Wat is de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck is een manier om te controleren of de bachelor of associate degree waar jij je voor hebt aangemeld wel écht bij je past, nog voordat je echt van start gaat met de opleiding. Nadat je je hebt aangemeld word je vaak uitgenodigd om deel te nemen. De activiteit vindt meestal plaats na de eindexamens. Meld je je ruim voor 1 mei aan? Dan kun je soms al eerder deelnemen. De check kan verschillende vormen hebben. Soms is het een toets, bij een andere opleiding vul je een digitale vragenlijst in, heb je een persoonlijk gesprek of volg je een proefcollege. Het gaat erom dat jij als studiekiezer een goed beeld krijgt van de opleiding en erachter komt of er een match is tussen jou en de opleiding.

Verschillende namen

Onderwijsinstellingen gebruiken verschillende namen voor de studiekeuzecheck. Soms noemt de opleiding of onderwijsinstelling de activiteit gewoon 'studiekeuzecheck'. Maar het wordt ook wel 'matching' genoemd. Soms wordt er gesproken over de vragenlijst of het intakegesprek, dat ook de studiekeuzecheck kan zijn. Wil je weten hoe jouw opleiding de studiekeuzecheck noemt? Kijk dan op de opleidingspagina's. Bij veel opleidingen staat welke naam de hogeschool of universiteit voor de studiekeuzecheck gebruikt.

Advies

Nadat je aan de studiekeuzecheck hebt deelgenomen, krijg je een advies. Is het advies positief? Dan denkt de onderwijsinstelling dat de opleiding bij je past en dat je hem succesvol gaat afronden. Krijg je een negatief advies? Dan ziet de onderwijsinstelling een risico dat je gaat uitvallen. Ze verwachten dat de opleiding niet goed bij je past.

Is het advies bindend?

Wanneer je je op tijd (voor de meeste opleidingen is dit uiterlijk 1 mei) voor de opleiding hebt aangemeld, is het advies na de studiekeuzecheck niet bindend. Dus ook bij een negatief advies mag je aan de opleiding starten. Het is dan wel verstandig om nog eens goed na te denken of de opleiding wel echt bij je past. Heb je je na 1 mei pas voor het eerst bij een opleiding aangemeld? Dan kan het advies van de onderwijsinstelling wel bindend zijn. Meer hierover lees je op de pagina Rechten en plichten rond aanmelden.

Studiekeuzecheck bij selectie?

Er zijn opleidingen met een selectieprocedure, zoals numerus fixusopleidingen, kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen. Deze opleidingen bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck.

Studiekeuzecheck bij particuliere opleidingen?

Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck. Sommige particuliere opleidingen bieden wel een check aan. Controleer altijd bij de onderwijsinstelling zelf of ze een studiekeuzecheck aanbieden en wat de voorwaarden zijn.

Tip

Als je je aanmeldt voor een opleiding, zoek dan vast uit wanneer de studiekeuzecheck plaatsvindt. Zo kun je hier rekening mee houden, bijvoorbeeld bij het boeken van een vakantie. Als deelname verplicht is, dan moet je vaak een goede reden hebben om niet aanwezig te zijn. Een vakantie is dit meestal niet.