Nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding, word je meestal uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Dit heeft soms een andere naam, zoals 'matching'. Maar wat is de studiekeuzecheck eigenlijk? En waarom moet je hieraan deelnemen? We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij.
De studiekeuzecheck is een activiteit die de opleiding organiseert voor studenten die zich hebben aangemeld. De studiekeuzecheck is bedoeld om te controleren of de studie die jij hebt gekozen, wel écht bij je past nog voordat je van start gaat. Na de check krijg je van de onderwijsinstelling een advies.
Lees meer over wat de studiekeuzecheck isMet de studiekeuzecheck controleer je of je een passende studiekeuze hebt gemaakt. Bereid je daarom goed voor.
Lees meer over de voorbereiding op de studiekeuzecheckJe hebt deelgenomen aan de studiekeuzecheck en krijgt een advies. Wat wil dit zeggen?
Lees meer over wat je moet doen als je hebt deelgenomenDeelname aan de studiekeuzecheck is in veel gevallen verplicht.
Lees meer over wat je moet doen als je niet kunt deelnemenBen je na de studiekeuzecheck gaan twijfelen aan je studiekeuze?
Lees wat je kunt doen als je twijfeltWanneer je je op tijd aanmeldt (voor de meeste opleidingen is dit uiterlijk 1 mei), heb je bij een bekostigde opleiding recht op een studiekeuzecheck. Een onderwijsinstelling kan deelname ook verplicht stellen. Je moet dan aan de studiekeuzecheck deelnemen voordat je met de opleiding kunt starten. Het advies dat je na de check krijgt, is niet bindend. Meld je je na 1 mei voor het eerst aan voor een opleiding? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding. Zo kunnen ze deelname aan de studiekeuzecheck verplichten en mag het advies wel bindend zijn. Stroom je in februari in? Dan heb je niet standaard recht op een studiekeuzecheck. Onderwijsinstellingen mogen bij de februari-instroom zelf bepalen of ze een studiekeuzecheck aanbieden en of deelname verplicht is. Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck.
Lees meer over je rechten en plichten rond aanmeldenHoe hebben Julie en Emma hun studiekeuzecheck beleefd? In deze blog vertellen ze over hun ervaring en geven ze tips!
Lees de blog