Informatie voor ouders: wat kost studeren?

Studeren kost geld. Je moet denken aan collegegeld, studiemateriaal en eventueel de huur van een studentenkamer. We geven een overzicht van waar jullie rekening mee moet houden.

Collegegeld

Wanneer je een opleiding volgt in het hoger onderwijs, dan moet je collegegeld betalen. Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Je moet als student aan een aantal voorwaarden voldoen om het wettelijk collegegeld te betalen. Voldoe je niet aan die voorwaarden? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Dit is meestal hoger.

Lees meer over collegegeld.

Overige studiekosten

Naast het collegegeld betaal je nog meer studiekosten. Denk hierbij aan studieboeken en ander studiemateriaal. Deze kosten verschillen per opleiding. Bij de onderwijsinstelling kun navragen hoeveel dit ongeveer zal zijn.

De huur van een kamer

Wanneer je kind in de buurt gaat studeren, kan het ervoor kiezen om thuis te blijven wonen. Is de studie verder weg? Of is je kind toe aan meer zelfstandigheid? Dan is op kamers gaan wonen een goede optie. Dat kost natuurlijk wel huur. Hoe hoog de huur is, hangt van verschillende dingen af, zoals de grootte van de kamer en de stad. Voor sommige woningen kan je kind huurtoeslag krijgen. Het krijgt dan een deel van de huur terug van de Belastingdienst. Op de stedenpagina's vind je informatie over de gemiddelde huurprijs en hoe gemakkelijk je in die stad een kamer vindt.

Lees meer over op kamers gaan in onze blog Op kamers gaan, waar moet ik aan denken?

Andere kosten

Als je kind gaat studeren, maakt het niet alleen studiekosten. Er komen ook andere kosten bij. Zo valt je kind niet meer onder jouw zorgverzekering, maar moet het een eigen verzekering afsluiten. Daarnaast zijn er andere verzekeringen nodig, heeft je kind waarschijnlijk een telefoonabonnement en maakt het meer kosten voor het openbaar vervoer. Als je kind op zichzelf gaat wonen, moet het ook de eigen boodschappen gaan doen. Er zijn af en toe nieuwe kleren en nodig. En je kind wil ook kunnen ontspannen, bijvoorbeeld door te sporten, met vrienden uit te gaan of series te kijken via een van de streamingsdiensten. Dit zijn allemaal kosten waar je rekening mee moet houden.

Maak een financieel overzicht

Om een goed beeld te krijgen, is het verstandig om vooraf samen een financieel overzicht te maken. Welke kosten verwachten jullie dat je kind gaat maken, hoeveel studiefinanciering kan het aanvragen, is het van plan om een bijbaantje te nemen en draag jij als ouder iets bij? Denk hierbij ook aan de financiële gevolgen die bijvoorbeeld een lening in de toekomst kan hebben.

Nibud

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een handige pagina speciaal voor studenten. Hierop leggen ze alles uit over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, verzekeringen en op kamers gaan. Ze bieden ook een Excel-bestand waarmee jullie zelf makkelijk een begroting kunnen maken.

Watkoststuderen.nl

Studeren is een investering in de toekomst. Willen jullie berekenen wat studeren jouw kind ongeveer gaat kosten? Maak jullie eigen plan op de website Watkoststuderen.nl.

Studiefinanciering

Om te helpen met alle kosten, kan je kind studiefinanciering aanvragen. Op een andere pagina leggen we uit hoe dit zit.

Lees meer over studiefinanciering

Studeren met een ondersteuningsbehoefte

Veel studenten hebben tijdens hun studie behoefte aan extra ondersteuning. Dit kan komen door een aandoening zoals dyslexie of een autismespectrumstoornis, een chronische ziekte, functiebeperking, psychische klachten, zwangerschap, jong ouder worden, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Hierdoor kan de student behoefte hebben aan extra voorzieningen of flexibiliteit in het onderwijs. Er is vaak veel mogelijk. Ook financiële ondersteuning. Bekostigde onderwijsinstellingen zijn wettelijk verplicht een Profileringsfonds in te richten. Dit is een fonds voor financiële ondersteuning van studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging oplopen. Denkt je kind studievertraging op te lopen door diens aandoening, ziekte of bijzondere omstandigheid? Dan kan het financiering uit het Profileringsfonds aanvragen. Dit doe je bij de hogeschool of universiteit waar je kind wil gaan studeren. ECIO (Expertisecentrum Inclusief Onderwijs) heeft een overzicht van de contactpersonen binnen de onderwijsinstellingen waar je terecht kunt. Daarnaast vind je op hun website Hoger Onderwijs Toegankelijk praktische informatie, antwoorden op veelgestelde vragen en ervaringen van andere studenten met een ondersteuningsbehoefte.

Het ministerie van OCW heeft samen met ECIO, de LSVb en het ISO een informatieve factsheet ontwikkeld. Hierin wordt uitgelegd wat de mogelijkheden voor financiële ondersteuning zijn. Bekijk de factsheet Financieel slim studeren met een beperking.

Lees meer over studeren met een ondersteuningsbehoefte

Lees meer

Hoe zit het met studiefinanciering?

Om te helpen met de studiekosten, kan je kind studiefinanciering aanvragen.

Lees meer over studiefinanciering

Wat biedt Studiekeuze123?

We hebben veel informatie en tools. Maar welke allemaal?

Bekijk wat Studiekeuze123 te bieden heeft

Tips voor ouders

Hoe ondersteun je je kind in het studiekeuzeproces?

Lees welke tips we voor je hebben