Bekijk opleidingspagina's

Heb je een beeld van de richting die je op wil? Zoek dan eens naar opleidingen in het opleidingenoverzicht en bekijk de opleidingspagina's.

Het opleidingenoverzicht

In het opleidingenoverzicht vind je alle opleidingen in het Nederlandse hoger onderwijs. Hier kun je met trefwoorden zoeken naar opleidingen. Je kunt je zoekresultaten verfijnen met verschillende filters, zoals 'Soort studie', 'Studierichting', 'Stad', 'Onderwijsinstelling' etc.

Je kunt ook de pagina Studiekeuze123.nl/studies gebruiken. Hier vind je een alfabetische lijst van alle studies. Je kunt ervoor kiezen om de resultaten te filteren op soort studie en studierichting. Deze pagina verschilt van het opleidingenoverzicht doordat in het opleidingenoverzicht alles is uitgesplitst naar losse hogescholen en universiteiten. In het overzicht met studies vind je de landelijke informatie. Op de studiepagina zie je vervolgens welke onderwijsinstellingen die studie aanbieden. Wanneer je dan doorklikt, kom je uit op de opleidingspagina van die opleiding aan een specifieke hogeschool of universiteit.

Welke informatie vind ik op de opleidingspagina?

Op de opleidingspagina vind je veel informatie. Deze is onderverdeeld in een aantal blokken.

Over de opleiding

Hier vind je een omschrijving van de opleiding. Als er binnenkort een open dag is, zie je die ook in dit blok. Daarnaast is het bij sommige opleidingen mogelijk om een bepaalde richting binnen een opleiding te kiezen. Wanneer een opleiding een variant, afstudeerrichting of honoursprogramma aanbiedt, vind je die onder het kopje 'Keuzes bij de opleiding'.

Toelating & selectie

Bij het onderdeel 'Toelating & selectie' vind je informatie over de toelatingseisen. Ook zie je er hoe hoog het collegegeld is.

Belangrijke data

De eerstvolgende belangrijke momenten op de planning vind je bij 'Belangrijke data'. Hier worden aanmelddeadlines, startmomenten en open dagen getoond.

Tijdens de opleiding

In het blok 'Tijdens de opleiding' vind je cijfers over de opleiding. Zo zie je hoeveel studenten de opleiding volgen, hoeveel eerstejaarsstudenten er zijn en wat de verdeling is tussen mannen en vrouwen. Ook vind je cijfers over het studieverloop. Dat is het percentage studenten dat een diploma haalt. Daarnaast zie je of er een bindend studie advies (BSA) is en hoeveel studiepunten je daarvoor moet behalen.

Tevredenheid

Ben je benieuwd wat studenten die de opleiding volgen of hebben gevolgd van de opleiding vinden? Dan kun je bij het kopje 'Tevredenheid' kijken. Daar vind je de resultaten uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). Daarin geven studenten aan hoe tevreden ze zijn over de sfeer van de opleiding, de studiefaciliteiten, de inhoud en opzet van het onderwijs, de leraren en nog veel meer onderwerpen. De cijfers worden vergeleken met het landelijk gemiddelde van de studie.

In de NAE en de HBO-Monitor geven afgestudeerde studenten aan of ze de opleiding opnieuw zouden kiezen. Ook geven ze aan of ze vinden dat de opleiding een goede basis vormt om te starten op de arbeidsmarkt. Ook deze cijfers tonen we bij 'Tevredenheid'.

Na afstuderen

Je bent vast ook benieuwd wat je met deze opleiding uiteindelijk kunt gaan doen. Bij hbo-opleidingen vind je bij het onderdeel 'Na afstuderen' cijfers over hoeveel van de studenten die afstudeerden een baan vonden en wat hun bruto startsalaris was. Je ziet de meest gekozen beroepen na de opleiding en hoe hoog je kansen zijn om een baan te vinden. Afgestudeerde studenten geven aan hoe tevreden ze zijn over hun baan en de carrièremogelijkheden. Bij wo-opleidingen zie je geen arbeidsmarktinformatie. Wel zie je de meest gekozen masters. Op de opleidingspagina van de masteropleiding zie je wel de arbeidsmarktinformatie. De cijfers bij het onderdeel 'Na afstuderen' gelden voor de studie landelijk, niet voor de opleiding aan een specifieke hogeschool of universiteit.

Contact

Bij het blokje 'Contact' vind je de contactgegevens van de hogeschool of universiteit.

Informatie vergelijken

Je kunt gemakkelijk de informatie van verschillende opleidingen met elkaar vergelijken. Dit doe je in de opleidingenvergelijker. Vanuit daar kun je opleidingen opzoeken. Je kunt ook bovenaan een opleidingspagina op de grote, gele knop 'Vergelijken' klikken. Dan wordt de opleiding in de vergelijker geplaatst. Wil je opleidingen bewaren? Dan kies je voor '❤ Bewaar'. Als je een MijnStudiekeuze-account hebt, blijven de opleidingen ook bewaard als je de pagina afsluit en later terugkomt.

Niet van alle opleidingen data beschikbaar

Om de informatie op de opleidingspagina te kunnen tonen, zijn we afhankelijk van verschillende bronnen. Soms geven deze bronnen niet genoeg informatie. Ook kan het zijn dat informatie niet betrouwbaar genoeg is, bijvoorbeeld omdat de groep waarover de cijfers gaan te klein is. Daarom kun je opleidingen tegenkomen waar geen data van beschikbaar is. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de hogeschool of universiteit.

Lees meer

Kennismaken met een opleiding?

Bezoek een open dag, ga proefstuderen of meelopen.

Lees meer over de verschillen

Hoe bereid ik me voor op een open dag?

Met een goede voorbereiding, haal je het meeste uit een open dag.

Lees hoe je je voorbereidt op een open dag

Wat kost studeren?

Studeren kost geld.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden