Wat isArbeidsmarktgegevens

Arbeidsmarktgegevens zijn de cijfers die we op de opleidingspagina's tonen bij het onderdeel 'Na afstuderen'. Het gaat bijvoorbeeld om het bruto maandsalaris, het percentage afgestudeerden dat een baan op niveau vond, informatie over de baankans en de meest gekozen beroepen na de opleiding. Het gaat om berekende cijfers op landelijk niveau, dus niet per instelling maar per SOI Rubriek. Het SOI is de standaard onderwijs indeling van het CBS. Een rubriek kan bestaan uit één of meerdere opleidingen. De SOI is gebaseerd op de internationale onderwijs indeling ISCED-F-2013.

De informatie over de arbeidsmarkt halen we uit verschillende bronnen, onder andere uit de resultaten van de HBO-monitor en de Nationale Alumni Enquête (NAE). Dit zijn onderzoeken van de Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland. Zij vragen hierin studenten die 1,5 jaar geleden zijn afgestudeerd naar baan en hoe ze terugkijken op hun opleiding. Daarnaast hebben we gegevens berekend op basis van microdata van het CBS. Met deze data berekenen we het percentage zelfstandigen, het bruto maandsalaris, het aantal werkuren per week, vast contract en de duur tot een substantiële baan. Tenslotte krijgen we van ROA data uit het arbeidsmarktsysteem. Deze cijfers zeggen wat over de kans op een baan in de toekomst.

We hebben alleen arbeidsmarktgegevens van voltijd hbo-bachelors, hbo-associate degrees en wo-masteropleidingen. Dat komt omdat dat de studenten zijn die worden uitgenodigd voor de HBO-Monitor en de NAE en doordat we deze opleidingsniveau’s hebben gekozen in de CBS data. Bij wo-bacheloropleidingen tonen we informatie over welke masters het meeste gekozen worden na de opleiding.