Studiekeuzepodcast: twijfel over je studie
Twijfelen over je studie is een veelvoorkomend fenomeen. In deze aflevering delen Daan Kampschreur en studiekeuzecoach Mary van Kronenburg hun ervaringen met studietwijfels. Wat blijkt? Twijfelen is heel normaal en kan zelfs leiden tot een betere studiekeuze.
Bekijk de aflevering "Twijfelen? Zo maak je de beste keuze" op YouTube
Beluister de aflevering "Twijfelen? Zo maak je de beste keuze" op Spotify
Waarom twijfelen studenten?
Studenten kunnen om verschillende redenen twijfelen over hun studie. Mary benoemt factoren zoals de sfeer binnen een opleiding, de manier van lesgeven en persoonlijke omstandigheden.
Mary begrijpt dit wel: "Soms zijn het de vakken zelf, maar soms voel je je gewoon niet thuis," legt ze uit. Voor Daan was de overstap van natuurkunde naar economie vooral inhoudelijk. “De studie werd te theoretisch, en de klik met medestudenten ontbrak”, vertelt hij.
Tip van Mary:
"Twijfelen is geen falen. Het betekent dat je nadenkt over wat het beste voor je is."
Wat kun je doen bij twijfel over je studie?
Zowel Daan als Mary benadrukken het belang van praten over je twijfels. "Blijf er niet te lang mee rondlopen," zegt Mary. Ze adviseert om contact op te nemen met een studiekeuzecoach, die kan helpen met vragen als: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Daan voegt toe: "Praat met mensen die ervaring hebben. Zij zien dingen vaak scherper dan je zelf doet."
Overstappen van studie: hoe pak je het aan?
Overstappen van studie is een grote beslissing waarbij veel komt kijken, zoals het regelen van studiefinanciering en inschrijvingen. Daan deelt: "Ik heb me goed laten informeren voordat ik overstapte. Het is slim om te weten wat de gevolgen zijn, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan."
Tip van Daan:
"Kijk goed welke stappen je moet nemen en wat de gevolgen zijn voordat je overstapt, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan."
Twijfel is geen falen
Mary sluit af met een bemoedigend advies: "Twijfelen is geen falen. Het betekent dat je nadenkt over wat het beste voor je is." Daan beaamt dat stoppen met zijn eerste studie hem juist heeft geholpen een richting te vinden die beter bij hem past. Hun belangrijkste boodschap? Neem de tijd, zoek hulp, en maak een bewuste keuze.
Tips over twijfelen over je studiekeuze
- Twijfelen is normaal: veel studenten twijfelen tijdens hun studie. Dit kan te maken hebben met inhoud, sfeer, of persoonlijke omstandigheden. Lees meer over twijfels in het eerste jaar.
- Praat erover: blijf niet alleen met je twijfels rondlopen. Bespreek ze met een studiekeuzecoach, mentor of mensen om je heen met ervaringen op dit gebied.
- Weet waarom je twijfelt: onderzoek waar je twijfel vandaan komt. Is het de studie zelf, een tijdelijk lastig vak, of iets persoonlijks?
- Bereid je goed voor op een overstap: regel praktische zaken zoals studiefinanciering, inschrijving en ov-voordelen om verrassingen te voorkomen.
- Twijfelen of zelfs stoppen met een studie betekent niet dat je gefaald hebt. Het is een leerervaring die kan leiden tot een betere keuze.
Luister verder...
Heb je de smaak te pakken en wil je meer afleveringen horen? Ga naar de pagina Studiekeuze123.nl/podcast voor een overzicht van alle beschikbare afleveringen en breng een bezoek aan Apple Podcasts, Spotify of YouTube om je te abonneren!