplossingen leert bedenken die écht werken.

    Dit doe je niet door plannen te maken en er eindeloos over te vergaderen. Nee, je zit niet voor niets op een kunsthogeschool. Een ontwerper lost dingen op door te maken, te experimenteren en te verbeelden. Je brengt mensen bij elkaar en legt verbindingen tussen verschillende vakgebieden. Jij wordt een ontwerper van verandering.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • Graphic Design leidt je op tot een veelzijdige, kritische en betrokken expert op het gebied van visuele communicatie.

    Als grafisch ontwerper geef je vorm aan communicatie door middel van tekst en beeld. Dat kan via ieder gewenst medium: digitaal, als object, gedrukt, als concept of combinaties hiervan. Grafisch ontwerp kent geen eenduidige vorm. Het vak verandert constant en biedt veel ruimte voor innovatie.

    Research, praktijk, visie en reflectie worden in het intensieve programma dat Graphic Design aanbiedt nauw met elkaar verbonden. Je wordt bij HKU voortdurend uitgedaagd om onderzoek om te zetten in toepassingen die niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst van betekenis zijn. Als grafisch ontwerper heb je anno nu niet alleen te maken met een nieuwe rol van de gebruikers van het ontwerp ('iedereen is een ontwerper'), maar ook met een steeds grotere internationalisering, een veranderende economie en disciplines die in elkaar overlopen. HKU bereidt je hierop voor.

    Het doel van Graphic Design aan HKU is om je op te leiden tot zelfstandig grafisch ontwerper. Aan het einde van de studie ben je in staat om beeld en tekst effectief in te zetten als antwoord of reactie op culturele en sociale vraagstukken in een continu veranderde samenleving.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • Illustration leidt je op tot professional die de wereld voor anderen en zichzelf verbeeldt.

    Tijdens de studie leer je een eigen blik te ontwikkelen en deze vorm te geven. Je leert met beelden aandacht te genereren en ook hoe je deze aandacht vasthoudt. Je maakt je talloze analoge en digitale technieken eigen om wat je als illustrator bedenkt ook te kunnen maken. Daarnaast ontwikkel je beeldende en conceptuele vaardigheden. Je wordt je bewust van je eigen positie en de meningen van anderen over een onderwerp; we dagen je uit om deze verschillen te vinden en specifiek te maken in je werk. Jouw beelden vertellen een eigen verhaal en zijn meer dan mooie plaatjes. Beeldend, inhoudelijk en theoretisch onderzoek is de kernactiviteit van je studie. Met jouw werk bevraag je o.a. culturele en sociale kwesties. Je ontwikkelt een eigen handschrift en beeldtaal. Je wordt een illustrator die iets te vertellen heeft, die een publiek aan zich weet te binden en die ontmoetingen met de buitenwereld zelf organiseert.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • Image and Media Technology (IMT) maak je beeldverhalen die jouw publiek raken, verleiden, prikkelen, verbazen en activeren. Je gebruikt hiervoor actuele kunst-, video- en mediatechnieken.

    Je gaat aan de slag met onder meer film, VR, vormgeving, analoge en digitale technieken, geluid, installatie, video-mapping, crossmedia-magazines, information design en creative coding. Je maakt kennis met media en technologie en je leert hoe je die zinvol inzet om jouw verhaal effectief te vertellen en vorm te geven.

    Je maakt ervaringen en verhalen die er toe doen voor verschillende publieksgroepen en situaties. Een kritische blik richting technologie en maatschappij vinden we belangrijk.

    Niet alleen op traditionele media zoals televisie, YouTube en filmscherm zijn jouw beeldverhalen te vinden, maar ook in ruimtelijk werk, projecties, augmented reality, virtual reality en apps. Als IMT-student leer je onafhankelijk van een medium of traditie te denken en te maken. Afhankelijk van de context werk je bijvoorbeeld via computer, op papier of maak je een ruimtelijke installatie met beeld, geluid en sensoren. Kijken, voelen, maken en ervaren zijn een wezenlijk onderdeel van het creatieve proces. Bij IMT werk je ook samen aan projecten met externe partners, organisaties, festivals en bedrijven van afgestudeerden. Zo leer je in de praktijk en maak je contact met je toekomstige collega's.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • Photography leidt je op tot professioneel fotograaf. De studie is voor pioniers, voor mensen die nadenken over wat ze doen en die hun eigen koers uitzetten in een snel veranderend vakgebied.

    We leiden je op tot een kritische maker en denker die zich uitdrukt in fotografische beelden. Je deelt je fascinaties met de buitenwereld en werkt voortdurend aan de inhoud van je werk in je eigen stijl.

    Tijdens je studie verken je de relatie tussen fotografie en realiteit in een snel veranderende samenleving. Je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken over de werking van beeld en de fotografische beeldtaal. Je leert te onderzoeken en te reflecteren op jouw werk en dat van anderen. Je kunt onder meer bestaande situaties vastleggen, je eigen wereld creëren in de studio en werken met bestaand beeld, film, installaties en VR.

    Bij Photography aan HKU vinden we het belangrijk dat jouw werk krachtige verhalen vertelt op een onderscheidende manier. Een nieuwsgierige en kritische blik op de wereld is daarom erg belangrijk.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • De Bachelor of Design in Fashion Design leidt je op tot een modeontwerper die in het complexe vakgebied mode een eigen plek weet te vinden.

    Mode draait om communicatie: zowel de drager als de ontwerper hebben een verhaal te vertellen. Als modeontwerper heb je een feilloos gevoel voor trends en het 'nu', dat je uitdrukt in een eigen visie op schoonheid. Je verdiept en bekwaamt je in praktische ontwerpvaardigheden, onderzoekt het werkveld en ontwikkelt een kritische blik op je vakgebied. Hiermee ga je de uitdaging aan om de toekomst van de modewereld opnieuw vorm te geven.

    Je ontwikkelt vaardigheden waarmee je in het ontwerpen vanuit vorm, materiaal, functie en context tot een eigen ontwerpprincipe komt. Je leert schetsen, materiaal bewerken en tastbare modische producten opleveren. Essentieel daarbij is het verkennen en ontwikkelen van je eigen creatieve proces. Daarover communiceer je in woord en beeld. Je doet veel onderzoek om je ontwerpvaardigheden en visie te verdiepen. Jouw visie op mode breng je niet alleen tot uitdrukking in kleding, maar ook in andere mediavormen als film, performance of installaties. Zo ben je bij je afstuderen klaar om zelf te bepalen hoe je het werkveld wilt betreden.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • Binnen de Bachelor of Design in Product Design ontwikkel je jezelf tot een creatief denkende, onderzoekende en ondernemende productontwerper.

    Ontwerpen gaat over maken, denken, doen, bevragen, experimenteren, spelen, kritisch zijn. Als productontwerper houd je je bezig met de wijze waarop producten worden vervaardigd. Voor wie maak je het? Wat moet het product doen? Welke gevoel roept het op? Ben je een maker of vooral een bewustmaker? Ga je voor nut, een sociale bijdrage leveren of voor schoonheid? Bij Product Design ontwikkel je je eigen benadering van productontwerpen. De studierichting leert je verschillende manieren om dit te doen: vanuit het concept, signatuur, vanuit de functie of het materiaal, vanuit metadesign en vanuit de interactie. Je leert werken met verschillende materialen en technieken.Een belangrijke rol speelt onderzoek naar het werkgebied, naar culturele en maatschappelijke ontwikkelingen, materiaal en gebruikers. Zo ben je bij je afstuderen klaar om zelf te bepalen hoe je het werkveld wilt betreden.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht
  • Spatial Design leidt je op tot een ruimtelijk ontwerper die binnen interieurarchitectuur, stedelijk ontwerp en architectuur, landschap en openbare inrichting een eigen plek weet te vinden.

    Je bent constant op zoek naar vernieuwende manieren om in te grijpen in de ruimtelijke omgeving en levert oplossingen voor vraagstukken die onze dagelijkse leefwereld aangaan.

    Ruimtelijk ontwerpen draait om het maken en het realiseren van projecten, installaties, landschappen en interieurs in de openbare of private ruimte. Het gaat ook om het onderzoeken van ruimtelijke vraagstukken, ontwerpprocessen, organiseren en samenwerken. Als ruimtelijk ontwerper heb je een feilloos gevoel voor het 'nu', dat je uitdrukt in een eigen benadering van je werk. Naast ontwerpvaardigheden ontwikkel je ook een kritische blik op het vakgebied. Hiermee ga je in je werk de uitdaging aan om de toekomst van het vakgebied opnieuw vorm te geven.

    Tijdens deze studie leer je ontwerpoplossingen te vinden voor ruimtelijke vraagstukken. Je ontwikkelt tijdens de studie je eigen fascinatie voor elk van de drie kanten van het ontwerperschap. Deze kanten zijn maken, onderzoeken en samenwerken en wellicht ontwikkel je een voorkeur voor een van deze drie.

    Kennismaken met deze variant?

    mrt.

    22

    10:00 - 13:00 uur
    Utrecht

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 1.384
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor of Arts

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Wettelijke eisen

  • CM Directe toegang
  • EM Directe toegang
  • NG Directe toegang
  • NT Directe toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Artistieke aanleg die blijkt uit: beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie; gevoel voor kleur, vorm en materiaal; oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid.

Wettelijke eisen

  • CM Directe toegang
  • EM Directe toegang
  • NG Directe toegang
  • NT Directe toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Artistieke aanleg die blijkt uit: beeldend vermogen, werken vanuit waarneming en vanuit fantasie; gevoel voor kleur, vorm en materiaal; oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid.

Deze opleiding is direct toegankelijk met een mbo-4 diploma.

Bekijk de aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld op de website van de onderwijsinstelling.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld, heb je bij de meeste opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Meer over collegegeld

Meer informatie over collegegeld lees je op de overzichtspagina Alles over collegegeld.

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de hogeschool


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

1.384 studenten volgen deze opleiding
405 eerstejaars aan deze opleiding
27% van de eerstejaars studenten is man
73% van de eerstejaars studenten is vrouw
16 opleidingen
68.804 studenten in de gemeente Utrecht Meer info over Utrecht

Het eerste jaar

? bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

85%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

16%
studeert door na afronden van deze opleiding

Diploma binnen 5 jaar

57%

behaalt een diploma voor deze opleiding
4%

behaalt een ander bachelor of master diploma
39%

behaalt geen diploma

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
HKU
Landelijk gemiddelde
Vormgeving
Vergelijk alle 12 opleidingen
verschil
Studenttevredenheid
3.8 / 5 3.7 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.4 / 5 4.2 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.0 / 5 3.8 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 3.9 / 5 3.7 / 5
0.2 meer dan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.7 / 5 3.6 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.4 / 5 3.3 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Vormgeving

12% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
70% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie vergaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie Vormgeving en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op 'Meer informatie'.

Meest gekozen beroepen

Grafisch vormgevers en multimedia vormgevers 32%
Beeldend kunstenaars 7%
Medewerkers bediening horeca 6%
Fotografen 5%
Regisseurs en producenten televisie, film en theater 4%

Een baan vinden...

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Match tussen studie en beroep

53% vond een baan binnen het vakgebied van de studie

54% van de banen zijn op het niveau van de studie

Startsalaris

Het startsalaris na deze studie ligt lager dan het gemiddelde van alle Hbo bachelor opleidingen.

€ 1.927

Geschatte startsalaris na deze opleiding

€ 2.655

Geschat van alle Hbo bachelor opleidingen

Gemiddelde werkweek

Hoeveel uur afgestudeerden gemiddeld werken bij hun huidige baan.

30 uur

Gemeten 1,5 jaar na afstuderen

Het aantal zelfstandigen

Het aantal mensen met deze opleiding dat werkt als zelfstandige. Zelfstandigen en ondernemers als percentage van de beroepsbevolking.

25%

Deze studie

Tevredenheid van afgestudeerden over hun huidige baan

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Tevredenheid van afgestudeerden over hun carrièrekansen

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met HKU

Adres

Nieuwekade 1
3511 RV Utrecht

Bekijk locatie HKU op de kaart

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel HKU 030 - 2091540
Logo HKU

Meer informatie

Bezoek ook de website van HKU

Bezoek website van HKU

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Vormgeving doorsturen?

Deel via WhatsApp