Hbo bachelor - Kunst en Cultuur

Muziek

Varianten: Historische Uitvoeringspraktijk, Jazz & Pop, Klassieke Muziek, Musician 3.0, Music Design for Games and Interaction, Composition and Music Production,...

HKU
Geschreven door HKU

Wil je niet alleen muziek beluisteren, maar ook maken? Maak van muziek je vak met een muziekopleiding aan HKU Utrechts Conservatorium of HKU Muziek en Technologie.

Bij HKU Utrechts Conservatorium kun je binnen de Bachelor of Music kiezen uit:

* Historische Uitvoeringspraktijk (oude muziek)

* Klassieke Muziek

* Musician 3.0

* Jazz & Pop

Bij HKU Muziek en Technologie kun je kiezen binnen de Bachelor of Music uit:

* Composition Electronic Music

* Composition for the Media

* Composition and Music Production

* Music Design for Games and Interaction

Daarnaast heeft Muziek en Technologie binnen Creative Media and Game Technologies:

* Sound Design

* Audio Design

Kijk voor alle juiste informatie over deze opleidingen, toelatingseisen en kosten op de website van HKU.

Keuzes binnen de opleiding

  • Bij de Bachelor of Music Historische Uitvoeringspraktijk van HKU Utrechts Conservatorium leer je de muziek te benaderen vanuit historisch perspectief.

    Aan de hand van historische instrumenten en historische bronnen onderzoek je welke instrumenten in een bepaalde periode en in een bepaald land werden gebruikt, hoe over muziek werd gedacht en de gevolgen daarvan voor de interpretatie van de muziek, toen, maar ook nu.

    Een hecht team van internationaal vermaarde specialisten geeft les in de muzikale uitvoeringspraktijk van de renaissance tot de romantiek.

    Je kiest een van de volgende hoofdvakken:

    historisch viool, historisch altviool, historisch cello, historisch fagot/dulciaan, historisch trombone, historisch hobo, klavecimbel/clavichord, gamba, traverso, zink en blokfluit.

    Aan de afdeling historische instrumenten worden de hoofdvaklessen, ensemblelessen, projecten en masterclasses ondersteund door specifieke theoretische vakken die, aan de hand van historische bronnen, onderwerpen behandelen waar een musicus vroeger geacht werd kennis van te hebben, zoals bijvoorbeeld retoriek, solmisatie, mensurele notatie en dans.

  • Bachelor of Music Jazz & Pop: Van jazz, bebop en fusion tot pop, rock, soul of dance. Welke muzikale paden je ook bewandelt, met de expertise op je instrument kun je vele grenzen overschrijden.

    Grenzeloos spelen én maken: Onderweg verwerf je kennis en vaardigheden waarmee je je eigen identiteit als speler en maker ontwikkelt. Vanuit deze identiteit als creërend musicus, zoek je op nieuwe manieren verbinding met je publiek. De wereld verandert, hoe zet jij je talent in om je publiek steeds te verrassen?

    Je kiest een van de volgende hoofdvakken:

    * blaasinstrumenten: fluit, saxofoon, trompet, trombone

    * snaarinstrumenten: gitaar, basgitaar, contrabas

    * piano

    * drums

    * zang

    Je ontwikkelt je als specialist op je instrument en leert improviseren, arrangeren en componeren. Je speelt in uiteenlopende bezettingen en doet podiumervaring op in ensembles en projecten. Ook werk je met studenten van andere opleidingen zoals Theater, Muziek en Technologie en Design. Zo leer je verschillende vaardigheden die je combineert en toepast om je eigen verhaal te vertellen. Het is jouw toekomst, jij bepaalt hoe die er uit gaat zien.

    Basis voor alles is de uitstekende beheersing van je hoofdinstrument. Je wordt hierbij persoonlijk begeleid door betrokken docenten en gastdocenten in zowel individuele lessen als groepslessen en bij projecten.

  • Van de fuga's van Bach tot de klankwolken van Ligeti. Bij de Bachelor of Music in Klassieke Muziek ontwikkel je je eigen muzikale persoonlijkheid.

    Jouw verhaal vertaald naar je publiek: Van barok en klassiek, tot romantiek en modern. Je vertaalt bladmuziek naar je eigen verhaal waarmee je verbinding zoekt met je publiek. De wereld verandert, hoe zet jij je talent in om je publiek steeds te verrassen?

    Je kiest een van de volgende hoofdvakken:

    * strijkinstrumenten: viool, altviool, cello, contrabas

    * blaasinstrumenten: fluit, hobo, klarinet, saxofoon, trompet

    * overige instrumenten: piano, orgel, beiaard

    * zang

    * koordirectie

    * compositie

    Je wordt expert op je instrument, leert verschillende stijlen kennen en onderzoekt je eigen talenten. Ook ontwikkel je vaardigheden om nieuwe plekken te creëren in het werkveld. Je ontwikkelt een scherp oog voor nieuwe mogelijkheden en manieren om je publiek te bereiken.

    Je onderzoekt nieuwe manieren om klassieke muziek in te zetten in de 21ste eeuw en je eigen verhaal te vertellen. Docenten zijn gerenommeerde musici en betrokken bij de studenten. Je leert snel alle studenten kennen met wie je ensembles vormt en ervaringen uitwisselt. Je doet mee aan projecten waarbij verschillende kunstvormen samenkomen. Zo ontstaat een krachtige verbinding tussen jou en het werkveld.

  • Bachelor of Music in Musician 3.0: De concertzaal, de huiskamer, de digitale weg of nog ergens anders; wat is jouw podium?

    Bij de studie Musician 3.0 onderzoek je je eigenheid en talent door zelf muziek te creëren. Op verschillende instrumenten, in verschillende contexten, en vrij navigerend door verschillende genres en stijlen. De wereld verandert, hoe zet jij je talent in om je publiek steeds te verrassen?

    Tijdens je studie ontwikkel je je tot zelfstandig muziekprofessional, waarbij zelf creëren de bron voor je ontwikkeling is. Spelen, maken en communiceren zijn altijd met elkaar verbonden. Je werkt in de lessen veel aan improvisatie, contextueel en conceptueel denken en werken, groepsdynamische processen en reflectief handelen.

    Als Musician 3.0 ben je niet instrument, stijl of genre gebonden. Je zit in de klas met musici die verschillende instrumenten spelen en uiteenlopende stijlen en genres beheersen én ontwikkelen. Ook kom je in aanraking met andere (kunst-)disciplines.

  • Bachelor Music in Music Design for Games and Interaction leidt je op tot componist/sound designer voor adaptieve systemen zoals computergames, installaties en theatervoorstellingen.

    Deze richting leidt je op tot een ontwerper die dynamisch over klank en muziek nadenkt. Wat doet een bepaald geluid met de beleving van een gebruiker? Aan de andere kant geeft die gebruiker jou feedback terug. Iedereen navigeert weer anders door een website, of kiest andere acties in een game. Jouw geluidsontwerpen liggen daarom niet van tevoren vast, maar bestaan uit dynamische elementen die samen altijd voor de optimale gebruikerservaring zorgen.

    Deze expertise kun je gebruiken voor games, maar ook voor het ontwerpen van geluid bij product design, en in heel veel andere interactieve contexten. Doordat je je goed kunt verplaatsen in gebruikers, en flexibel op hun behoeftes kunt inspelen, kun je terecht bij grote bedrijven en gamestudio's.

  • De afstudeerrichting Composition and Music Production richt zich op compositie en muziekproductie, mogelijk in combinatie met sound design.

    Tijdens de opleiding componeer en produceer je muziek en hecht je daarbij veel waarde aan doel en omgeving van die muziek. Je hebt kennis van en ervaring met het gehele compositie- en productieproces.

    Door de inzet van moderne muziekproductionele middelen en methoden hoeven componeren en produceren niet meer gescheiden te worden. Hoe componeert een danceproducer? Hoe produceert een componist die serieuze hedendaagse muziek maakt?

  • De afstudeerrichting Bachelor Music in Composition Electronic Music richt zich op compositie van elektronische muziek in combinatie met klankontwerp, muziekproductie of muzieksysteemontwerp.

    Je werkt met nieuwe concepten voor muziek en met nieuwe compositorische werkwijzen die door het gebruik van technologie mogelijk worden. Dit doe je in concerten, live-performances en -registraties, al dan niet in samenwerking met choreografen, theatermakers, filmmakers, beeldend kunstenaars of anderen.

  • De afstudeerrichting Composition for the Media richt zich op het componeren van muziek voor speelfilm, televisie, theater, dans, reclame, animatie, documentaire, radio, internet, games, dvd en web.

    Daarbij maak je gebruik van moderne muziekproductionele middelen.

    Wat leer je?

    * Componeren, arrangeren en instrumenteren

    * De muzikale mogelijkheden van technologische middelen gebruiken

    * Vergroten van je muzikale vaardigheden en kennis van klank

    * Verwerven van kennis en vaardigheden op het gebied van productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

    * Je leert binnen gestelde tijd en budget composities van hoge kwaliteit te leveren.

Kennismaken met de opleiding?

Op Studiekeuze123 kun je informatie vergelijken. Op de website van de onderwijsinstelling kun je verder lezen als de opleiding je aanspreekt.

Bekijk instellingswebsite
Taal: Nederlands (100%) Engels (100%)
Bekostiging: Overheid
Studenten: 557
Studiepunten: 240 ECTS
Diploma: Bachelor

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Toelatingseisen

Wettelijke eisen

  • CM Directe toegang
  • EM Directe toegang
  • NG Directe toegang
  • NT Directe toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure); de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing.

Wettelijke eisen

  • CM Directe toegang
  • EM Directe toegang
  • NG Directe toegang
  • NT Directe toegang
Wettelijke aanvullende eisen

Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure); de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing.

Deze opleiding is direct toegankelijk met een mbo-4 diploma.

Bekijk de aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld op de website van de onderwijsinstelling.

Studiekeuzecheck

Als je je op tijd hebt aangemeld, heb je bij de meeste opleidingen recht op een studiekeuzecheck. Dit helpt je te checken of de opleiding bij je past. Soms is deelname verplicht. Opleidingen met selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.

Collegegelden

€ 2.601
Wettelijk collegegeld
€ 2.530
Wettelijk collegegeld

Meer over collegegeld

Meer informatie over collegegeld lees je op de overzichtspagina Alles over collegegeld.

Wettelijk of instellingscollegegeld?

Heb je recht op het wettelijk collegegeld of betaal je het instellingscollegegeld? Gebruik onze Collegegeldwijzer

Hoe hoog is het instellingscollegegeld? Bekijk het op de website van de hogeschool


Meer weten?

Geen enkele opleiding is hetzelfde. Kijk daarom naar de kenmerken van een opleiding.

Studeren bij deze instelling

557 studenten volgen deze opleiding
151 eerstejaars aan deze opleiding
63% van de eerstejaars studenten is man
37% van de eerstejaars studenten is vrouw
16 opleidingen
68.804 studenten in de gemeente Utrecht Meer info over Utrecht

Het eerste jaar

? bindend studieadvies

Studieverloop

Doorstroom

84%
stroomt door naar het tweede jaar

Doorstuderen

30%
studeert door na afronden van deze opleiding

Diploma binnen 5 jaar

58%

behaalt een diploma voor deze opleiding
4%

behaalt een ander bachelor of master diploma
38%

behaalt geen diploma

Hoe beoordelen de (oud)studenten deze opleiding?

Nationale Studenten Enquête

Hoe tevreden waren studenten in 2024 over aspecten van deze opleiding?


Deze opleiding
HKU
Landelijk gemiddelde
Muziek
Vergelijk alle 12 opleidingen
verschil
Studenttevredenheid
3.9 / 5 3.9 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Sfeer 4.3 / 5 4.3 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Studiefaciliteiten 4.0 / 5 3.9 / 5
0.1 meer dan landelijk gemiddelde
Studie opnieuw kiezen 4.0 / 5 4.0 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Inhoud en opzet 3.8 / 5 3.8 / 5
0.0 gelijk aan landelijk gemiddelde
Aansluiting beroepspraktijk 3.6 / 5 3.7 / 5
0.1 minder dan landelijk gemiddelde
+ Meer

Oordeel afgestudeerden

Over de studie Muziek

34% van de afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
84% van de afgestudeerden zou achteraf de studie opnieuw kiezen

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook topsport of ondernemerschap tijdens de studie. Studenten beoordeelden hoe tevreden ze zijn over de ondersteuningsmogelijkheden bij hun onderwijsinstelling.

Lees hoe het studenten van deze opleiding in de eerste periode na hun studie vergaat op de arbeidsmarkt.

De meeste informatie die je hier ziet geeft een inkijkje in de situatie van afgestudeerden aan deze opleiding 1,5 jaar nadat ze zijn afgestudeerd. De informatie heeft betrekking op de studie en niet alleen over de opleiding aan deze instelling. Ben je nieuwsgierig hoe we aan de informatie zijn gekomen? Klik dan bij de verschillende onderwerpen op 'Meer informatie'.

Meest gekozen beroepen

Musici, zangers en componisten 38%
Muziekleraren (particulier) 18%
Acteurs 5%
Beeld- en geluidstechnici radio en televisie 4%
Regisseurs en producenten televisie, film en theater 4%

Een baan vinden...

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Match tussen studie en beroep

57% vond een baan binnen het vakgebied van de studie

63% van de banen zijn op het niveau van de studie

Startsalaris

Het startsalaris na deze studie ligt lager dan het gemiddelde van alle Hbo bachelor opleidingen.

€ 1.965

Geschatte startsalaris na deze opleiding

€ 2.655

Geschat van alle Hbo bachelor opleidingen

Gemiddelde werkweek

Hoeveel uur afgestudeerden gemiddeld werken bij hun huidige baan.

30 uur

Gemeten 1,5 jaar na afstuderen

Het aantal zelfstandigen

Het aantal mensen met deze opleiding dat werkt als zelfstandige. Zelfstandigen en ondernemers als percentage van de beroepsbevolking.

63%

Deze studie

Let op! Het aantal zelfstandigen binnen dit vakgebied is hoog.

Tevredenheid van afgestudeerden over hun huidige baan

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Tevredenheid van afgestudeerden over hun carrièrekansen

We hebben onvoldoende betrouwbare informatie over dit onderwerp.

Meer weten over de opleiding? Neem contact op met HKU

Adres

Nieuwekade 1
3511 RV Utrecht

Bekijk locatie HKU op de kaart

Contact

Neem contact op met de onderwijsinstelling

Bel HKU 030 - 2091540
Logo HKU

Meer informatie

Bezoek ook de website van HKU

Bezoek website van HKU

Studie in Cijfers

Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde van deze studie

Bekijk hier de samenvatting

Is het wat? Deel dit!

Wil je de opleiding Muziek doorsturen?

Deel via WhatsApp