Studeren in het buitenland
Je kunt er ook voor kiezen om tijdens of na je bachelor in het buitenland te studeren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een minor in het buiteland te volgen. Hoe pak je dat aan?
WilWeg.nl
Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Zij hebben de pagina WilWeg.nl. Hier wordt informatie gegeven over studies en stages in meer dan veertig landen. Ze helpen je bij het vinden van een opleiding in het buitenland. Daarnaast vind je er alles over onderwerpen als visa, verzekeringen, woonruimte en de kosten van levensonderhoud. Ook de verschillende financieringsmogelijkheden van je buitenlandse plannen komen uitgebreid aan bod. Zo is de beursopener een online tool waarmee je kunt zoeken naar beurzen en fondsen om je buitenlandervaring (voor een deel) te financieren. Daarnaast hebben ze landenpagina's voor bijna 40 landen waarop ze informatie geven over de regelgeving, maar ook over cultuurverschillen in dat specifieke land.
Studiefinanciering
Als je in het buitenland gaat studeren, heb je in sommige gevallen recht op studiefinanciering vanuit DUO. Deze studiefinanciering wordt ‘meeneembare studiefinanciering’ genoemd. Volg je een deel van je opleiding in het buitenland? Dan kun je je studiefinanciering door laten lopen. Je moet dan wel ingeschreven blijven staan bij je Nederlandse opleiding. Wil je een volledige opleiding in het buitenland volgen? Dan gelden er extra voorwaarden. Meer informatie hierover lees je op de website van DUO.
Wat is mijn diploma waard in het buitenland?
In Nederland gebruiken we het bachelor-masterstelsel. Dit is een internationaal stelsel dat in veel andere landen gebruikt wordt. Er zijn ook landen die een ander systeem hebben. Voor deze landen kun je een diplomawaardering aanvragen. Hiervoor kun je terecht bij Nuffic. Dit is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.
Je kunt ook terecht bij NLQF. Dit staat voor 'Dutch Qualification Framework' of 'Nederlands Kwalificatieraamwerk'. Het raamwerk geeft de verschillende niveaus van opleidingen aan. Hiermee kun je jouw Nederlandse diploma vergelijken met buitenlandse diploma's. Het NLQF heeft 8 niveaus. Het niveau van het hoger onderwijs begint bij NLQF 5. Dat zijn de associate degrees. Bacheloropleidingen op hbo en wo zijn NLQF6 en masteropleidingen op hbo en wo zijn NLQF7. Meer informatie vind je op NLQF.nl.
Engelstalig uittreksel diploma
In MijnDUO kun je een Engelstalig uittreksel van je Nederlandse diploma downloaden. Het is een digitaal pdf-document met echtheidskenmerken. Er staat bijvoorbeeld op door welke onderwijsinstelling het diploma is uitgegeven. Dit kan handig zijn als de onderwijsinstelling in het buitenland je diploma wil zien.
Checklist
Wat moet je allemaal regelen voor een opleiding in het buitenland? En in welke volgorde moet je dat doen? De checklist van WilWeg laat je stap voor stap zien wat je allemaal moet doen. Daarnaast vind je er veel algemene informatie over naar het buitenland gaan.
Lees meer
Bereid je voor met een minor
Ben je bezig met je hbo-bachelor, maar wil je hierna doorstromen naar de universiteit? Dan kun je je voorbereiden met een minor.
Lees meer over minorsCollegegeld en studiefinanciering
Hoeveel collegegeld moet je betalen voor een tweede opleiding? En heb je nog recht op studiefinanciering?
Lees meer over de geldzaken rond doorstromenWat als ik nog twijfel?
Je hebt je goed georiënteerd, maar toch blijf je twijfelen.
Lees meer over wat je nog kunt doen