Bachelor, master of associate degree?

Je wilt gaan studeren en bent je aan het verdiepen in opleidingen. Je komt bachelors, masters en associate degrees tegen. Wat zijn de verschillen tussen deze opleidingssoorten? We leggen het uit!

Bachelor

Een bacheloropleiding is de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Het heeft niveau NLQF 6. Aan de hogeschool duurt de bachelor vier jaar, op de universiteit drie jaar. Als je de opleiding hebt behaald, ontvang je een bachelortitel. Dit is een titel die internationaal gebruikt wordt. De bachelortitel mag je achter je naam vermelden. Er zijn verschillende varianten, afhankelijk van de opleiding die je hebt gevolgd (bijv. Bachelor of Science (BSc), Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Economics (BEc). Na een bacheloropleiding is een masteropleiding vaak een logisch vervolg.

Zoek een bacheloropleiding.

Master

Je volgt een masteropleiding na een bacheloropleiding. Zowel hogescholen als universiteiten bieden masters aan. De masteropleiding duurt meestal een of twee jaar en heeft niveau NLQF 7. Je kunt de kennis die je in je bachelor hebt opgedaan verder gaan verbreden of juist verdiepen. Wanneer je een masteropleiding hebt afgerond, ontvang je een mastertitel. Je mag dan MSc (Master of Science) of MA (Master of Arts) achter je naam zetten. Dit is een internationale titel.

Zoek een masteropleiding.

Associate degree (Ad)

Wil je wel naar het hoger onderwijs, maar vind je vier jaar lang studeren te lang? Dan kun je kiezen voor een associate degree (Ad). Dit een een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Het heeft niveau NLQF 5 en zit daarmee tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in.

Zoek een associate degree-opleiding.

Bijzondere trajecten

Binnen bachelor- en masteropleidingen zijn er verschillende mogelijkheden om je kennis te verbreden, jezelf uit te dagen of te specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan studeren aan meerdere universiteiten tegelijkertijd (joint degree), het volgen van een aanvullend programma voor talentvolle studenten (honoursprogramma), verkorte studieroutes of het volgen van een breed onderwijsprogramma met eigen accenten (brede bacheloropleiding).

Daarnaast kun je binnen opleidingen specialiseren in een bepaalde richting in je eerste jaar (varianten) of in je (voor)laatste jaar (afstudeerrichtingen). Ook kun je binnen je bacheloropleiding een minor volgen.

Toelatingseisen 

Om aan een opleiding te kunnen starten, moet je aan de toelatingseisen voldoen. Om te worden toegelaten tot een hbo-bachelor heb je minimaal een havo- of mbo-4-diploma nodig; voor een universitaire bachelor heb je een vwo-diploma nodig. Ook is het mogelijk om vanuit het hbo door te stromen naar de universiteit. Dit kan als je een hbo-bachelor hebt afgerond. In sommige gevallen kun je ook doorstromen met een hbo propedeuse.

Sommige opleidingen kun je alleen volgen met een bepaald profiel of bepaalde vakken in je profiel. Bekijk welke opleidingen je met jouw profiel kunt volgen.

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, kun je in sommige gevallen een toelatingsonderzoek doen. Lees meer over dit toelatingsonderzoek. Lees meer over toelatingseisen en wat je kunt doen als je er niet aan voldoet.

Op deze afbeelding zie je ook hoe het onderwijs is opgebouwd. Als je erop klikt, wordt de afbeelding groter.

Lees meer over de opbouw van het onderwijs

Lees meer

Hogeschool of universiteit?

Wat zijn de verschillen tussen de hogeschool en de universiteit?

Lees wat de verschillen zijn

Welke studierichtingen zijn er?

Een opleiding wordt ingedeeld in een studierichting.

Lees welke studierichtingen er zijn

Wat kost studeren?

Studeren kost geld.

Ontdek met welke kosten je rekening moet houden